Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Poľskí farmári blokujú cesty a priechody na protest proti dovozu z Ukrajiny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Valentina Petrova)

DOROHUSK - Poľskí farmári v piatok blokovali cesty a protestovali aj na hraničných priechodoch s Ukrajinou. Ide o novú vlnu protestov proti dovozu poľnohospodárskych výrobkov zo susednej Ukrajiny, kde Rusko vedie útočnú vojnu.

Poľsko patrí k najvytrvalejším podporovateľom Ukrajiny už od začiatku invázie pred takmer dvoma rokmi, ale vzťahy medzi oboma spojencami teraz poškodzujú ekonomické trenice. Farmári v Poľsku vravia, že otvorenie trhu EÚ ukrajinským poľnohospodárskym výrobkom prinieslo zníženie cien a nespravodlivú konkurenciu.Farmári začali v piatok protesty na hraničných priechodoch a blokovali aj hlavné cesty. Premávku brzdili kolóny pomaly sa pohybujúcich traktorov, ktoré sa zbiehajú do veľkých miest.

"Nemáme na výber," vyhlásil pre AFP Marcin Wilgos, organizátor protestu v obci Dorohusk na hranici s Ukrajinou, keď stál vedľa pútača vyzývajúceho Európsku úniu na zavedenie zákazov ukrajinského obilia a cukru."Zahlcovanie výrobkami z Ukrajiny, nevyrobenými v súlade s normami a postupmi EÚ, je pre nás obrovskou záťažou," povedal 40-ročný farmár Wilgos.Akciu organizuje na najmenej 250 miestach hlavný poľský farmársky zväz, ktorý oznámil, že protesty budú pokračovať do 10. marca.

Poľský minister poľnohospodárstva Czeslaw Siekierski na otázku o protestoch v piatok pre štátny rozhlas povedal, že farmári "majú legitímne očakávania a požiadavky", aby sa obmedzil nadmerný dovoz z Ukrajiny.Poľsko za predchádzajúcej pravicovej vlády zakázalo dovoz ukrajinského obilia a zachovalo ho aj po príchode novej, proúnijnej koaličnej vlády k moci po vlaňajších októbrových voľbách.

Dvojstranné rokovania

Siekierski povedal, že Poľsko vedie dvojstranné rokovania s Ukrajinou o vyriešení tejto záležitosti, ale nevylúčil nové zákazy týkajúce sa ďalších skupín výrobkov."Možno bude potrebný zákaz pre cukor, ak bude jeho záplava príliš veľká. Možno bude potrebný pre hydinu," dodal Siekierski s tým, že vláda má v úmysle nadhodiť túto záležitosť v rokovaniach s Kyjevom.

Viac o téme: ProtestObilieFarmáriPoľskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu