Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Matka roka! Češka išla lyžovať, deti nechala v aute: Carabinieri neverili vlastným očiam, hrozí jej basa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA/TRIDENT - Prokuratúra v talianskom meste Trident (Trento) stíha 40-ročnú občianku ČR, ktorá v aute nechala svoje dve deti a odišla sa lyžovať, uviedol vo štvrtok denník Correre della Sera. Žene hrozí za opustenie maloletého dieťaťa až päťročné väzenie. Informoval o tom spravodajský server iDnes.cz.

Podľa denníka sa udalosť stala začiatkom tohto týždňa v lyžiarskom areáli Passo Brocón v Tridentsku. Žena odišla lyžovať a v aute nechala bez dozoru svoje dve deti vo veku 13 rokov a štyri roky. Staršie dieťa po nejakom čase opustilo súrodenca, ktorý tak zostal v aute sám. Mladšie dieťa bolo zatvorené v aute zhruba hodinu a jeho plač upútal pozornosť miestnych karabinierov, ktorí vyhľadali matku. Tá odôvodnila polícii svoje konanie tým, že dieťa ju hnevalo a nechcelo ísť na zjazdovku.

archívne video

Rodina s dieťaťom zablúdila v Malej Fatre (Zdroj: Horská záchranná služba)

Ide o trestný čin

Ponechať bez dozoru dieťa mladšie ako 14 rokov je v Taliansku trestným činom, za ktorý hrozí šesť mesiacov až päť rokov väzenia. Sadzby sa zvyšujú, ak sa dieťa zraní alebo zomrie. Priťažujúcou okolnosťou podľa talianskeho trestného zákonníka je, ak dieťa opustí jeho rodič.

O prípadoch, keď českí rodičia nechali na zjazdovkách bez dohľadu svoje dieťa, informovali talianske médiá v uplynulých rokoch opakovane. Pred takýmto konaním varuje na svojich webových stránkach aj český konzulát v Miláne. "Nenechávajte svoje deti bez dozoru ani na lyžovačke," zdôrazňuje diplomatický úrad.

Doteraz nekontaktovala generálny konzulát v Miláne

Ministerstvo zahraničia sa preto spojilo s lokálne príslušným veliteľom karabinierov, ktorý potvrdil informácie z talianskych médií. ČTK to dnes povedal hovorca ministerstva Daniel Drake."Dotyčná matka dvoch maloletých detí generálny konzulát v Miláne doteraz nekontaktovala. Spojili sme sa preto s miestne zodpovedným veliteľom karabinierov, ktorý sa na zásahu podieľal a ktorý nám všetky informácie uvedené v talianskych médiách potvrdil. Veliteľovi sme poďakovali za úspešný zásah a odovzdali naše kontakty pre prípad potreby, "uviedol Drake.

Viac o téme: ČeškaVäzenieAutoLyžovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu