Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

MIMORIADNY ONLINE Útoky pokračujú! Izraelské tanky pálili na nemocnicu v Chán Júnise

Izraelskí vojaci v Gaze Zobraziť galériu (4)
Izraelskí vojaci v Gaze (Zdroj: SITA/(AP Photo/Leo Correa)

JERUZALEM - Izraelská armáda v utorok oznámila, že pri útoku militantov v centrálnej časti Gazy zahynulo 21 jej vojakov. Ide o najsmrteľnejší útok proti izraelskej armáde od začiatku vojny v Pásme Gazy, informuje agentúra AP. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Gazy

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk.

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

ONLINE

21:45 Stíhačky IAF dokončili sériu útokov na teroristické ciele Hizballáhu v Libanone, vrátane vojenského majetku prevádzkovaného iránskymi silami a vojenského areálu, kde operovali teroristi Hizballáhu. Vojaci IDF dnes zaútočili aj na niekoľko ďalších oblastí v Libanone.

21:15 Koordinátor Národnej bezpečnostnej rady Bieleho domu pre Blízky východ Brett McGurk vedie v Egypte rokovania o novej dohode o prepustení izraelských rukojemníkov zadržiavaných palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy výmenou za prestávku v bojoch, uviedli Spojené štáty v utorok. Informuje agentúra AFP.

21:00 Palestínske ministerstvo zdravotníctva riadené radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy v utorok uviedlo, že izraelské sily priamo zaútočili na nemocnicu v meste Chán Júnis v južnej časti tejto pobrežnej enklávy. Informuje agentúra AFP. Ministerstvo vo vyhlásení uviedlo, že izraelské tanky "ostreľovali vrchné poschodia budov pre špecializované operácie a pohotovosť Násirovej nemocnice" s tým, že zranenia podľa očakávania utrpeli desiatky osôb.

20:00 Podľa posledných štatistík: 40 mučeníkov prišlo do nemocníc v dôsledku okupačného bombardovania a agresie na Khan Yunis od dnešného rána.

19:00 Izrael nepristúpi na dohodu o prímerí s Hamásom, ak by to znamenalo, že táto palestínska islamistická skupina v Pásme Gazy zostane pri moci a ponechá si rukojemníkov, ktorých uniesla pri teroristickom útoku na Izrael vlani 7. októbra. Dnes to podľa agentúry Reuters uviedol hovorca izraelskej vlády Ejlon Levy.

18:40 ČĽR distribuuje pomoc v pásme Gazy. Jeden kamión pre desiatky hladujúcich civilistov.

18:00 Ťažké nálety v Pásme Gazy.

17:25 Okupácia vyhodí do vzduchu nové obytné námestie v centre Khan Yunis.

17:00 Ministerstvo zdravotníctva v Gaze: Lekárske tímy nie sú schopné preniesť vážne prípady z Násirovho lekárskeho komplexu v dôsledku neustáleho okupačného bombardovania.

16:35 Ministerstvo zdravotníctva v Gaze: Izraelská okupácia izoluje Nasserov lekársky komplex a ohrozuje životy personálu, pacientov a vysídlených ľudí.

16:00 Svetový potravinový program (WFP) v utorok varoval, že obyvatelia Pásma Gazy trpia stále väčším nedostatkom potravín, a každý deň tam rastie riziko hladomoru. Informuje správa agentúry AFP.

15:10 Britský premiér Rishi Sunak v utorok vystríhal húsíov - jemenských povstalcov podporovaných Iránom - pred pokračovaním útokov na plavidlá v Červenom mori. Informuje správa agentúry AFP.

14:20 Iránsky prezident Ebráhím Raísí v stredu absolvuje jednodňovú návštevu Turecka, kde bude rokovať o regionálnych dôsledkoch vojny medzi Izraelom a hnutím Hamas. Stretne sa aj s prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. S odvolaním sa na zdroj z prostredia diplomacie o tom v utorok informovala agentúra AFP.

14:00 Rozsah zničenia na trhu s tábormi Jabalia v dôsledku okupačnej agresie, ktorá sa zameriavala na domy, trhy a civilné zariadenia.

12:56 Na jemenskom ostrove Sokotra zomrel český občan. ČTK to dnes povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Daniel Drake. S ohľadom na rodinu úrad nebude poskytovať detaily. Príčina úmrtia nie je známa. Výkonná riaditeľka Asociácie českých cestovných kancelárií a agentúr (AČCKA) Katarína Chaloupková minulý týždeň ČTK povedala, že má informácie o dvoch českých cestovných kanceláriách, ktoré majú na tento rok vypísané termíny zájazdov na ostrov.

12:23 Včera (v pondelok) bolo zabitých 21 vojakov IDF, keď pokračovali v operáciách proti ťažiskám Hamasu na juhu Gazy.

11:54 Británia vyslala jasný signál, že bude naďalej brániť jemenským povstalcom húsíom v útokoch na lode v Červenom mori. Uviedol to v utorok britský minister zahraničných vecí David Cameron po najnovších náletoch Spojených štátov a Británie na ciele húsíov v Jemene. Informuje o tom agentúra AFP.

11:27 Kapitán Nir Binyamin z Givatayim vždy svojej rodine hovoril, že po skončení vojny medzi Izraelom a Hamasom požiada o ruku svoju dlhoročnú priateľku.

11:20 Hizballáh tvrdí, že v utorok ráno zasiahli základňu IAF v Merone.

10:35 Izraelská armáda v utorok oznámila, že jej jednotky obkľúčili mesto Chán Júnis na juhu palestínskeho územia Pásmo Gazy. Informuje o tom tlačová agentúra AP.

10:07 Nový Zéland vyšle na Blízky východ šesťčlenný tím ako súčasť medzinárodnej koalície na ochranu plavby v Červenom mori. Uviedol to v utorok novozélandský premiér Christopher Luxon, informuje agentúra Reuters.

9:53 35-ročného obyvateľa Herzliye zatkli v utorok ráno pre podozrenie z podpálenia výstavy na ulici Dizengoff v Tel Avive na podporu rukojemníkov, ktorí sú v súčasnosti zadržiavaní v Gaze.

9:12 Ozbrojeného teroristu zostrelili izraelské sily po tom, čo sa v utorok ráno priblížili k izraelskej osade Psagot na Západnom brehu Jordánu.

8:39 Izraelská armáda v utorok oznámila, že pri útoku militantov v centrálnej časti Gazy zahynulo 21 jej vojakov. Ide o najsmrteľnejší útok proti izraelskej armáde od začiatku vojny v Pásme Gazy, informuje agentúra AP.

8:01 Izrael stratil najviac vojakov za 1 deň od 1. októbrového týždňa.

7:17 Sily Hamasu v pondelok vypálili raketový granát na viaceré priľahlé stavby, čo spôsobilo totálny kolaps, zabitie 21 vojakov a zranenie niekoľkých ďalších.

6:40 IDF v pondelok ráno oznámila mená desiatich vojakov, ktorí padli v boji v južnom pásme Gazy.

Izrael navrhuje dvojmesačné prímerie výmenou za dohodu o rukojemníkoch

Izrael navrhuje, aby vo vojne proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas zavládlo na dva mesiace prímerie. S odvolaním sa na izraelských predstaviteľov o tom v pondelok informoval spravodajský web Axios citovaný agentúrou DPA. Izrael túto svoju ponuku údajne predostrel egyptským a katarským sprostredkovateľom. Axios dodal, že táto ponuka má viesť k prepusteniu všetkých rukojemníkov zadržiavaných islamistickým Hamasom.

Podľa DPA, ktorá sa odvolala na správy z izraelských zdrojov, Hamas stále zadržiava 136 rukojemníkov zavlečených do Pásma Gazy príslušníkmi Hamasu i ďalších extrémistických formácií po ich vpáde na juh Izraela zo 7. októbra, kde následne terorizovali miestne obyvateľstvo. Dva mesiace trvajúce prímerie by bolo tou najveľkorysejšou ponukou, akú doteraz urobila izraelská vláda, poznamenal Axios. Hamas počas týždeň trvajúceho prímeria - na konci novembra - prepustil 105 rukojemníkov zajatých v Izraeli, ktorý za to zo svojich väzníc oslobodil 240 palestínskych väzňov. Odvtedy izraelská vláda prejavila malú ochotu urobiť ústupky výmenou za ďalšie prepustenie rukojemníkov.

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (4)
Benjamin Netanjahu  (Zdroj: SITA/Abir Sultan/Pool Photo via AP)

Vláda izraelského premiéra Benjamina Netanjahua bola však za to tvrdo kritizovaná - naposledy sa tak stalo minulý víkend, keď tisíce ľudí na rôznych miestach Izraela vyzývali vládu, aby vyvinula väčšie úsilie na oslobodenie zajatcov. Podľa správy webu Axios ponuka dvojmesačného prímeria
nezahŕňa ukončenie konfliktu - izraelská armáda sa len stiahne z osídlených oblastí Pásma Gazy. Palestínčania, ktorí sa na rozkaz izraelskej vlády evakuovali juh enklávy, by sa údajne mohli vrátiť na sever. Tento návrh schválil izraelský vojnový kabinet pred desiatimi dňami, informoval Axios. Pripomenul, že Hamas predtým spájal akékoľvek nové prepustenie rukojemníkov s ukončením vojny.

Egyptskí a katarskí sprostredkovatelia sa už týždne pokúšajú o premostenie rozdielnych požiadaviek znepriatelených strán. Na stole je trojstupňový plán, ktorý reguluje proces prepustenia rukojemníkov a zastavenie bojov. Vojnu v Pásme Gazy spustil najhorší masaker v dejinách Izraela zo 7. októbra 2023, keď palestínske komandá zabili v Izraeli viac ako 1200 ľudí. Útok podnietil Izrael k bombardovaniu pobrežného pásma a neskôr i k rozsiahlej pozemnej operácii. Deklarovaným cieľom izraelskej vlády v konflikte je rozdrviť Hamas vojensky a oslobodiť rukojemníkov.

USA a Británia podnikli spoločné útoky na vojenské ciele húsíov v Jemene

Británia a Spojené štáty podnikli nálety na jemenskú metropolu Saná a ďalšie oblasti krajiny, uviedla v noci na utorok oficiálna tlačová agentúra húsíjských povstalcov citovaná agentúrou AFP. "Americko-britské sily podnikajú nálety na hlavné mesto Saná" a niekoľko ďalších častí Jemenu, spresnila agentúra SABA. Británia aj Spojené štáty neskôr v spoločnom vyhlásení potvrdili svoje nové údery proti jemenským húsíom, informovala agentúra AFP. Nemenovaní americkí predstavitelia ešte pred tým - podľa tlačovej agentúry AP - uviedli, že rakety Tomahawk - odpálené z vojnových lodí a ponoriek - a stíhačky zaútočili na sklady a odpaľovacie zariadenia rakiet jemenských povstalcov.

Pokračujúce húsíjské útoky proti plavidlám v Červenom mori boli v pondelok večer témou telefonátu predsedu britskej vlády Rishiho Sunaka s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Sunak a Biden hovorili aj o snahe dosiahnuť prepustenie rukojemníkov, ktorých palestínske radikálne hnutie Hamas stále zadržiava v Pásme Gazy. Televízia Sky News pripomenula, že britské a americké sily už začiatkom januára vzali útokom viac ako tucet miest v Jemene využívaných jemenskými milíciami podporovanými Iránom. Šlo o prvú odvetu za útoky na medzinárodnú lodnú dopravu v Červenom mori.

MIMORIADNY ONLINE Útoky pokračujú!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Napriek tejto odvete a vytvorení protipovstaleckej koalície, ktorá chce chrániť bezpečnosť lodnej dopravy v Červenom mori, húsíjskí povstalci stále odmietajú výzvy, aby s týmito útokmi skoncovali. Tvrdia, že z ich strany ide o prejav podpory Palestínčanom, ktorí odolávajú útokom izraelskej armády. Tá svoju odvetu a neskôr aj pozemnú ofenzívu v Pásme Gazy spustila po nečakanom vpáde kománd Hamasu na územie juhu Izraela, kam prenikli 7. októbra a kde terorizovali a masakrovali miestne obyvateľstvo. O život vtedy prišlo viac ako 1200 ľudí - zväčša civilistov. Ďalších okolo 250 ľudí z Izraela Palestínčania zavliekli do Pásma Gazy a veľkú časť z nich tam naďalej držia ako rukojemníkov.

Viac o téme: Konflikt IzraelHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu