Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Japonsko oznámilo úspešný štart rakety H3 novej generácie

(Zdroj: X/tnsc_JAXA)

TOKIO - Japonská vesmírna agentúra JAXA v sobotu oznámila úspešný štart nosnej rakety novej generácie typu H3. Informuje o tom agentúra AFP.

Raketa H3, ktorú vesmírna agentúra JAXA označila za flexibilnú a nákladovo efektívnu, "bola uvedená na obežnú dráhu," predstaviteľ JAXA uviedol pre agentúru AFP. Skúšobný let rakety H3 bol pôvodne plánovaný na štvrtok, no JAXA sa ho v utorok rozhodla odložiť pre očakávané nepriaznivé počasie na juhozápade Japonska, kde sa nachádza vesmírne stredisko Tanegašima.

archívne video

Pre nás, aj pre ďalších 48 krajín z OSN sú dôkazy o raketách z KĽDR jasné, tvrdí Valášek (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

JAXA pracuje na vývoji nosnej rakety H3 spolu so spoločnosťou Mitsubishi Heavy Industries už viac ako desať rokov, ide o nástupcu rakety H-IIA, ktorá debutovala v roku 2001 a pred vyradením z prevádzky má naplánované už iba dva štarty. Prvý let rakety H3 vlani v marci skončil neúspechom, keď došlo k jej zlyhaniu krátko po štarte z vesmírneho centra. Cieľom druhého skúšobného letu bolo dostať raketu na plánovanú trajektóriu a zároveň na obežnú dráhu Zeme umiestniť dva pozorovacie mikrosatelity.

Očakáva sa, že jeden z mikrosatelitov prispeje k prevencii katastrof fotografovaním a filmovaním. Druhý, vybavený senzorom na detekciu infračervených lúčov, je určený na zisťovanie prevádzkových podmienok

Viac o téme: ŠtartJaponskoRaketa H3JAXA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu