Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNY ONLINE Rusko a Ukrajina na seba znovu útočili: Počet obetí ostreľovania Lysyčanska stúpa

Zamestnanci ruského ministerstva pre mimoriadne situácie pracujú pri zrútenej pekárni po útoku ukrajinských jednotiek
Zamestnanci ruského ministerstva pre mimoriadne situácie pracujú pri zrútenej pekárni po útoku ukrajinských jednotiek (Zdroj: SITA/AP/Tlačová služba ruského ministerstva pre mimoriadne situácie )

MOSKVA - Najmenej 20 ľudí zahynulo podľa novej bilancie ruského ministerstva pre mimoriadne udalosti v troskách pekárne pri ostreľovaní Lysyčanska v samozvanej Luhanskej ľudovej republike (LNR) na východe Ukrajiny. Informovala o tom štátna agentúra TASS. Moskva z útoku na Lysyčansk obviňuje ukrajinskú armádu. Proruské úrady už skôr uviedli, že pod troskami môže byť niekoľko desiatok ľudí. Tieto informácie nemožno nezávisle overiť. Ukrajina sa k tomuto incidentu nevyjadrila. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 710

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 710 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:16 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bol v nedeľu počas svojej cesty do obce Robotyne ležiacej na južnom fronte "relatívne blízko" výbuchov, uviedol jeho hovorca Serhij Nykyforov.Objasnil, že v okolí obce Robotyne v Záporožskej oblasti prebiehajú aktívne bojové akcie, takže výbuchy boli relatívne blízko. Nykyforov však súčasne dodal, že "by situáciu nedramatizoval".

20:27 Ruský prezident Vladimir Putin v dohľadnom čase pricestuje na návštevu Turecka. V nedeľu to oznámil turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan, ktorý pritom neuviedol presný termín návštevy, informovala agentúra AFP.AFP dodala, že miestne médiá ako pravdepodobný dátum uviedli 12. február. Úrad prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana to však nepotvrdil.Ak sa návšteva uskutoční, Turecko sa stane prvým členským štátom aliancie NATO, kam Putin zavíta od rozpútania vojny na Ukrajine vo februári 2022.

19:56 Ukrajina zaútočila na Belgorodskú oblasť, tvrdí ruský guvernér.

18:24 Ukrajina potopila ruskú raketovú korvetu so 6 námornými dronmi.

17:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vymenoval nového šéfa Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny - stal sa ním primátor Ruskom okupovaného mesta Melitopol Ivan Fedorov.Informovala o tom agentúra AFP, ktorá dodala, že Záporožská oblasť je jedným zo štyroch regiónov Ukrajiny, o ktorých Kremeľ deklaruje, že ich anektoval, ale ich územia doteraz nemá plne pod kontrolou.

16:14 Poľsko zvýši kontroly ukrajinských potravín na hraniciach.

15:37 Takmer 900 mužov len vo Volynskej oblasti mohlo nelegálne utiecť z Ukrajiny, aby sa vyhli mobilizácii s pomocou miestnych mimovládnych organizácií.

14:55 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu navštívil vojakov v ukrajinskej obci Robotyne na južnom fronte v Záporožskej oblasti.Kyjevu sa podarilo dobyť Robotyne späť od ruskej armády vlani v auguste. Odvtedy čelí táto obec intenzívnym ruským útokom.

13:48 Guvernér: Ruský útok na Doneckú oblasť zabil 1, 2 zranil. Pri útoku ruského delostrelectva na Toretsk v Doneckej oblasti zahynul 4. februára civilista a ďalší dvaja boli zranení, informoval guvernér Vadym Filaškin. Zranení boli hospitalizovaní.

13:00 Ruské okupačné úrady uviedli, že pri prichádzajúcom útoku na Lysyčansk zahynulo 28 ľudí. Medzi mŕtvymi je aj jedno dieťa. Kolaboranti obvinili ukrajinskú armádu z ostreľovania. Ukrajinská strana správy o ostreľovaní zatiaľ nekomentovala.

12:25 Sily územnej obrany v Sumskej oblasti odrazili ruskú sabotážnu skupinu pri pokuse o prechod na Ukrajinu, informoval 4. februára generálporučík Serhii Naiev.

11:15 Aplikácia verejných služieb Diia je opäť v prevádzke po tom, čo hlasovanie Eurovízie prevalcovalo servery. Diia, ukrajinská štátna mobilná aplikácia pre vládne služby, je po narušení cez noc opäť v prevádzke, uviedli reportéri Kyiv Independent 4. februára.

11:00 Na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii by mala byť podpísaná zmluva o poskytnutí bezpečnostných záruk Nemeckom Ukrajine, informovali zdroje Frankfurter Allgemeine Zeitung. Podujatie sa bude konať 16. – 18. februára.

10:20 Amerického propagandistu Tuckera Carlsona spozorovali v Moskve, uvádzajú ruské médiá Zábery sa objavili na sociálnych sieťach. Uvádza sa, že Carlson navštívil balet "Spartacus" vo Veľkom divadle. Na jeho oficiálnych stránkach nie sú žiadne informácie o ceste do Ruska.

9:35 Japonsko bude hostiť viac ako 200 podnikov na konferencii propagujúcej oživenie ekonomiky Ukrajiny, informovalo japonské médium Kyodo News.

9:15 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 4. februáru, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:30 Južná Kórea vyzvala v nedeľu Rusko, aby konalo zodpovedne, uviedlo tamojšie ministerstvo zahraničných vecí po rokovaniach o bezpečnosti v regióne, na ktorých sa v juhokórejskej metropole Soul zúčastnil námestník ruského ministerstva zahraničných vecí pre ázijsko-tichomorskú oblasť Andrej Rudenko. Informuje agentúra Jonhap.

8:00 Na najmenej 28 vzrástol počet obetí ostreľovania ruskými jednotkami okupovaného východoukrajinského mesta Lysyčansk, vyplýva z nedeľňajšej rannej bilancie tamojších úradov. Informuje agentúra AFP a DPA.

7:30 G7 pripravuje plány na podporu Ukrajiny pri zabezpečovaní finančných prostriedkov využívaním ruských aktív ako finančnej záchrannej siete. Krajiny skupiny siedmich (G7) vyvíjajú stratégie vydávania dlhov na podporu Ukrajiny, pričom využívajú ruské aktíva ako záchrannú sieť na splatenie, informoval 3. februára Financial Times.

7:00 Na najmenej 20 životov vzrástla bilancia sobotňajšieho ostreľovania okupovaného mesta Lysyčansk na východe Ukrajiny. Podľa agentúry AFP o tom informovali ruské úrady. "Zamestnanci ruského ministerstva pre mimoriadne situácie vytiahli spod trosiek telá 20 ľudí," uviedlo ministerstvo na Telegrame. Ďalších minimálne desať osôb utrpelo zranenia. 

6:20 Video, na ktorom guvernér Texasu chváli Putina, sa objavilo na internete – ide o výmysel DeepFake Kremľa

6:00 Rusko a Ukrajina na seba v noci na dnes znovu navzájom útočili dronmi. Hlásené sú požiare a škody na infraštruktúre, informácie o mŕtvych či zranených ale nie sú. Ukrajina podľa agentúry AFP uviedla, že zostrelila deväť zo 14 útočiacich ruských dronov. Ruské ministerstvo obrany podľa agentúry DPA uviedlo, že zostrelilo sedem dronov protivníka.

Desať ľudí utrpelo zranenia

Šéf LNR Leonid Pasečnik podľa agentúry DPA uviedol, že desať ľudí utrpelo zranenia. Už skôr Pasečnik povedal, že v pekárni "býva cez víkendy vždy plno" a že by v jej troskách mohlo byť až 40 ľudí. "Z trosiek boli doteraz vyzdvihnuté telá 20 mŕtvych," oznámilo ruské ministerstvo pre mimoriadne udalosti, podľa ktorého záchranné a pátracie práce na mieste pokračujú.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová podľa TASS povedala, že "podľa predbežných informácií bol útok vykonaný za použitia západných zbraní". Žiada, aby Západ útok odsúdil. Vojenskí vyšetrovatelia uviedli, že pekáreň zasiahla strela odpálená zo salvového raketometu HIMARS.

Ukrajinské vojská sa z Lysyčanska stiahli začiatkom júla 2022, čím Rusko získalo kontrolu nad celou Luhanskou oblasťou.V januári Rusko obvinilo Ukrajinu, že ostreľovala trhovisko v Donecku, ďalším Rusmi okupovanom ukrajinskom meste. Podľa proruských úradov tam zomreli skoro tri desiatky ľudí.

Viac o téme: ObeteRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu