Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Sedela v hororovej lanovke: Sedačky zasiahla víchrica! Bol to najdesivejší zážitok jej života

Sedačky sa vo vetre hojdali ako hračky.
Sedačky sa vo vetre hojdali ako hračky. (Zdroj: X)

CERVINIA - Stephanie Burtová bola na ceste na svah, keď nárazy vetra s rýchlosťou až 100 km/h náhle zasiahli sedačkovú lanovku v Cervinii. Teraz Novozélanďanka hovorí o desivých minútach, ktoré zažila.

Myslela si, že svoje dve deti už nikdy neuvidí, keď sa sedačková lanovka, v ktorej sedela s manželom Barnabym, zrazu rozhojdala: Stephanie Burtová z Nového Zélandu je jedným z mála ľudí, ktorí pricestovali na Zelený štvrtok do talianskeho Cervina, kde ichprekvapili nárazy vetra s rýchlosťou až 100 kilometrov za hodinu. Videá z incidentu sa šíria na sociálnych sieťach.

archívne video

Jarná lyžovačka na Štrbskom Plese (Zdroj: TASR/František Iván)

S manželom vydržali na svojich miestach 40 minút – Stephanie takmer spadla na zem z takmer desaťmetrovej výšky.

Dvojica odcestovala začiatkom minulého týždňa do údolia Aosta na nádhernú lyžiarsku dovolenku. Keď vo štvrtok popoludní chceli vyraziť na svah, počasie sa zrazu zmenilo. Žiadne varovanie od vlekára neprišlo.

Pár bol na ceste na vrchol iba päť minút, keď sa lanovka automaticky deaktivovala. Limitom je podľa protokolu rýchlosť vetra 70 kilometrov za hodinu. Burtovci sa obzreli – na sedačkovej lanovke vedľa nich sedel iba jeden ďalší lyžiar. „Naše zadky sa zdvihli zo sedadiel a držali sme sa navzájom, keď sme sa hojdali vo vzduchu,“ hovorí Stephanie pre Daily Mail.

Druhý muž podľa interiérovej dizajnérky spanikáril, pretože vietor fúkal sedadlá dopredu a dozadu tak silno, že to dokonca vyzeralo, že sa čoskoro zrazia. “Jeho výkriky boli strašné. Na tom lyžiarskom vleku mi bola vnuknutá bázeň z Boha. Bol to najdesivejší zážitok v mojom živote,“ pokračovala Stephanie. V určitom okamihu druhý lyžiar spadol zo sedačky na zem.

Podľa Stephanie Burt žije pravdepodobne len preto, že jej manžel váži 100 kilogramov. To dalo jej sedadlu určitú stabilitu.

„V určitom bode mi lyža visela cez rameno,“ hovorí Novozélanďanka. "Mysleli sme si, že nás to zvalí a zabijeme sa a diskutovali sme o tom, či by bolo lepšie mať zlomené nohy alebo panvu a byť nažive alebo zomrieť."

V tej chvíli myslela aj na svoje deti. "Musíme len vydržať," povedala si. Aj Barnaby si to myslel: „Neskáč,“ povedal svojej žene.

Stephanie už nikdy nechce lyžovať v Cervinii

Sedačková lanovka sa konečne dostala na vrchol a Stephanie a Barnaby mohli vystúpiť. Žena pri incidente zo strachu spadla na kolená a utrpela menšie pomliaždeniny. Novozélanďanka však tvrdí, že sa o ňu nikto nestaral – personál v lyžiarskom stredisku Cervino Ski Paradise bol preč. Po tom, čo sa dvojica dokázala trochu upokojiť, nabrala odvahu a spustila sa po svahu.

Na údolnej stanici sa Burtovci porozprávali s dvoma vedúcimi zamestnancami strediska. Tí dvojici povedali, že „nikdy neboli v nebezpečenstve“. To Stephanie ešte viac nahnevalo: Teraz sa zaprisahala, že už nikdy nebude lyžovať v Cervinii, pokiaľ Cervino Ski Paradise nesprísni svoje bezpečnostné protokoly.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu