Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kimova sestra tvrdí, že KĽDR je otvorená zlepšeniu vzťahov s Japonskom

(Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

PCHJONGJANG - Vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una vo štvrtok vyhlásila, že Severná Kórea je otvorená zlepšeniu vzťahov s Japonskom, a naznačila aj možné pozvanie japonského premiéra Fumia Kišidu do Pchjongjangu. Informujeme podľa správy agentúry AFP.

Kim Jo-džong tak reagovala na minulotýždňové vyjadrenia Kišidu, podľa ktorého je potrebné zmeniť súčasné nastavenie vzťahov Tokia a Pchjongjangu. "Myslím, že by nebol dôvod nehodnotiť (Kišidov) nedávny prejav pozitívne, ak bol z jeho strany vedený skutočným zámerom odvážne sa oslobodiť od pút minulosti," citovala Kim štátna agentúra KCNA. KĽDR a Japonsko podľa nej "môžu otvoriť novú spoločnú budúcnosť", to však bude záležať na krokoch Tokia vrátane uzatvorenia dlhodobého problému s únosmi japonských občanov Severnou Kóreou v 70. a 80. rokoch minulého storočia.

archívne video 

Kim Čong-un sa zúčastnil slávnostného položenia základného kameňa výstavby 10 000 bytov (Zdroj: profimedia.sk)

Únos obyvateľov Japonska

"Nebude dôvod, aby sa obe krajiny nezblížili a deň návštevy premiéra v Pchjongjangu by tak mohol nastať," uviedla Kim. KĽDR v roku 2002 priznala, že vyslala svojich agentov, aby medzi rokmi 1970 a 1980 uniesli 13 Japoncov a prinútili ich pomáhať pri výcviku špiónov v japonskom jazyku a zvykoch. Podľa AFP sú únosy v Japonsku stále silnou a citlivou záležitosťou a v krajine naďalej existujú podozrenia, že do KĽDR uniesli viac Japoncov, ako sa oficiálne priznalo.

Kišida vlani v prejave pred Valným zhromaždením OSN vyjadril vôľu stretnúť sa s vodcom KĽDR bez predchádzajúcich podmienok. Tokio je podľa neho pripravené vyriešiť všetky problematické záležitosti vrátane únosov. Bývalý japonský premiér Džuničiró Koizumi v roku 2002 navštívil Pchjongjang a stretol sa s otcom súčasného vodcu KĽDR Kim Čong-ilom. Schôdzkou sa mala pôvodne odštartovať normalizácia vzťahov, pričom Japonsko navrhlo Pchjongjangu ekonomickú podporu. Výsledkom Koizumiho cesty bola repatriácia piatich Japoncov a ďalšia návšteva japonského premiéra. Diplomatické rokovania však stroskotali, a to aj pre obavy Tokia, že KĽDR sa nevyjadrila k obetiam únosov.

Viac o téme: JaponskoKim Čong-unSeverná KóreaKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu