Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Poľský prezident označil Navaľného za obeť režimu Kremľa

Andrzej Duda
Andrzej Duda (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

VARŠAVA - Alexej Navaľnyj je ďalšou obeťou kremeľského režimu, uviedol v piatok poľský prezident Andrzej Duda v reakcii na správu o smrti ruského opozičného lídra vo väzení. Informuje o tom tlačová agentúra PAP.

"Navaľnyj je ďalšou obeťou kremeľského režimu," uviedol Duda v reakcii na správu o úmrtí Navaľného. Duda ďalej povedal, že "putinizmus" nakoniec skončí a že Navaľného odkaz zvíťazí. Ruská väzenská služba v piatok oznámila, že Navaľnyj, hlavný odporca ruského prezidenta Vladimira Putina a opozičný líder, zomrel vo väzbe. V roku 2021 ho uväznili na dva a pol roka po tom, ako sa vrátil z Berlína do Ruska po zotavení sa z pokusu o otravu.

archívne video

Bilčík na pôde EP o zasahovaní Ruska do volebných procesov v EÚ (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

V marci 2022 mu bol trest predĺžený o deväť rokov za spreneveru a pohŕdanie súdom. V auguste minulého roka mu súd udelil ďalších 19 rokov za obvinenia z extrémizmu a presunul ho do prísnejšie stráženého väzenského zariadenia. Navaľnyj zomrel v piatok po tom, ako zrejme skolaboval a stratil vedomie v trestaneckej kolónii severne od polárneho kruhu, uviedla ruská väzenská služba. Mal 47 rokov.

"Alexej Navaľnyj je ďalšou obeťou režimu Kremľa," napísal v piatok Duda na platforme X. "Táto brutalita je však prejavom slabosti. Putinizmus nakoniec pominie a Navaľného odkaz zvíťazí," dodal poľský prezident.  Duda tiež vyjadril sústrasť rodine Navaľného.

Viac o téme: RuskoPoľskoKremeľAlexej NavaľnyjAndrzej Duda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu