Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na opozičnom proteste v Maďarsku požadovali priamu voľbu prezidenta

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Marko Drobnjakovic)

BUDAPEŠŤ - Priamu voľbu prezidenta a zriadenie parlamentného vyšetrovacieho výboru v prípade amnestie súvisiacej s pedofilnou kauzou požadovali v nedeľu účastníci demonštrácie zorganizovanej maďarskými opozičnými stranami. Informuje o tom server infostart.hu.

Protestné zhromaždenie pred budovou parlamentu na Kossuthovom námestí, na ktoré prišlo niekoľko stoviek demonštrantov, zorganizovali strany Momentum, Demokratická koalícia (DK), Maďarská socialistická strana (MSZP) a Dialóg-Zelení (Párbeszéd-Zöldek).

archívne video

Spolupráca V4 bola úmyselne znefunkčnená, je to tragédia, hovorí Fico (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Odstúpenie prezidentky Novákovej

Ochranárska strana LMP sa k demonštrácii nepridala, podľa nej je totiž požadovanie priamej voľby prezidenta iba "prázdnym sloganom". Parlament v pondelok schváli odstúpenie prezidentky Katalin Novákovej z funkcie a rozhodne o kandidatúre Tamása Sulyoka na post novej hlavy štátu. Sulyok je nominantom vládneho bloku Fidesz-KDNP.

Maďarská prezidentka Katalin Nováková odstupuje z funkcie
Zobraziť galériu (2)
Maďarská prezidentka Katalin Nováková odstupuje z funkcie  (Zdroj: TASR/AP/Andrew Medichini)

Opozícia nepostavila spoločného prezidentského kandidáta, pretože Momentum a DK už avizovali, že sa nemienia zúčastniť na pondelňajšom hlasovaní v parlamente. Preto nebolo reálne pozbierať 40 poslaneckých podpisov potrebných na nominovanie opozičného kandidáta. Blok Fidesz-KDNP vo štvrtok oznámil, že na post nového prezidenta Maďarska nominuje predsedu ústavného súdu Sulyoka. Prezidentka Nováková odstúpila 10. februára v súvislosti s kauzou amnestie Endreho K. odsúdeného za utajovanie prípadu sexuálneho zneužívania v detskom domove v Bicske.

Viac o téme: ProtestOpozíciaMaďarskoPrezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu