Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Navaľnému posmrtne udelili Drážďanskú mierovú cenu

Alexej Navaľnyj
Alexej Navaľnyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

BERLÍN/PRAHA - Ruskému politikovi Alexejovi Navaľnému, ktorý v polovici februára zomrel vo väzenskom tábore na ruskej Sibíri, udelili Drážďanskú cenu mieru. Toto ocenenie sa udeľuje ľuďom za ich výnimočný prínos k mieru a medzinárodnému porozumeniu.

Ako vo štvrtok informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), slávnostné odovzdanie ceny sa uskutoční 12. mája v Drážďanoch. Cenu prevezme vdova po politikovi Julija Navaľná. Drážďanská mierová cena bola založená v roku 2010. V zozname ocenených sú už dvaja rodáci zo Sovietskeho zväzu: Michail Gorbačov, ktorý získal toto ocenenie v roku 2010, a Stanislav Petrov, ktorý v roku 1983 zabránil možnému jadrovému konfliktu medzi ZSSR a Spojenými štátmi. Petrov sa stal laureátom tejto ceny v roku 2015.

archívne video

SaS navrhuje uznesenie, ktorým má NR SR žiadať vyšetrenie smrti Navaľného (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Ako pripomenula stanica Deutsche Welle, v októbri 2021 Európsky parlament udelil Navaľnému Cenu Andreja Sacharova za slobodu myslenia, ktorá je hlavným ocenením EÚ v oblasti ľudských práv. Navaľnyj získal aj americkú cenu za občiansku odvahu, cenu Ženevského fóra za odvahu v oblasti ľudských práv, cenu Freedom Forum za slobodu prejavu a ďalšie ocenenia za presadzovanie demokratických hodnôt a občiansku angažovanosť.

Alexej Navaľnyj zomrel 16. februára vo väzenskom tábore v obci Charp v Jamalskoneneckom autonómnom okruhu v Ťumenskej oblasti na severe západnej Sibíri. Podľa oficiálnej verzie zomrel prirodzenou smrťou. Navaľného spolupracovníci sa domnievajú, že bol zavraždený.

Viac o téme: UdelenieRuskoNemeckoAlexej NavaľnýCena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu