Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Najvyšší súd ovládne Putinova bývala spolužiačka: Podnosovova nemala konkurenciu, TOTO sa o nej hovorí

Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin a budúca predsedkyňa Najvyššieho súdu Ruskej federácie Irina Podnosovova.
Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin a budúca predsedkyňa Najvyššieho súdu Ruskej federácie Irina Podnosovova. (Zdroj: SITA/AP/Sputnik, Kremlin Pool Photo, X/Lunacharsky)

MOSKVA – V ruskej metropole sa v uplynulých dňoch riešila náhrada na post predsedu Najvyššieho súdu Ruskej federácie (RF). Keďže medzi kandidátmi sa objavila dlhoročná sudkyňa, ktorá má blízko k prezidentovi Putinovi, bolo viac ako jasné, že práve ona povedie Najvyšší súd. Podporilo ju aj viacero sudcov. Bol tu však aj iný dôvod.

archívne video

Europoslanec Vladimír Bilčík v Európskom parlamente po rozprave o zatykači na Vladmira Putina a deportáciách ukrajinských detí do Ruska (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Vyššia kvalifikačná rada sudcov Ruskej federácie (VKKS/HQCC) odporučila podpredsedníčku Najvyššieho súdu (NS) a zároveň riaditeľku Justičného kolégia pre hospodárske spory Irinu Podnosovovu ako kandidátku na post predsedu Najvyššieho súdu. "Sudcovia sa jednomyseľne rozhodli odporučiť Irinu Leonidovnu," oznámil súčasný predseda a člen prezídia Najvyššieho súdu Ruskej federácie Nikolaj Viktorovič Timošin na zasadnutí predstavenstva začiatkom tohto týždňa. Informuje o tom Interfax. 

Timošin sa po svojom vyhlásení mal otočiť smerom k Podnosovovej a zaželal jej veľa úspechov. Podľa materiálov prezentovaných na rokovaní Najvyššieho súdu RF, pôsobí Podnosovova v ruskom súdnictve viac ako 48 rokov, pričom je vysokokvalifikovanou právničkou, ktorá má potrebné odborné a morálne kvality na prácu vo funkcii predsedníčky NS RF. 

Jediná uchádzačka

Konkurz na predsedu Najvyššieho súdu bol vyhlásený prvého marca, po smrti bývalého predsedu Najvyššieho súdu Vjačeslava Lebedeva (23. február), ktorý skonal po ťažkej a dlhej chorobe. O voľné miesto sa uchádzala len Irina Podnosovova. Predsedu/predsedníčku vymenuje Rada federácie, teda horná komora ruského parlamentu, na návrh prezidenta. A práve k Putinovi má sudkyňa Podnosovova veľmi blízko.

Irina Leonidovna Podnosovova sa narodila 29. októbra 1953 v Pskove, uvádza TASS. Študovala na Právnickej fakulte Leningradskej štátnej univerzity. A. A. Ždanova (dnes Štátna univerzita v Petrohrade), kde v roku 1975 úspešne spromovala. Jej kolegom z ročníka bol v tom čase aj budúci premiér a prezident Vladimir Putin. 

Sudkyňa

Po štúdiách pracovala v Petrohrade ako konzultantka na oddelení spravodlivosti výkonného výboru Leningradskej regionálnej rady zástupcov. Neskôr pôsobila ako právnička v regióne Saratov a v rokoch 1990  – 2003 ako sudkyňa na mestskom súde Luga v Leningradskej oblasti. V tom čase (od roku 2002) už bola aj členkou Rady sudcov Leningradskej oblasti a predsedníčkou v rokoch 2006 – 2008 a 2010 – 2012. Súdnu činnosť vykonávala nepretržite, i keď na rozdielnych postoch.

Od mestského súdu v Luge sa vypracovala až na predsedníčku Leningradského regionálneho súdu. Od júla 2020 pôsobila Podnosovova ako podpredsedníčka NS RF, pričom mala funkciu predsedkyne Súdneho kolégia pre hospodárske spory. Kommersant vtedy s odvolaním sa na svoje zdroje napísal, že Podnosovova je považovaná za vplyvnú osobu, "pretože každý vie, kto za ňou stojí".

Významné ocenenia

Je držiteľkou diplomu z právnej vedy aj najvyššej sudcovskej hodnosti v Ruskej federácii. V roku 2022 bola ocenená Rádom cti a rok na to dostala čestný certifikát od prezidenta Putina. Médiá neuvádzajú, aká si bola Podnosovová blízka s Putinom počas štúdií, prípadne aj neskôr. 

Viac o téme: Najvyšší súdRuskoVladimir PutinPetrohradIrina Podnosovova
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu