Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Turecký parlament ratifikoval vstup Švédska do NATO

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ANKARA - Turecký parlament v utorok po vyše ročnom odklade otvoril debatu o hlasovaní o vstupe Švédska do Severoatlantickej aliancie (NATO). V prípade, že Ankara schváli členstvo Štokholmu v Aliancii, švédsku žiadosť bude ešte musieť ratifikovať maďarský parlament, informuje agentúra AFP.

aktualizované 21:12 Turecký parlament v utorok ratifikoval vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie (NATO). Informuje správa agentúry AFP.

Tureckí poslanci hlasovali v prospech švédskeho členstva v pomere hlasov 287 ku 55. K ratifikácii došlo po viac ako ročnom odklade zo strany Ankary, čo narušilo vzťahy s jej západnými spojencami. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan by mal dokument podľa očakávaní podpísať v najbližších dňoch. Poslednou krajinou, ktorá blokuje vstup Švédska do Aliancie, tak ostalo Maďarsko. Jeho vláda to v novembri zdôvodnila klamstvami šírenými švédskymi politikmi o stave demokracie v Maďarsku.

Zákonodarcovia drvivou väčšinou schvália členstvo Švédska v NATO

Podľa médií sa očakáva, že tureckí zákonodarcovia drvivou väčšinou schvália členstvo Švédska v NATO. V parlamente má väčšinu mandátov vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Hlavná opozičná strana tiež avizovala, že podporí snahu Štokholmu.

archívne video

Juraj Blanár v NATO o vojenskej pomoci Slovenska pre Ukrajinu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Ankara hlasovanie o tejto veci odkladala približne 20 mesiacov, čo narušilo vzťahy s jej západnými spojencami. Turecko totiž dlhodobo obviňuje Švédsko z prílišnej zhovievavosti voči skupinám, ktoré považuje za hrozbu pre svoju bezpečnosť.

Patria k nim predovšetkým sympatizanti zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) a členovia siete, ktorú Ankara obviňuje z neúspešného pokusu o prevrat v roku 2016. Švédsku žiadosť preto dlho blokovala.

Švédsko a Fínsko prejavili záujem vstúpiť do NATO

Švédsko a Fínsko prejavili záujem vstúpiť do NATO v reakcii na spustenie ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu pred takmer dvomi rokmi. Fínsko sa 31. členom Aliancie stalo už vlani v apríli. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan svoje výhrady k členstvu Švédska stiahol na júlovom summite NATO a v októbri prístupový protokol predložil tureckému parlamentu.

Hoci zahraničný výbor tureckého parlamentu schválil žiadosť Štokholmu v decembri, Erdogan proces schvaľovania v parlamente znova skomplikoval. Uviedol, že ratifikácia švédskej žiadosti bude závisieť od toho, či Kongres USA schváli žiadosť Ankary o nákup stíhačiek F-16. Ďalšou podmienkou bolo zrušenie zbrojných embárg voči Turecku zo strany Kanady a ďalších členov NATO.

Biely dom predaj stíhačiek podporuje

Biely dom predaj stíhačiek podporuje a niektorí analytici predpokladajú, že k dohode dôjde krátko po ratifikácii členstva Švédska tureckým parlamentom. Nie je jasné, kedy by dohodu mohol schváliť americký Kongres, v ktorom Ankara čelí opozičným hlasom vzhľadom na odklad rozšírenia NATO o Švédsko a aj v súvislosti so stavom ľudských práv v Turecku.

Vstup Švédska do NATO okrem Turecka stále zatiaľ neratifikovalo ani Maďarsko. Jeho vláda to v novembri zdôvodnila klamstvami šírenými švédskymi politikmi o stave demokracie v Maďarsku. Maďarský premiér Viktor Orbán však v utorok pozval svojho švédskeho náprotivka Ulfa Kristerssona na návštevu Budapešti s cieľom rokovať o vstupe Švédka do Aliancie. Zatiaľ nie je jasné, kedy by o švédskej žiadosti mohol hlasovať maďarský parlament. Zákonodarný zbor má však podľa agentúry Reuters prestávku až do polovice februára.      

Rokovanie Kristerssona s Orbánom o vstupe do NATO teraz nemá význam

Švédska diplomacia nevidí význam prípadného stretnutia premiéra Ulfa Kristerssona s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom na tému vstupu tejto severskej krajiny do NATO. S odvolaním sa na server mandiner.hu o tom informuje spravodajca v Budapešti.

Švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström takmer okamžite reagoval na utorňajšiu Orbánovu pozvánku adresovanú Kristerssonovi. Pre denník Dagens Nyheter vyjadril Billström otvorenosť Štokholmu k dialógu s Budapešťou, s maďarským premiérom však podľa jeho slov zatiaľ nemá význam rokovať.

Z reakcie nie je zrejmé, či sa stretnutie uskutoční, avšak šéf diplomacie podčiarkol, že na rozdiel od Turecka si zatiaľ Maďarsko neurčilo podmienky schválenia žiadosti Švédska o vstup do NATO. Orbán v utorok pozval Kristerssona do Budapešti. Orbánov hovorca Bertalan Havasi uviedol, že premiéri by mali rokovať o vstupe Švédska do Severoatlantickej aliancie a o posilnení maďarsko-švédskych bilaterálnych vzťahov, a to prehĺbením vzájomnej dôvery.

Poslanecký klub opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) v utorok oznámil, že iniciuje zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu k ratifikácii vstupu Švédska do NATO. Agentúra Bloomberg v pondelok napísala, že turecký parlament bude tento týždeň hlasovať o vstupe Švédska do NATO. Z členských krajín Severoatlantickej aliancie neratifikovalo vstup Švédska okrem Turecka už iba Maďarsko. Maďarská vláda v minulosti opakovane tvrdila, že Maďari nebudú hlasovať ako poslední. Odklad ratifikácie vstupu Švédska do NATO poslanci z maďarskej vládnej strany Fidesz zdôvodňujú klamstvami šírenými švédskymi politikmi o stave demokracie v Maďarsku.

Viac o téme: DebataNATOŠvédskoParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu