Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pilot USA sa katapultoval ešte pred zrútením stíhačky F-16 do mora

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: X/@tassagency_en)

SOUL - Pilot amerických vzdušných síl sa bezpečne katapultoval zo stíhačky F-16, ktorá sa v stredu zrútila do vôd pri juhozápadnom pobreží Južnej Kórey. Ide už o druhú takúto haváriu za necelé dva mesiace. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP.

Nemenovaný pilot bol pri vedomí a previezli ho do zdravotníckeho zariadenia na lekársku prehliadku, uviedla v oznámení 8. letecká jednotka amerických vzdušných síl. Dodala, že pri vyzdvihnutí pilota úzko spolupracovala s juhokórejskými partnermi. Pilota podľa oznámenia postihla počas letu nespresnená núdzová situácia a stihol sa katapultovať ešte pred zrútením lietadla do mora. Príčina havárie, ktorá sa údajne stala vo vodách neďaleko prístavného mesta Sosan, sa vyšetruje.

"Sme veľmi vďační záchranným silám Kórejskej republiky a všetkým našim partnerom, ktorí umožnili urýchlenú záchranu nášho pilota z mora," uviedol americký plukovník Matthew C. Gaetke, veliteľ ôsmej leteckej jednotky. "Teraz presunieme svoju pozornosť na pátranie po lietadle a na jeho vyzdvihnutie z mora," dodal. Túto jednotku postihla havária F-16 aj vlani v decembri. Vtedy mal pilot problémy počas bežného výcvikového letu, ale katapultoval sa ešte pred zrútením stíhačky do mora neďaleko prístavného mesta Kunsan a vytiahli ho v poriadku.
 

Viac o téme: StíhačkaUSAJužná KóreaF-16
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu