Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

MIMORIADNY ONLINE Študenti na západe Ukrajiny sa budú učiť strieľať na interaktívnych systémoch

Ukrajinskí vojaci Zobraziť galériu (2)
Ukrajinskí vojaci (Zdroj: Facebook/General Sraff of Ukrainian Armed Forces)

KYJEV - Čínska delegácia na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose odmietla rokovania s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Uviedol to dnes server Politico, podľa ktorého mali ukrajinskí predstavitelia o stretnutie s čínskymi lídrami záujem, ale Peking je ďalej na strane ruského prezidenta Vladimira Putina. Zelenskyj v reakcii na článok na webe Politico oznámil, že sa neplánoval stretnúť s čínskym premiérom Li Čchiangom, ktorý zastupoval Peking v Davose, ale že je pripravený stretnúť sa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Ruská protivzdušná obrana v noci na dnes zničila dron smerujúci na Moskvu. Ďalšie bezpilotné lietadlo zneškodnila podľa ministerstva obrany v Leningradskej oblasti. Informuje o tom agentúra TASS.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 693

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 693 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:29 Rumunská ministerka zahraničných vecí Luminita Odobescuová vo štvrtok vo švajčiarskom Davose znovu dôrazne odsúdila útočnú vojnu Ruska proti Ukrajine. Ubezpečila tiež o "neotrasiteľnej" rumunskej podpore Ukrajiny, jej nezávislosti, suverenity a územnej celistvosti. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AGERPRESS.

21:11 Veľvyslankyňa USA v Moskve Lynne Tracyová sa vo štvrtok vo väzbe stretla s novinárom amerického denníka Wall Street Journal (WSJ) Evanom Gershkovichom. Ruské úrady ho zadržali pre podozrenie zo špionáže. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

20:07 Ukrajina kúpila od Francúzska šesť samohybných húfnic CAESAR, oznámil vo štvrtok v rozhlasovej stanici France Inter francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters. Výrobca Nexter Systems dokázal skrátiť výrobný čas na polovicu (15 mesiacov), čiže tento rok bude k dispozícii približne 78 kusov, uviedol minister.

19:06 Ukrajina intenzívne pracuje s partnermi na obnovení leteckej dopravy, ktorú pred takmer dvomi zablokovala ruská invázia. Uviedol to vo štvrtok zástupca šéfa úradu ukrajinského prezidenta Rostyslav Šurma na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) v Davose. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

18:43 Vojenský súd v ruskom meste Petrohrad odsúdil muža na osem rokov väzenia pre obvinenia z terorizmu a vlastizrady. V roku 2022 plánoval podpáliť sídlo strediska pre odvod do armády. TASR prevzala štvrtkovú správu z tlačovej agentúry AFP.

14:49 Štyri roky a 11 mesiacov odňatia slobody žiada ruská prokuratúra pre bývalého veliteľa východoukrajinských separatistov a nacionalistu Igora Girkina, známeho aj pod bojovým menom Strelkov. Trest by si mal odpykať v trestaneckej kolónii, informovala vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na jeho právnika, ktorý to oznámil na sociálnych sieťach.

14:37 Ukrajinské stredné školy v západnej Ivano-Frankivskej oblasti zavedú do učebnej osnovy študentov nácvik streľby prostredníctvom mobilného interaktívneho systému, uviedla vo štvrtok gubernátorka tejto oblasti Svetlana Oniščuková. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

14:26 Rusko odmieta obnovu rokovaní o kontrole jadrových zbraní, dokým Spojené štáty neprestanú podporovať Ukrajinu. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov to vyhlásil vo štvrtok na výročnej tlačovej konferencii v Moskve. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP, AFP a portálu Sky News.

13:50 O vyriešenie svojho migračného štatútu do dvoch týždňov alebo o dobrovoľný odchod požiadalo Lotyšsko približne 1000 Rusov žijúcich v tejto pobaltskej krajine. V opačnom prípade budú z Lotyšska vyhostení, upozornila šéfka miestneho migračného úradu Maria Rozeová. TASR vo štvrtok informuje podľa správy agentúry DPA.

13:40 Ukrajina uskutočnila vo štvrtok útok bezpilotným lietadlom na ropný terminál v ruskom Petrohrade. Pre agentúru Reuters to uviedol nemenovaný ukrajinský vojenský zdroj, podľa ktorého ide o "novú fázu" vojny v tomto regióne Ruska.

11:14 Školáci v Rusku sú pripravovaní na útoky dronov. Do školy v dedine Kubáň v Lipeckej oblasti prišiel vojenský dôstojník a ukázal deťom, ako sa majú správať pri útoku dronov.

10:53 Ukrajinská tajná služba SBU vo štvrtok uviedla, že zadržala študenta, ktorý zhromažďoval a odovzdával informácie pre Moskvu. Týkali sa polohy zariadení, v ktorých sa skladovali toxické látky, aby na ne mohli Rusi podniknúť útoky. TASR informuje podľa agentúry AFP.

10:08 Drony zaútočili na ruský Petrohrad - prvýkrát od začiatku vojny, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Rusko tvrdí, že drony sa zameriavali na námorný prístav a údajne boli zostrelené nad mestom. Miestne letisko dočasne prestalo fungovať.

10:07 V Sevastopole sa potopila ruská hliadková loď. Informovali o tom agenti partizánskeho hnutia ATEŠ. Loď bola nájdená počas prehliadky lodí v Sevastopole. Pravdepodobne bola zasiahnutá počas útoku námornými bezpilotnými lietadlami na vojenské zariadenia útočníkov pred niekoľkými týždňami. Rusi sa rozhodli o zostrelenej lodi mlčať.

7:48 Ukrajinské sily v noci zostrelili 22 z 33 útočných dronov typu Shahed, ktoré vypustilo Rusko, informovali vzdušné sily prostredníctvom svojej oficiálnej stránky na Telegrame.

7:46 Ruské sily ostreľovali Sumskú oblasť 40-krát, pričom 17. januára ostreľovali osem obcí pozdĺž hranice, informovala vojenská správa Sumskej oblasti.

6:28 Poslanci nemeckého Spolkového snemu (Bundestag) v stredu odmietli návrh uznesenia vyzývajúceho spolkového kancelára Olafa Scholza, aby schválil dodávku riadených striel Taurus Ukrajine. Za návrh hlasovalo 178 poslancov, proti sa vyslovilo 485 zákonodarcov, informovala na svojom webe rozhlasová stanica Deutsche Welle.

6:27 Ukrajina v stredu začala vyšetrovať prípad tajného odpočúvania novinárov z popredného protikorupčného spravodajského portálu Bihus. Informovali o tom úrady, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AFP.

5:54 Pri dvoch ruských vzdušných úderoch na mesto Čuhujiv v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny dnes zahynula civilistka, ktorá spravovala kotolňu. Informoval o tom neskoro večer na platforme Telegram šéf oblastnej správy Oleh Syněhubov, podľa ktorého útok poškodil vzdelávaciu inštitúciu a ďalší človek utrpel zranenia.

5:53 Bez jednoznačného výsledku sa skončila dnešná schôdzka, na ktorej sa v Bielom dome snažil americký prezident Joe Biden posunúť patovú situáciu okolo americkej imigračnej politiky, ktorá blokuje dohodu o ďalšej finančnej podpore predovšetkým pre Ukrajinu brániacu sa ruskej vojenskej agresii.

Ruská protivzdušná obrana zničila dron smerujúci na Moskvu

"Dňa 18. januára približne o 01: 30 moskovského času bol zmarený pokus kyjevského režimu vykonať...útok pomocou bezpilotných lietadiel proti objektom na území Ruskej federácie. Službu konajúce sily protivzdušnej obrany zničili jedno bezpilotné lietadlo nad územím Moskovskej oblasti a jeden zachytili nad územím Leningradskej oblasti," uviedlo ruské ministerstvo.

Starosta Moskvy Sergej Sobjanin na telegrame napísal, že dron letiaci na ruské hlavné mesto bol zostrelený pri meste Podolsk, ktoré leží južne od Moskvy. Nemá žiadne správy o zranených či škodách.

Čínska delegácia odmietla v Davose rokovať so Zelenským, tvrdí Politico

Nedlho pred summitom vo švajčiarskych Alpách šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak naznačil, že Zelenskyj bude mať príležitosť pohovoriť si s čínskym premiérom, píše Politico. Na otázku, či na stretnutie dôjde, Jermak odpovedal "uvidíme", ako predtým uviedla stanica CNBC. Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie tiež zdôraznil, že je potrebné, aby sa Čína po Davose zapojila do mierového procesu. Ukrajina ale nakoniec nedokázala Čínu k rokovaniam presvedčiť a Zelenskyj a Li Čchiang sa nestretli, píše Politico. Denník to označil za ranu pre Kyjev.

Čínska delegácia sa podľa serveru vyhla stretnutiu s ukrajinskými predstaviteľmi zámerne, a nie pre organizačné problémy. Politico sa pritom odvoláva na vyjadrenia nemenovaného vysokopostaveného amerického predstaviteľa, podľa ktorého čínska strana v jednej chvíli vo Švajčiarsku návrh ohľadom schôdzky priamo odmietla. Iný americký predstaviteľ serveru oznámil, že Čína odmietla akékoľvek stretnutia po tom, ako ju Rusko vyzvalo, aby sa vyvarovala diplomatických stretnutí s Ukrajinou.

Zelenskyj však odmieta, že by mal o stretnutie s čínskym premiérom záujem. "Je tu čínsky premiér. Stretne sa s ním náš premiér. Ja sa milo rád stretnem s čínskym lídrom. Pokiaľ viem, tak rozhodnutie prijíma Si Ťin-pching a na Ukrajine prijímam rozhodnutie ja," uviedol Zelenskyj podľa médií na záverečnej konferencii v Davose. Zelenskyj sa vo Švajčiarsku však stretol s kľúčovými partnermi, ako je poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan či americký minister zahraničia Antony Blinken. Rokoval tiež s predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu