Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Expremiéra Chána a jeho manželku odsúdili na 14 rokov za úplatkárstvo

Imrán Chán
Imrán Chán (Zdroj: TASR/Seth Wenig)

ISLAMABAD - Bývalého pakistanského premiéra Imrana Chána i jeho manželku odsúdili v stredu na 14 rokov väzenia, uviedli tamojšie médiá. TASR informuje podľa agentúry AFP.

 Verdikt súdu nasledoval po tom, čo oboch uznali za vinných z úplatkárstva v súvislosti s prípadom týkajúcim sa darov, ktoré Chán dostal v čase, keď bol vo funkcii premiéra. Rozsudok vyniesli týždeň pred voľbami v Pakistane a deň po tom, čo Chán dostal väzenský trest v trvaní desiatich rokov v prípade súvisiacom s únikom štátnych tajomstiev, pripomína AFP. Pakistanského expremiéra zadržiavajú vo väznici v pakistanskom meste Rávalpindí od augusta minulého roka. Vtedy ho odsúdili za úplatkárstvo a hoci tento verdikt vzápätí zrušili, ponechali ho vo väzbe v rámci stíhania vo veci zverejnenia štátnych dokumentov. 

Tieto obvinenia sú podľa Chána vykonštruované s cieľom zabrániť mu kandidovať v parlamentných voľbách, ktoré sú naplánované na 8. februára. Nezávislý pakistanský Výbor pre ľudské práva nedávno skonštatoval, že existuje len malá pravdepodobnosť, že nadchádzajúce voľby prebehnú spravodlivo a férovo vzhľadom na "predvolebné manipulácie". Zároveň vyjadril obavy v súvislosti s tým, že pakistanské úrady odmietli kandidatúru Imrana Chána a viacerých vysokopostavených predstaviteľov jeho strany.

Viac o téme: OdsúdenieúplatkárstvoImran Chán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu