Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

AKTUÁLNE Varšava je na nohách: Vzdušným priestorom Poľska preletela ruská raketa!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Poľská armáda v reakcii na situáciu na východnej hranici varuje civilných užívateľov vzdušného priestoru pred možnou zosilnenou aktivitou vojenských lietadiel. Výstraha platí od pondelka až do mája. V tomto čase môže dôjsť vo vzdušnom priestore Poľska k neplánovaným vojenským aktivitám súvisiacim so zaistením bezpečnosti.

archívne viideo

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 711 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Poľsko vyslalo do vzduchu stíhačky v súvislosti s ďalším rozsiahlym vzdušným útokom, ktorý v noci na piatok druhého februára podniklo Rusko na Ukrajinu. Oznámila to poľská armáda na sociálnych sieťach s tým, že jedna z ruských rakiet narušila aj poľský vzdušný priestor.

"Za účelom zabezpečenia bezpečnosti poľského vzdušného priestoru boli aktivované dve dvojice stíhačiek F-16 a spojenecké tankovacie lietadlo," uviedla poľská armáda s tým, že najprv vzlietli dva americké a potom dva poľské lietadlá. Poľská agentúra pre leteckú navigáciu vydala druhého februára na žiadosť armády správu NOTAM (Notice To Air Missions) N604/2024, že v čase od 5. februára do 5. mája "môže dôjsť k neplánovaným vojenským aktivitám súvisiacim so zaistením bezpečnosti štátu".

Cieľom správy je upozorniť civilných užívateľov vzdušného priestoru na možnú zvýšenú aktivitu vojenských lietadiel vo východnej oblasti vzdušného priestoru v reakcii na situáciu ohrozenia na východnej hranici. "Varovanie je rutinnou správou vydávanou v prípade potreby zaistenie bezpečnosti prevádzky v poľskom vzdušnom priestore," uverejnil poľský portál Gazeta. 

Ruská raketa 

Štart stíhačiek armáda spomenula v súvislosti s rozsiahlym piatkovým ruským vzdušným útokom na Ukrajinu, ktorý si podľa predbežných informácií vyžiadal desiatky zranených. Použité pri ňom boli podľa ukrajinských úradov aj hypersonické strely Kinžal.

AKTUÁLNE Varšava je na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/(AP Photo/Alexei Alexandrov)

Náčelník poľského generálneho štábu Wieslaw Kukula v reakcii na udalosti uviedol, že do vzdušného priestoru jeho krajiny zrejme vletela ruská raketa a po troch minútach ho opäť opustila. Ukrajina ten deň čelila doteraz najrozsiahlejšiemu ruskému vzdušnému úderu.

Viac o téme: BezpečnosťOstreľovanieStíhačkyPoľskoUkrajinaRuská federáciaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu