Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ruskí komunisti si myslia, že k Stalinovej smrti mohol prispieť Západ: Žiadajú vyšetrovanie

(Zdroj: TASR/AP)

MOSKVA - Ruská politická strana Komunisti Ruska požiadala Federálnu bezpečnostnú službu (FSB) a prokuratúru, aby vyšetrili možnú účasť západných tajných služieb na smrti bývalého sovietskeho diktátora Josifa Stalina.

Informovala o tom v utorok tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá. "Mnohé svedectvá Stalinových súčasníkov hovoria o možnej otrave vodcu sovietskych národov agentmi západného vplyvu," citovala tlačová agentúra RIA predsedu strany Sergeja Malinkoviča. Bezprostredne nebolo známe, či FSB a ruská generálna prokuratúra reagovali na žiadosť strany.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 735 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Moskva si v utorok pripomína 71. výročie úmrtia Stalina, ktorý v Sovietskom zväze vládol od roku 1924 do svojej smrti v roku 1953. Podľa tamojšej vlády bola príčinou jeho smrti mŕtvica. Strana Komunisti Ruska (CPCR) bola zaregistrovaná v roku 2012. Jej hlavným súperom v ľavici ruského politického spektra je Komunistická strana Ruskej federácie, ktorá sa považuje za nástupkyňu Komunistickej strany Sovietskeho zväzu. Malinkovič povedal, že členovia jeho strany plánujú v utorok položiť kvety k buste Stalina. Počas jeho vlády sa v Sovietskom zväze stali obeťami masových represií milióny ľudí.

Viac o téme: SmrťVyšetrovanieKomunistiRuskoJosif Stalin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu