Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zdravotníka spoluvinného zo smrti Afroameričana odsúdili na 5 rokov väzenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

DENVER - Súd v piatok poslal jedného z dvoch zdravotníkov, ktorí v roku 2019 predávkovali 23-ročného Afroameričana ketamínom, na päť rokov do väzenia. Informuje správa agentúry AFP.

Peter Cichuniec bol v decembri uznaný vinným zo zabitia z nedbanlivosti a nezákonného podanie lieku v prípade smrti Elijaha McClaina, ktorý zomrel niekoľko dní po policajnom zásahu v Colorade. McClainova smrť prispela k protestom proti policajnej brutalite, ktoré v USA neskôr vypukli po smrti ďalšieho Afroameričana, Georgea Floyda v roku 2020.

archívne video

Pellegrini si vie predstaviť možnosť voliť prezidenta v zahraničí z ambasád (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Kampaň podporovaná celebritami viedla k vyšetrovaniu, v ktorom boli obvinení traja policajti spolu s dvoma zdravotníkmi. Dvaja policajti boli nakoniec zbavení obvinení, zatiaľ čo tretí bol odsúdený na 14 mesiacov väzenia. 

Druhý zo zdravotníkov

Druhý zo zdravotníkov, ktorý bol taktiež uznaný vinným zo zabitia McClaina, by mal byť odsúdený v apríli. Prípad je prvým zo série niekoľkých nedávnych trestných stíhaní proti zdravotníkom poskytujúcim prvú pomoc, ktoré sa v USA dostali pred súd.

McClain zomrel pár dní po policajnom zásahu, počas ktorého bol policajtami držaný okolo krku a pritlačený k zemi. Následne ho zdravotníci predávkovali ketamínom, ktorý sa používa ako anestetikum na tlmenie bolesti. 

Policajti voči McClainovi zasahovali po tom, čo na tiesňovú linku dostali hlásenie o "podozrivom" černochovi v lyžiarskej kukle, ktorý "sa správa zvláštne". Ako sa neskôr ukázalo, McClain pri sebe nemal žiadnu zbraň. 

Viac o téme: VinaSúd VäzenieZdravotník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu