Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Krajne pravicovej AfD klesli preferencie na najnižšiu úroveň od júna

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Monika Skolimowska/dpa +++ dpa-Bildfunk +++)

BERLÍN - Podpora nemeckej krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) klesla na najnižšiu úroveň od vlaňajšieho júna. Z prieskumov zverejnených v utorok vyplýva, že AfD by aktuálne podporilo len 17 percent voličov, informuje agentúra DPA. Prieskum zostavil výskumný inštitút Forsa na žiadosť televízií RTL/ntv. Zúčastnilo sa ho viac ako 2500 respondentov.

Oproti minulotýždňovému prieskumu AfD stratila jeden percentuálny bod. Podľa ntv tak dosiahla svoje najnižšie skóre v prieskumoch verejnej mienky od júna minulého roka. V prípade, že by sa voľby konali v nedeľu, opozičná Kresťanskodemokratická únia (CDU/CSU) by získala 30 percent.  Novú populistickú stranu, Alianciu Sahry Wagenknechtovej (BSW), by podporili štyri percentá voličov.

archívne video

Za PS bude v eurovoľbách kandidovať aj moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová (Zdroj: Topky/Ramon Leško )

Liberálna Slobodná demokratická strana (FDP), partner v koaličnej vláde spolkového kancelára Olafa Scholza, by si podľa prieskumu polepšila o jedno percento a prvýkrát za uplynulý rok by dosiahla 5-percentné volebné kvórum, aby sa dostala do parlamentu.

Scholzovi sociálni demokrati by získali 15 percent

Scholzovi sociálni demokrati (SPD) by získali 15 percent, zatiaľ čo koaličná strana Zelených 14 percent a opozičná strana Ľavica tri percentá. V porovnaní s minulotýždňovým prieskumom sa ich podpora nezmenila. V Nemecku sa v posledných týždňov konala vlna masívnych protestov proti krajne pravicovému extrémizmu a rasizmu. Do ulíc miest vrátane metropoly Berlín vyšli stovky tisíc ľudí, aby vyjadrili svoj postoj a nesúhlas aj so stranou AfD.

Spúšťačom celoštátnej vlny protestov bolo zverejnenie informácií o novembrovom stretnutí radikálnych pravičiarov s politikmi z AfD, CDU a Únie hodnôt v Postupime. Bývalý šéf pravicovo-extrémistického hnutia identitárov v Rakúsku Martin Sellner na tejto schôdzke hovoril o koncepte takzvanej reemigrácie, pod čím pravicoví extrémisti zvyčajne majú na mysli odsun veľkého množstva ľudí cudzieho pôvodu do svojej vlasti, a to aj nedobrovoľne.

Viac o téme: VoľbyPreferencieNemeckoAfD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu