Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Desivá možnosť pre Ukrajinu: Môže Putinovo Rusko vyhrať vojnu? Expert načrtol tri scenáre

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Sputnik/Kremlin Pool Photo/Mikhail Klimentyev)

MOSKVA - Rusko nepoľavuje vo svojej brutálnej agresívnej vojne proti Ukrajine. Aj kyjevské jednotky sa naďalej urputne bránia votrelcom. Aký je ďalší vývoj vo vojne? Expert teraz naznačil tri možné scenáre – vrátane jedného, ​​ktorý je pre Ukrajinu desivý.

Čo bude ďalej s našim východným susedom? Už dlhé mesiace sa Ukrajine ani Rusku nedarí urobiť na fronte žiadne rozhodujúce prielomy. Rokovania medzi oboma stranami však zatiaľ neprichádzajú do úvahy. Odborníci medzitým uvažujú o tom, ako by sa vojna mohla v roku 2024 vyvinúť. Politológ Gustav Gressel z Európskej rady pre zahraničné vzťahy zastáva názor, že rozhodujúcu úlohu by mohol zohrať aj tohtoročný výsledok prezidentských volieb v USA. Načrtáva tri možné scenáre.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 708 (Zdroj: Facebook/General Staff of Ukrainian Armed Forces)

Vojenský expert načrtol tri scenáre – môže Vladimir Putin vyhrať?

Vojenský expert pomenúva pozitívny, stredný a negatívny scenár. V pozitívnom scenári by Ukrajina urobila rozhodujúci pokrok v boji proti ruským jednotkám, v strednom scenári by nedošlo k žiadnym väčším úspechom, aspoň tento rok, v negatívnom scenári hrozí, že vojnu vyhrá Vladimír Putin. Gustav Gressel podrobne načrtáva nasledovné:

Pozitívny scenár:

  • Republikánskym prezidentským kandidátom by bola Nikki Haleyová, nie Donald Trump.
  • Jej kritika vlády by viedla k štedrejšej podpore USA pre Ukrajinu, a to aj prostredníctvom bojových lietadiel.
  • "Ukrajina je tak v pozícii, aby zatlačila ruské vzdušné sily spredu ďalej a znížila ich efektivitu," povedal Gressel.
  • Ukrajine sa darí zlepšovať výcvik za frontom, a to aj testovaním nových prototypov pre elektronický boj.
  • EÚ umožňuje zlepšiť výrobu munície, náhradných dielov pre vozidlá a elektroniky pre ukrajinskú výrobu bezpilotných lietadiel. Ukrajina by mohla vytvoriť podmienky na oslobodenie ďalších oblastí v roku 2025 s pomocou väčšej ponuky EÚ.

 

Stredný scenár:

  • Gustav Gressel predpokladá, že Bidenova vláda bude mať „chaotickú predvolebnú kampaň“. Republikáni v Kongrese by súhlasili s ďalšími balíkmi pomoci pre Ukrajinu a zároveň by urobili ústupky pre národné projekty, ktoré chcú (napr. stavba múru na hranici s Mexikom).
  • Európania budú naďalej dodávať len tretinu sľúbenej munície a náhradných dielov.
  • Ukrajine sa podarilo udržať svoje obranné línie, no musela by sa vzdať aj niektorých oblastí v Donbase.
  • "Na riešenie nedostatku materiálu a nedostatku vycvičených dôstojníkov Ukrajina ruší niektoré novovzniknuté brigády, aby sa dosiahla lepšie personálne obsadenie zostávajúcich formácií," pokračoval Gressel.
  • Ukrajina by tiež otestovala nové domáce zariadenia a zdokonalila svoju obrannú taktiku.
  • Celkovo zostáva Ukrajina v defenzíve, o ďalšom priebehu vojny by rozhodol výsledok amerických prezidentských volieb.

 

Negatívny scenár:

  • Donald Trump by sa stal republikánskym prezidentským kandidátom a v USA by začal čoraz viac budovať „protiukrajinskú rétoriku“.
  • Pomoc Ukrajine je zablokovaná v Kongrese.
  • Zbraňová pomoc z EÚ nestačí na kompenzáciu tej z USA. Členské štáty EÚ sa nevedia dohodnúť na dlhodobom financovaní výroby. Výrobné kapacity obranného priemyslu by zostali takmer nezmenené.
  • Gustav Gressel uzatvára: "Ukrajinským ozbrojeným silám preto čoraz viac chýbajú granáty a rakety, ktoré potrebujú len na to, aby mohli konať obranne. Ruské ozbrojené sily využívajú túto situáciu na zvýšenie tlaku na ukrajinské línie."
  • Ukrajinské sily by sa museli stiahnuť, aby zastavili ruské prielomy. Brigády nemožno stiahnuť spredu, aby mohli trénovať a preskupovať sa; väčšina bude „unavená a vyčerpaná“ do konca roku 2024.
  • Nedostatok rakiet by viedol k ďalšiemu ruskému strategickému bombardovaniu ukrajinských miest.
  • Oveľa viac Ukrajincov by utieklo. "Do konca roku 2024 utečie do EÚ 10 miliónov Ukrajincov a toto číslo rastie. Náklady, ktoré Európanom vznikajú prijímaním utečencov, ďaleko prevyšujú náklady na vojenskú podporu Kyjeva," pokračoval Gressel.
  • Donald Trump by vyhral v USA proti Joeovi Bidenovi a mnohé európske krajiny by potom zastavili svoju pomoc Ukrajine, pretože by sa obávali stiahnutia USA a ďalších ruských útokov. „Vojnu na Ukrajine väčšina na Západe považuje za stratenú, hoci samotná Ukrajina naďalej bojuje proti všetkým prekážkam,“ predpovedá Gustav Gressel v tomto hororovom scenári.
Viac o téme: VojnaScenáreRuskoVladimir PutinUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu