Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poľský premiér Tusk kritizoval zdržovanie vstupu Švédska do NATO zo strany Maďarska

Donald Tusk Zobraziť galériu (2)
Donald Tusk (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

VARŠAVA - Poľský premiér Donald Tusk kritizoval v pondelok zdržovanie ratifikácie žiadosti Švédska o vstup do NATO zo strany Maďarska. Tusk takéto konanie pritom označil za neakceptovateľné.

Schválenie švédskej žiadosti Maďarskom je poslednou prekážkou na ceste Švédska do NATO. Štokholm požiadal o vstup do Aliancie v reakcii na inváziu Ruska na Ukrajinu."Je to neakceptovateľné nielen z môjho pohľadu, že jedna krajina môže takto blokovať druhú, a to predovšetkým v kontexte... vojny na Ukrajine," povedal Tusk počas spoločnej tlačovej konferencie so švédskym premiérom Ulfom Kristerssonom vo Varšave."Na našich priateľov v Budapešti treba vyvíjať tlak, aby spravili, čo je správne," dodal Tusk.

Donald Tusk
Zobraziť galériu (2)
Donald Tusk  (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

Napriek tomu, že Maďarsko v princípe podporuje vstup Švédska do NATO, Budapešť tento proces predlžuje. Maďarský premiér Viktor Orbán však cez víkend uviedol, že spolu s Kristerssonom prijal dôležité kroky na znovu vybudovanie vzájomnej dôvery. Orbán tiež povedal, že spor so Švédskom sa blíži ku koncu a Maďarsko je na ceste k ratifikácii žiadosti Štokholmu.Novinári v pondelok žiadali Kristerssona o reakciu na Orbánove víkendové vyhlásenia. "Neviem, čo presne tým myslel... Jednoducho si myslím, že existuje silná vôľa na dokončenie prístupového procesu do NATO," uviedol švédsky premiér.

Štokholm opakovane odmietol rokovať s Maďarskom o ratifikácii svojej žiadosti do NATO napriek tomu, že Orbán pozýval Kristerssona do Budapešti, aby rokovali o vstupe do NATO. Švédsky premiér v pondelok vo Varšave potvrdil, že sa na návštevu Budapešti pripravuje.Švédsko požiadalo o vstup do NATO spolu s Fínskom v máji 2022 v reakcii na inváziu Ruska na Ukrajinu. Fínsko sa stalo 31. členom NATO vlani v apríli. Ratifikáciu žiadosti Švédska pritom okrem Maďarska donedávna odkladalo aj Turecko.        

Viac o téme: NATOMaďarskoŠvédskoDonald Tusk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu