Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v januári vzrástli: Medziročná inflácia dosiahla 3,9 percenta

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb vzrástli v januári 2024 oproti decembru 2023 o 0,7 %. Medziročná inflácia dosiahla 3,9 %, tempo rastu cien spomaľovalo od marca 2023. Ešte v decembri inflácia dosahovala 5,9 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Najväčší vplyv na januárový rast inflácie malo zdražovanie potravín a nealkoholických nápojov, ktorých ceny sa oproti predchádzajúcemu mesiacu zvýšili o 1,3 %. Zdraželo predovšetkým ovocie, zelenina a cukor s cukrovinkami. Významnejšie stúpli tiež ceny minerálnych vôd a štiav. Ceny mäsa, ktoré má spomedzi potravín najvyššiu váhu vo výdavkoch domácností, naopak, klesli, v priemere o 1 %.

archívne video

Priemerná inflácia za tento rok bude neuveriteľných 11%, budúci rok podľa nás poklesne, povedal Kažimír (Zdroj: TASR/ Pavol Zachar)

Tempo rastu cien v medziročnom porovnaní spomaľovalo nepretržite už 11 mesiacov, aktuálne dosiahlo hodnotu 3,9 %. Medziročne vyššie ceny boli vo všetkých odboroch (výdavkových skupinách domácností), stále dvojciferný rast bol vo vzdelávaní a v zdravotníctve.

Inflácia - vývoj spotrebiteľských cien
Zobraziť galériu (2)
Inflácia - vývoj spotrebiteľských cien  (Zdroj: Štatistický úrad SR )

Najväčší vplyv na celkovú infláciu v rámci medziročného porovnania mali naďalej ceny potravín s nealko nápojmi, a tiež ceny bývania a energií. Ide o dve podielovo najvýznamnejšie zložky vo výdavkoch domácností. Medziročný pokles cien za pohonné látky sa ku koncu roka postupne zmierňoval a v januári platili spotrebitelia už len o 0,4 %, menej ako pred rokom.

Viac o téme: TovarVzrastInfláciaSpotrebiteľské cenySlužaTempo rastu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu