Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Švédsky premiér Kristerssen potvrdil, že navštívi Budapešť

Švédsky premiér Ulf Kristersson Zobraziť galériu (2)
Švédsky premiér Ulf Kristersson (Zdroj: SITA/Henrik Montgomery/TT News Agency via AP)

BUDAPEŠŤ - Na maďarskej strane je silná vôľa ratifikovať vstup Švédska do NATO, povedal v pondelok vo Varšave švédsky premiér Ulf Kristersson, ktorý zároveň potvrdil, že sa pripravuje na návštevu Budapešti.

"Pôjdem do Budapešti, termín oznámime po jeho potvrdení," odpovedal Kristersson na novinársku otázku o vstupe Švédska do NATO na spoločnej tlačovej konferencii s poľským premiérom Donaldom Tuskom.Povedal tiež, že s maďarským premiérom v uplynulých týždňoch niekoľkokrát diskutoval. "Zdá sa mi, že existuje silná vôľa dokončiť proces vstupu Švédska do NATO," podčiarkol.

Maďarský premiér Viktor Orbán
Zobraziť galériu (2)
Maďarský premiér Viktor Orbán  (Zdroj: TASR/AP/Szilard Koszticsak)

Maďarský premiér Viktor Orbán sa v sobotu vo výročnej správe zaoberal vstupom do NATO, o ktorom povedal, že diskusia sa blíži ku koncu.Maďarsko je v súčasnosti posledným členom NATO, ktorý ešte nehlasoval za vstup Švédska do Aliancie. Vláda tvrdí, že vo frakcii Fideszu sú pochybnosti a nechcú riskovať úspech hlasovania. Podľa nich je dôležité, aby švédsky premiér prišiel do Maďarska práve kvôli budovaniu vzájomnej dôvery.

Viac o téme: Ulf Kristersson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu