Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

MIMORIADNY ONLINE V Tel Avive sa rozozvučali sirény varujúce pred leteckým útokom

Izraelská polícia bráni aktivistom blokovať kamióny s humanitárnou pomocou do pásma Gazy na hraničnom priechode Kerem Šalom medzi Izraelom a Gazou v pondelok 29. januára 2024 v južnom Izraeli. Zobraziť galériu (5)
Izraelská polícia bráni aktivistom blokovať kamióny s humanitárnou pomocou do pásma Gazy na hraničnom priechode Kerem Šalom medzi Izraelom a Gazou v pondelok 29. januára 2024 v južnom Izraeli. (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

GAZA - Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA), ako aj poprední predstavitelia Egypta, Kataru a Izraela sa v nedeľu zišli v Paríži, kde pracujú na prímerí v palestínskom Pásme Gazy. Uviedli to zdroje blízke účastníkom stretnutia. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Gazy

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

ONLINE

21:53 Dve desiatky mimovládnych organizácií v spoločnom vyhlásení vyzvali krajiny, ktoré pozastavili finančnú pomoc úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), aby svoje rozhodnutie prehodnotili, pretože ohrozuje životy viac ako dvoch miliónov civilistov v Pásme Gazy. Informoval o tom dnes denník Haarec.

21:12 Dron, ktorý v nedeľu zasiahol americkú základňu na severovýchode Jordánska, priletel k cieľu v rovnaký čas ako vracajúce sa bezpilotné lietadlo Američanov. To spôsobilo na základni istý zmätok, kvôli ktorému sa útočiaci stroj nepodarilo zostreliť, informujú americké médiá s odvolaním sa na nemenovaných amerických činiteľov.

20:43 Rámec pre zastavenie bojov v Pásme Gazy a prepustenie rukojemníkov, ktorý vzišiel z rokovaní predstaviteľov Spojených štátov, Izraela, Egypta a Kataru, chcú zainteresované strany odovzdať Hamasu. Uviedol to v pondelok katarský premiér Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání, informuje o tom správa z agentúry AFP.

20:08 Počas víkendových rokovaní šéfov tajných služieb USA, Izraela a Egypta v Paríži, ktorá mala umožniť novú dohodu medzi Izraelom a Hamásom o prepustení rukojemníkov, sa dosiahol významný pokrok. Vyhlásil to dnes katarský premiér Muhammad bin Abdar Rahmán Sání. Katar spolu so Spojenými štátmi a Egyptom rokovania medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas sprostredkuje.

19:57 Vlády Spojených štátov a Británie dnes uvalili sankcie na celkovo 18 ľudí, ktorí sú podľa nich súčasťou iránskej siete plánujúcej atentáty na kritikov Teheránu v dvoch západných krajinách. Oznámenie prišlo na pozadí zvýšeného napätia medzi Iránom a Západom v dôsledku útokov proiránskych ozbrojencov na Blízkom východe.

19:12 Nepriateľský dron, ktorý na vojenskej základni v Jordánsku v nedeľu zabil troch amerických vojakov, si tamojšie jednotky pravdepodobne pomýlili s americkým dronom vracajúcim sa späť na základňu. Informovala o tom v pondelok agentúra AP s odvolaním na nemenovaných amerických predstaviteľov.

19:04 Izraelskí vládni činitelia sľúbili v predchádzajúcich dňoch Washingtonu, že nárazníková zóna, ktorú izraelská armáda buduje v Pásme Gazy pri hraniciach s Izraelom, bude len dočasná. Izrael sa z nej údajne stiahne v momente, keď bude Hamas úplne porazený. Informoval o tom dnes server The Times of Israel (ToI) s odvolaním sa na nemenovaného amerického činiteľa. Server Axios dnes, rovnako s odvolaním sa na nemenovaných činiteľov, napísal, že izraelský minister obrany Joav Galant sľúbil zabrániť výstavbe nelegálnych židovských osád v Pásme Gazy.

18:07 Slovensko aktuálne neplánuje žiadne príspevky pre Agentúru OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA). Potvrdilo to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

18:02 V izraelskom Tel Avive sa v pondelok rozozvučali sirény varujúce pred leteckým útokom. Išlo o prvú aktiváciu poplašných sirén v meste za uplynulých niekoľko týždňov, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na svojich spravodajcov.

16:59 Nemecký kancelár Olaf Scholz v pondelok telefonoval s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím. Hovorili o situácii v Pásme Gazy, kde od vlaňajšieho októbra zúria boje medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Informovala o tom správa z agentúry DPA.

16:20 V meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy pokračujú ťažké boje a nemocnica al-Amal je obkľúčená izraelskými jednotkami. V pondelok to vyhlásil Palestínsky Červený polmesiac, informuje televízia CNN.

Izraelská polícia skúma miesto útoku autom v izraelskej Haife v pondelok 29. januára 2024.
Zobraziť galériu (5)
Izraelská polícia skúma miesto útoku autom v izraelskej Haife v pondelok 29. januára 2024.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Rami Shlush)

Na území Izraela v prístavnom meste Haifa neďaleko veliteľstva námorných síl auto vážne zranilo izraelského vojaka. Jeho vodič po náraze vystúpil ozbrojený sekerou, bezpečnostné zložky ho však zastrelili. Jeho identita nie je polícii známa. Zasahujúci zdravotník uviedol, že zranený vojak má poranené dolné končatiny a po prevoze do nemocnice je vo vážnom stave.

15:51 Spojené štáty zareagujú "veľmi dôsledne" na dronový útok na vojenskú základňu v Jordánsku, pri ktorom zahynuli traja americkí vojaci. Uviedol to v pondelok hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

14:27 Medzi šiestimi obeťami útoku, ku ktorému došlo v pondelok na predmestí sýrskej metropoly Damask, sú údajne aj proiránski ozbrojenci, informovala agentúra AFP. Sýrske médiá a opozičné ľudskoprávne centrum tento nálet pripísali izraelskej armáde. Jej hovorca však záležitosť odmietol komentovať, napísal na svojom webe denník The Times of Israel.

13:45 Európska únia v pondelok vyzvala na urýchlené vykonanie auditu Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA). Zároveň dočasne pozastavila financovanie tejto organizácie, čím reaguje na obvinenia zo strany Izraela, podľa ktorého sa niektorí pracovníci UNRWA podieľali na vlaňajších útokoch palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael.

13:32 Podľa izraelskej polície bol palestínsky lekár zatknutý pre podozrenie zo sexuálnych trestných činov voči pacientovi v nemocnici v Jeruzaleme.

13:31 Pracovníci agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) sa pravdepodobne podieľali na únose Izraelčanky, prevážali muníciu či telo mŕtveho izraelského vojaka a zapojili sa aj do vlaňajšieho útoku na juhoizraelský kibuc. Vyplýva to z dokumentu americkej vlády, ktorého podrobnosti v pondelok zverejnil portál The Times of Israel.V danom dokumente sa nachádzajú mená, pozície a ďalšie údaje o 12 pracovníkoch UNRWA, ktorých táto agentúra prepustila po obvineniach Izraela, že sa vlani 7. októbra zapojili do útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael.

13:00 Rumunsko pozastavilo svoje dobrovoľné platby palestínskej agentúre OSN pre pomoc (UNRWA) až do úplného vyšetrenia obvinení, že zamestnanci tejto agentúry boli zapojení do útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra.

12:46 UNRWA OSN nie je jediným zdrojom humanitárnej pomoci pre Palestínčanov, uviedol v pondelok hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí po tom, ako sa Berlín pridal k ďalším krajinám a pozastavili financovanie agentúry.

12:02 Nemecký kancelár Olaf Scholz a egyptský prezident Abdal Fattah al-Sisi sa v telefonáte zhodli na dôležitosti povolenia humanitárnej pomoci do pásma Gazy, uviedol v pondelok hovorca nemeckej vlády.

11:22 Hamas v pondelok uviedol, že prepustenie rukojemníkov, ktoré zadržiava, by si vyžadovalo zaručené ukončenie izraelskej ofenzívy v Gaze a stiahnutie všetkých síl IDF, pričom zopakoval svoje stanovisko po stretnutí Izraela s katarskými a egyptskými sprostredkovateľmi.

10:28 Izraelské sily zmarili v pondelok ráno teroristický útok neďaleko križovatky Tekoa na Západnom brehu Jordánu, informovali izraelské médiá.

9:24 Rodiny rukojemníkov kritizovali izraelských zákonodarcov, ktorí sa zúčastnili na akcii v Jeruzaleme v prospech presídlenia pásma Gazy.

8:56 Minister vojnového kabinetu Gadi Eisenkot v pondelok ráno kritizoval izraelských ministrov a poslancov, ktorí sa zúčastnili na konferencii vyzývajúcej na znovuzaloženie osád v pásme Gazy.

7:16 V Iráne popravili v pondelok na svitaní štyroch mužov usvedčených zo spolupráce s Izraelom na pláne sabotáže v objekte ministerstva obrany v provincii Isfahán. Uviedla to agentúra AFP o odvolaním sa na spravodajský portál iránskej justície Mizan Online.Všetkých obžalovaných zatkli v júli 2022. Podľa Mizan Online mužov naverbovala izraelská tajná služba Mosad asi rok a pol pred vykonaním operácie.

7:05 Izraelské médiá informovali, že dron IDF vracajúci sa z misie v Gaze havaroval na poli neďaleko Kfar Mordechai.

6:40 Tisíce ľudí vrátane poslancov izraelského parlamentu, členov strany Likud premiéra Benjamina Netanjahua a krajne pravicových ministrov jeho vlády sa v nedeľu zišli na podujatí v kongresovom centre v Jeruzaleme, na ktorom vyzvali na návrat židovských osadníkov do Pásma Gazy a vysídlenie tamojšieho palestínskeho obyvateľstva. Informovali o tom agentúra AFP a denník Haarec.

6:10 Rozhovory predstaviteľov USA, Egypta, Kataru a Izraela o možnostiach dosiahnuť prímerie v Pásme Gazy, ktoré sa konali v nedeľu v Paríži, boli konštruktívne, rozpory však pretrvávajú. Uviedla to kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (5)
Benjamin Netanjahu  (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

"Stretnutie bolo zhodnotené ako konštruktívne," píše sa vo večernom vyhlásení. "Stále existujú významné rozpory, o ktorých budú tieto strany naďalej diskutovať budúci týždeň na ďalších vzájomných stretnutiach," dodala kancelária.

Zástupcovia USA, Izraela, Egypta a Kataru rokujú v Paríži o prímerí v Pásme Gazy

V kontakte s týmito štyrmi krajinami sú aj francúzske úrady. Cieľom podľa zdrojov je vyrokovať zastavenie bojov v Pásme Gazy, ktoré vedú medzi sebou Izrael a palestínske militantné hnutie Hamas.Bezpečnostný zdroj v piatok pre AFP povedal, že šéf CIA William Burns sa má "v najbližších dňoch" stretnúť s kolegami z Izraela a Egypta a tiež s katarským premiérom.Zdroj uplynulý týždeň potvrdil správu denníka The Washington Post, že prezident USA Joe Biden posiela Burnsa na misiu, na ktorej sa má pokúsiť vyrokovať prepustenie zvyšných izraelských rukojemníkov zadržiavaných Hamasom výmenou za prímerie.

Denník The New York Times v sobotu napísal, že vyjednávači pod vedením USA sa dostali bližšie k dohode, na základe ktorej by Izrael pozastavil vojnu v Pásme Gazy na približne dva mesiace a za to by bolo prepustených vyše 100 rukojemníkov.New York Times s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov uviedol, že vyjednávači vypracovali návrh dohody, ktorá má byť témou diskusií v nedeľu v Paríži.

Prezident USA Biden sa v piatok rozprával s katarským emirom a diskutovali spolu o prepustení rukojemníkov, informoval Biely dom. Upozornil však, že "okamžitý posun" v situácii je nepravdepodobný.Katar hrá kľúčovú úlohu v najnovších rozhovoroch, keďže v novembri dokázal sprostredkovať dohodu o prepustení rukojemníkov.Hamas podnikol 7. októbra masívny útok na Izrael a výsledkom bolo približne 1140 zabitých ľudí, väčšinou civilistov, uvádza AFP na základe oficiálnych údajov.

Militanti tiež odviedli do Pásma Gazy, kde Hamas vládne, okolo 250 rukojemníkov. Izrael tvrdí, že na tomto palestínskom území sa ich ešte nachádza 132, z nich najmenej 28 už nežije.Izraelská prebiehajúca vojenská ofenzíva pripravila v Pásme Gazy o život najmenej 26.422 ľudí, väčšinou civilistov, ako tvrdí tamojšie ministerstvo zdravotníctva riadené Hamasom.
 

Viac o téme: VojnaIzraelPalestínaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu