Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nemecká vláda schválila nasadenie vojakov do misie EÚ v Červenom mori

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Nemecká vláda schválila s nasadením svojich ozbrojených síl pre námornú misiu Európskej únie s cieľom ochrániť obchodné plavidlá v Červenom mori, na ktoré útočia Iránom podporovaní jemenskí povstalci. S odvolaním sa na hovorcu vlády o tom informovala agentúra Reuters.

Účasť Nemecka na misii stále závisí od podpory parlamentu. Hlasovanie o tejto otázke je naplánované na budúci piatok a všeobecne sa očakáva, že bude schválená. V dôsledku útokov jemenských húsíov muselo viacero medzinárodných prepravných spoločností odkloniť svoje lode zo štandardnej trasy vedúcej cez Červené more a priľahlý Adenský záliv. Teheránom podporovaní húsíovia, ktorí ovládajú väčšinu územia Jemenu, útoky na medzinárodnú lodnú dopravu odôvodňujú solidaritou s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde od vlaňajšieho októbra prebieha vojna medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas. 

"Pretrvávajúca eskalácia násilia a ohrozenie života a zdravia posádok lodí, najmä v južnej časti Červeného mora a v prielive Báb al-Mandab, si vyžaduje silne vybavenú vojenskú operáciu," uviedol hovorca nemeckej spolkovej vlády na tlačovej konferencii. Dodal, že nemeckým poslancom bude doručený návrh na nasadenie maximálneho počtu 700 vojakov s mandátom do konca februára 2025. Nemecko už začiatkom februára vyslalo svoju fregatu, aby sa pripojila k námornej misii EÚ s označením Aspides, na ktorej sa budú podieľať aj ostatné štáty vrátane Francúzska, Grécka a Talianska. Operácia bude mať za úlohu chrániť komerčné plavidlá a zabraňovať útokom, ale nebude sa zúčastňovať na úderoch proti cieľom húsíom na území Jemenu, dodáva Reuters.

Viac o téme: NemeckoVojaciČervené more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu