Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ekonomický svet sa otriasa: Japonsko a Británia padli na kolená! Z Nemecka sa stáva nový finančný gigant

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

TOKIO/ LONDÝN – Japonská ekonomika, ktorá bola dlhodobo jednou z najsilnejších a najstabilnejších na svete, sa otriasa v základoch, v poslednom štvrťroku minulého roka sa tak prepadli do finančnej recesie. Ekonomické ťažkosti sa však dotkli aj Európy, s rovnakým scenárom dnes zápasí Veľká Británia, ktorej ekonomická stabilita sa pomaly rúca.

archívne video

Inflácia podľa guvernéra NBS Petra Kažimíra v budúcom roku klesne na 2.5 % (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Japonsko stratilo status tretej najväčšej svetovej ekonomiky v prospech Nemecka, keď v poslednom štvrťroku minulého roka nečakane skĺzlo do recesie v dôsledku slabého domáceho dopytu. Rovnako je na tom aj Británia, ktorá sa koncom minulého roka prepadla do recesie v dôsledku vysokej inflácie a krízy životných nákladov. Hrubý domáci produkt (HDP) sa vo štvrtom štvrťroku 2023 znížil o 0,3 % po tom, ako v predchádzajúcich troch mesiacoch klesol o 0,1 %, oznámil vo štvrtok britský štatistický úrad ONS.

Podľa údajov, ktoré zverejnila vo štvrtok japonská vláda, hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v roku 2023 dosiahol v prepočte 4,21 bilióna amerických dolárov (3,93 bilióna eur). Japonsko sa tým zaradilo až na štvrté miesto v rebríčku najväčších svetových ekonomík po Nemecku s HDP v objeme 4,46 bilióna USD. K oslabeniu výkonu hospodárstva prispel najmä prudký pokles hodnoty japonského jenu.

Ekonomický svet sa otriasa:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA / AP / Sakchai Lalit)

Za tri mesiace do konca decembra 2023 sa japonská ekonomika v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom zmenšila o 0,1 % po tom, ako klesla aj v treťom štvrťroku. Dostala sa tak do tzv. technickej recesie, za ktorú sa považuje medzikvartálne oslabenie výkonu ekonomiky v dvoch po sebe nasledujúcich štvrťrokoch. Súkromná spotreba, ktorá tvorí viac ako polovicu HDP Japonska, klesla o 0,2 %. Slabé boli aj podnikové investičné výdavky, ktoré klesli o 0,1 %.

Ekonómovia teraz očakávajú, že japonská centrálna banka pravdepodobne v apríli začne normalizovať svoju extrémne uvoľnenú menovú politiku a zvýši doteraz uplatňované záporné úrokové sadzby.

Ekonomický svet sa otriasa:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

V ekonomických ťažkostiach sú aj britské ostrovy

Recesia, za ktorú sa považujú dva po sebe nasledujúce štvrťroky poklesu HDP, zasiahla Spojené kráľovstvo prvýkrát od roku 2020, keď hospodárstvo čelilo následkom pandémie ochorenia COVID-19.

„V tomto štvrťroku klesli všetky hlavné odvetvia, pričom rast najviac brzdili výroba, stavebníctvo a veľkoobchod," uviedla riaditeľka ekonomickej štatistiky ONS Liz McKeownová.

Ekonomický svet sa otriasa:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Správa o skĺznutí do recesie prišla deň po oznámení štatistického úradu, že inflácia v Spojenom kráľovstve v januári zotrvala na decembrovej hodnote 4 %, čo je dvojnásobne viac ako inflačný cieľ britskej centrálnej banky.

Viac o téme: NemeckoJaponskoPeniazeBritániaEkonomikaInfláciaRecesia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu