Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MIMORIADNY ONLINE Rusko zintenzívňuje útoky chemickými látkami, tvrdí Ukrajina

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV/MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že poraziť Rusko na Ukrajine je "nemožné" a že NATO musí akceptovať územné zisky Ruska na Ukrajine. Putin to uviedol v rozhovore pre amerického moderátora talkshow Tuckera Carlsona, ktorý bol jeho prvým s americkým novinárom odvtedy, ako ruská armáda pred takmer dvoma rokmi rozpútala vojnu na Ukrajine. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 715

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 715 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:37 Napriek tvrdeniam Ruska neboli na zostrelenom ruskom dopravnom lietadle Il-76, ktoré sa zrútilo 24. januára, žiadni ukrajinskí vojnoví zajatci, povedal Babelovi tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksii Danilov v rozhovore, ktorý bol zverejnený 9. februára.

21:00 Fínsko schválilo svoj 22. balík obrannej pomoci Ukrajine v hodnote približne 190 miliónov eur oznámilo fínske ministerstvo obrany 9. februára.

20:20 „Donbas Arena“ v objektíve ukrajinského FPV dronu počas letu nad okupovaným Doneckom.

20:00 Ruské sily spustili letecký útok na mesto Beryslav v Chersonskej oblasti, pričom zranili ženu a poškodili domy a infraštruktúru, informovala regionálna správa.

19:30 Ukrajina oznámila tri obete a štyroch zranených po piatkových ruských raketových útokoch na obec v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Informuje správa agentúry AFP.

19:00 Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz počas svojej piatkovej návštevy Spojených štátov vyzval americký Kongres, aby čo najskôr schválil pomoc Ukrajine bojujúcej proti ruskej invázii. Informuje správa agentúr AP a AFP.

18:50 Ukrajina v piatok obvinila Rusko, že len počas januára použilo pri viac ako 200 útokoch na fronte muníciu s toxickými chemikáliami. Informuje správa stanice Sky News.

18:30 Veľvyslanec Brink: USA, Zelenskyj majú „rovnaký“ postoj k slobode médií. USA a prezident Volodymyr Zelenskyj majú rovnaký postoj k slobode médií, povedala americká veľvyslankyňa na Ukrajine Bridget Brinková 9. februára v Kyjeve v odpovedi na otázku o nedávnom škandále so sledovaním okolo investigatívneho zdroja http://Bihus.Info.

18:00 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v koordinácii so Štátnym úradom pre vyšetrovanie formálne obvinila bývalého predstaviteľa SBU obvineného z únosu a mučenia miestnych obyvateľov v okupovanom Melitopole, oznámila SBU 9. februára.

17:32 Niekoľko desiatok ľudí sa zhromaždilo na Námestí nezávislosti v Kyjeve a skandovali „Zelenskyj von“ a „Vráťte Valerija Zalužného“. Ukrajinské médiá tvrdia, že demonštranti sa „hrajú s ruskou propagandou“.

17:05 Štyria členovia Snemovne reprezentantov USA pricestovali na Ukrajinu 9. februára, aby sa stretli s prezidentom Volodymyrom Zelenským a ubezpečili Kyjev o ďalšej podpore.

16:35 Nórsko plánuje dodať Ukrajine dodatočnú protivzdušnú obranu NASAMS. Nórsko 9. februára oznámilo, že požiadalo parlament, aby dodal Ukrajine ďalších 10 odpaľovacích zariadení protivzdušnej obrany NASAMS a štyri strediská riadenia paľby.

16:00 Prezident Volodymyr Zelenskyj udelil podľa prezidentského dekrétu z 8. februára vyznamenanie Hrdina Ukrajiny, najvyššie národné vyznamenanie na Ukrajine, bývalému vrchnému veliteľovi Valerijovi Zalužnému

15:35 Predseda poľského parlamentu Szymon Holownia v piatok upozornil, že by sa nemalo veriť "upokojujúcim" vyjadreniam ruského prezidenta Vladimira Putina, ktoré odzneli v nedávno zverejnenom rozhovore s pravicovo orientovaným americkým moderátorom Tuckerom Carlsonom. Informuje správy agentúry DPA.

15:00 Do Kyjeva pricestovala dvojstranná delegácia Kongresu USA.  Očakávané sú dobré správy.

14:37 Medzinárodný vyšetrovací tím lokalizoval miesto pobytu ôsmich ukrajinských detí, ktoré boli pravdepodobne nezákonne deportované do Ruska. V piatok o tom informovala holandská polícia.  Informuje agentúra DPA.

14:22 Novovymenovaný hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v piatok vyhlásil, že ukrajinské sily sa musia pripraviť na zmenu v spôsobe boja proti ruským jednotkám, aby dokázali vo vojne zvíťaziť. Informuje agentúra AFP.

14:15 Kremeľ odmietol v piatok povedať, či bol usvedčený vrah, ktorý pred štyrmi rokmi zabil v Berlíne čečenského bojovníka, ruským agentom. Ruský prezident Vladimir Putin predtým v rozhovore naznačil, že by chcel pri trojstrannej výmene väzňov žiadať jeho prepustenie. Informuje správa agentúry AFP.

14:00 Skupina ruských turistov pricestovala v piatok do Severnej Kórey. Ide o pravdepodobne prvých zahraničných návštevníkov, ktorí vstúpili na územie tohto izolovaného štátu od zavedenia opatrení súvisiacich s covidovou pandémiou. Informuje tlačová agentúra AP.

13:42 Ukrajina sa v piatok prihlásila k nočným útokom dronmi na dve ropné zariadenia v Krasnodarskej oblasti na juhozápade Ruska. V jednej z rafinérií vypukol požiar.Drony podľa zdroja zasiahli objekty pri mestách Iľskyj a Afipskyj. "Tieto rafinérie sú odôvodnené ciele," uviedol zdroj a dodal, že okrem obrannej úlohy a poskytovania paliva pre ruskú armádu sú dôležité aj pre hospodárstvo Ruska.

13:26 Seversko-baltská delegácia navštívila americký Kongres v snahe podporiť Ukrajinu.

13:05 Ruské médiá v piatok vychválili prezidenta Vladimira Putina po jeho interview s kontroverzným pravicovým americkým moderátorom Tuckerom Carlsonom.Mnohé články, predovšetkým v štátnych a prokremeľských médiách, sa zamerali na dosah, zdieľanosť a možný vplyv 127-minútového rozhovoru s Putinom, ktorý zverejnili v USA vo štvrtok večer v hlavnom vysielacom čase.

12:16 Arménsko, arménska komunita na Ukrajine dodala 10 ton zdravotníckeho vybavenia do ukrajinskej vojenskej nemocnice.

11:34 Vymenovanie nového hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl nič nezmení, vyhlásil v piatok Kremeľ."Nemyslíme si, že je to faktor, ktorý zmení smerovanie špeciálnej vojenskej operácie. Tá bude pokračovať, kým nebudú dosiahnuté jej ciele," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

11:07 Ukrajina cez noc zostrelila 10 bezpilotných lietadiel.

10:38 Ukrajina označuje výrobcu so sídlom v USA za medzinárodného „sponzora vojny“.

9:56 Ruský prezident Vladimir Putin v rozhovore s americkým moderátorom Tuckerom Carlsonom nevylúčil, že by sa mohli objaviť požiadavky na pričlenenie územia ukrajinskej Zakarpatskej oblasti späť k Maďarsku. Putin však dodal, že na schôdzkach s maďarským premiérom Viktorom Orbánom túto tému ani len nespomenuli. Uviedol to v piatok server hvg.hu.

9:17 Požiar v ropnej rafinérii v ruskom Krasnodarskom kraji.

8:52 Nemecký kancelár Olaf Scholz pricestoval v noci vo štvrtok do Washingtonu na krátku jednodňovú návštevu, ktorá bude zameraná predovšetkým na ďalšiu pomoc pre Ukrajinu. V piatok ráno o tom informovala agentúra DPA.

Olaf Scholz
Zobraziť galériu (5)
Olaf Scholz  (Zdroj: TASR/AP Photo/Markus Schreiber, File)

Spojené štáty a Nemecko sú dôležitými dodávateľmi zbraní pre Ukrajinu, ktorá sa bráni invázii Ruska. Scholz a americký prezident Joe Biden chcú zabrániť rozpadu pomoci smerovanej Ukrajine od západných spojencov s blížiacim sa druhým výročím začiatku vojny. V piatok popoludní sa preto stretnú v Bielom dome. Ich stretnutie potrvá asi hodinu a okrem Ukrajiny budú rokovať aj o prebiehajúcom konflikte na Blízkom východe a júlom summite NATO.

8:18 Ruské systémy protivzdušnej obrany zneškodnili v noci na piatok nad viacerými oblasťami krajiny a Čiernym morom 19 ukrajinských dronov, oznámilo ruské ministerstvo obrany.

7:46 Rusko zaútočilo na 11 komunít v oblasti Sumy.

7:03 Primátor ukrajinskej metropoly Kyjev Vitalij Kličko, ktorý má dlhodobo napäté vzťahy s prezidentom Volodymyrom Zelenským, nepovažuje vysvetlenie odvolania Valerija Zalužného z postu hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny za presvedčivé.

6:15 V bytovom dome na severozápade Moskvy vypukol v noci na piatok mohutný požiar. Úrady oznámili, že z horiaceho domu museli evakuovať asi 400 ľudí. K obetiam na životoch a zraneniam nedošlo.Ako v piatok informovala agentúra AFP, hasičom sa požiar podarilo dostať pod kontrolu. Jeho príčina nateraz nie je známa.

6:00 Severoatlantická aliancia, ako aj ministerstvo zahraničných vecí USA považujú zmenu na poste hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny za suverénne rozhodnutie ukrajinského vedenia. USA i NATO súčasne potvrdili, že aj naďalej budú pokračovať v podpore Ukrajiny.

Poraziť Rusko na Ukrajine je podľa Putina nemožné

Ako informovala agentúra Reuters, asi dvojhodinový rozhovor sa uskutočnil v utorok v Moskve a vo štvrtok bol odvysielaný na webe Tuckercarlson.com. Putin počas neho hovoril po rusky, jeho odpovede boli dabované do angličtiny.Rozhovor sa začal Putinovými dlhými úvahami o vzťahoch Ruska s Ukrajinou, Poľskom a ďalšími krajinami, predostrel aj svoje - už známe - názory na dejiny Ruska, pričom svoju krajinu vykresľoval ako obeť sprisahania Západu, dodal Reuters.Putin v rozhovore potvrdil, že Rusko bude bojovať za svoje záujmy, ale nemá záujem rozširovať vojnu do ďalších európskych krajín, ako sú Poľsko a Lotyšsko.

"Prečo by sme to robili? Jednoducho nemáme záujem," vyhlásil Putin.Na otázku, či si vie predstaviť scenár, v ktorom by poslal ruských vojakov do Poľska - člena aliancie NATO, Putin odpovedal:"Len v jednom prípade: ak Poľsko zaútočí na Rusko".V rozhovore Putin obhajoval svoje rozhodnutie napadnúť vo februári 2022 Ukrajinu. Pripomenul tiež, že vo svete sa hovorí o spôsobení strategickej porážky Rusku na bojisku. Uviedol však, že podľa jeho názoru to "už zo samotnej definície nie je možné".

Ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť galériu (5)
Ruský prezident Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/AP/Sputnik/Kremlin Pool Photo/Mikhail Klimentyev)

Putin si podľa svojich slov myslí, že Západ si teraz uvedomuje, že Rusko nebude porazené - napriek pomoci Ukrajine zo strany USA, Európy a NATO.Americkému Kongresu, kde sa republikáni ovládaní exprezidentom Donaldom Trumpom čoraz viac zdráhajú podporovať Ukrajinu zbraňami a inou vojenskou pomocou, Putin odkázal, že ak chcú zastaviť boje, musia Ukrajine prestať dodávať zbrane.V odpovedi na otázku o možnej zmene vo vedení USA po prezidentských voľbách, kde sa očakáva súboj demokrata Joea Bidena proti Trumpovi, Putin naznačil, že očakáva len malú zmenu.

Kremeľ uviedol, že Putin súhlasil s rozhovorom s Carlsonom, pretože prístup tohto bývalého moderátora Fox News sa líši od "jednostranného" spravodajstva o konflikte na Ukrajine zo strany mnohých západných spravodajských kanálov.Aj samotný Carlson opakovane tvrdí, že veľká časť spravodajstva západných médií o vojne na Ukrajine je v prospech Kyjeva.

O Carlsonovi je známe, že má tesné väzby s Trumpom vyzývajúcim na deeskaláciu vojny na Ukrajine, v ktorej administratíva súčasného prezidenta Joea Bidena výrazne podporovala vládu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.Carlson, bývalý moderátor televízie Fox News, ktorý roky chváli Putina a jeho politiku, podľa AFP tvrdil, že od začiatku konfliktu na Ukrajine pred takmer dvoma rokmi sa ani jeden "jediný západný novinár" neobťažoval urobiť s ruským prezidentom rozhovor.

Kremeľ však toto tvrdenie odmietol s tým, že Carlson "nemá pravdu", lebo Putin dostal "množstvo žiadostí" o rozhovory, ktoré však boli zamietnuté, pretože "západné médiá sú príliš jednostranné".Prístup Kremľa ku Carlsonovi je v ostrom rozpore so situáciou dvoch novinárov amerických médií, ktorí sú v Rusku väzobne stíhaní za svoje spravodajstvo a výroky o vojne na Ukrajine.

Ide o reportéra denníka Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkovicha a Alsu Kurmaševovou z Rádia Slobodná Európa.V súvislosti s Gershkovichom Putin v rozhovore s Carlsonom pripustil možnosť dohody. "O určitých podmienkach sa diskutuje prostredníctvom kanálov tajných služieb," objasnil Putin, pričom zopakoval, že reportér Gershkovich je špión. Redakcia WSJ i americká vláda toto obvinenie rozhodne popierajú.Po invázii na Ukrajinu Putin zaviedol tvrdé represie voči ruským médiám kritickým k politike Kremľa i rozpútaniu vojny na Ukrajine. Mnohých novinárov v Rusku tým umlčal, iní odišli do exilu.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu