Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

MIMORIADNY ONLINE Putin sa vyhráža Ukrajine: Hrozí jej nenapraviteľný úder, ak bude pokračovať v protiofenzíve

Vladimir Putin Zobraziť galériu (5)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV/MOSKVA – Úrady Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny v utorok nariadili povinnú evakuáciu obyvateľom z viac ako dvoch desiatok dedín v blízkosti frontovej línie. Ako dôvod uviedli stupňujúce sa útoky ruskej armády v tejto oblasti, informovala agentúra AFP. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 691

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 691 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:50 Ruský prezident Vladimir Putin a minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok rokovali v Moskve so severokórejskou ministerkou zahraničných vecí Čche Son-hui o rozširovaní spolupráce medzi oboma krajinami. Informuje o tom správa z agentúry AP. Najskôr sa stretli Lavrov a Čche, pričom Lavrov ešte pred stretnutím avizoval diskusiu o praktickom napĺňaní dohôd uzatvorených lídrami oboch krajín.

20:34 Väčšina mužov medzi naposledy prepustenými ruskými vojnovými zajatcami sú bývalí väzni, uviedol ruský investigatívny portál Važnyje jistotii. Motiváciou Ruska navracať trestancov môže byť podľa portálu tá, že je ľahšie ich znovu poslať na front. Medzi prepustenými sú podľa webu tiež recidivisti alebo ľudia odsúdení za vraždu a ďalšie ťažké zločiny. Od príbuzných dvoch prepustených sa portál dozvedel, že muža po ich návrate vypočúva ruská tajná služba FSB.

17:53 Ruský prezident Vladimir Putin v utorok upozornil, že Ukrajine hrozí nenapraviteľný úder v prípade, ak bude pokračovať vo svojej protiofenzíve. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Ukrajinská protiofenzíva podľa Putina zlyhala a iniciatívu majú úplne v rukách ruské ozbrojené sily. "Ak to bude pokračovať, štátnosti Ukrajiny môže byť uštedrený nenapraviteľný, veľmi vážny úder," uviedol Putin v televízii. Frontové línie na východe a juhu Ukrajiny sa za viac než rok takmer neposunuli a konflikt uviazol na mŕtvom bode.

17:43 Napriek nesúhlasu Maďarska sa predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová naďalej zasadzuje za jednomyseľné rozhodnutie o novej finančnej pomoci Európskej únie (EÚ) pre Ukrajinu. Informuje DPA.

17:42 Obyvatelia Ruskom ovládaného mesta Doneck na východe Ukrajiny mohli v utorok podpisom podporiť kandidatúru ruského prezidenta Vladimira Putina v nadchádzajúcich prezidentských voľbách. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

16:35 Predsedovia piatich najväčších politických skupín v Európskom parlamente (EP) v utorok v spoločnej iniciatíve vyzvali EÚ a členské štáty na poskytnutie dlhodobej vojenskej podpore Ukrajine. Podľa nich pôjde o splnenie sľubov a zabezpečenie "účinnej a udržateľnej dlhodobej vojenskej podpory Ukrajine a obranu Únie".

15:47 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok počas summitu Svetového ekonomického fóra (WEF) v Davose vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin sa bude usilovať o pokračovanie v invázii na Ukrajinu aj v prípade, že sa boja na rozsiahlom fronte zastavia. TASR informuje na základe správ agentúry AFP.

14:17 Maďarská vláda v otázke pomoci Ukrajine zo strany Európskej únie (EÚ) podporuje konzervatívnejší prístup ako Európska komisia (EK), ktorá navrhuje poskytnúť Kyjevu financovanie na štyri roky dopredu. Vyhlásil to maďarský minister pre európske záležitosti János Bóka. Potrebné by boli kratšie obdobia s preskúmaním na konci každého z nich, povedal v rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera. TASR o tom informuje na základe správy agentúry MTI.

13:51 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok prisľúbil, že Spojené štáty budú aj naďalej poskytovať pomoc Ukrajine. Povedal to na stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským vo švajčiarskom Davose, kde sa koná 54. zasadnutie Svetového ekonomického fóra (WEF)."Sme odhodlaní naďalej poskytovať Ukrajine pomoc a úzko spolupracujeme s (americkým) Kongresom, aby sa nám to podarilo. Viem, že naši európski kolegovia urobia to isté," povedal Blinken.

13:32 Zelenskyj sa v Davose stretol so Stoltenbergom a Von der Leyenovou.

13:06 Voronež po údajnom útoku bezpilotným lietadlom vyhlasuje výnimočný stav.

12:16 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v pondelok zverejnenom rozhovore uviedol, že počas rokovaní v počiatočnej fáze vojenskej invázie Ruska na Ukrajinu boli chvíle, keď cítil nutkanie udrieť šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova do tváre. Informovala o tom agentúra Reuters.

MIMORIADNY ONLINE Putin sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Fabrizio Bensch/Pool via AP)

11:45 Nemecká vláda podniká kroky k návratu investícií nemeckých spoločností na Ukrajine aj napriek prebiehajúcej ruskej invázii. Uviedol to v utorok nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Robert Habeck na okraj Svetového ekonomického fóra (WEF) v Davose.

11:22 Úrady Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny v utorok nariadili povinnú evakuáciu obyvateľom z viac ako dvoch desiatok dedín v blízkosti frontovej línie. Ako dôvod uviedli stupňujúce sa útoky ruskej armády v tejto oblasti, informovala agentúra AFP."Vzhľadom na bezpečnostnú situáciu zavádzame povinnú evakuáciu obyvateľstva zo strediskových obcí Kindrašivska a Kurylivska v kupianskom okrese," oznámil na sociálnej sieti charkovský oblastný gubernátor Oleh Synehubov.Vo svojej správe na sociálnych sieťach dodal, že v týchto obciach žije 3043 ľudí, z toho 279 detí.

10:56 Kremeľ zintenzívňuje úsilie o obmedzenie kritiky vojny pred prezidentskými voľbami.

9:17 Ruské ministerstvo obrany je pripravené podpísať s Iránom veľkú medzištátnu zmluvu. Ruský rezort o tom informoval po telefonickom rozhovore ministrov obrany oboch krajín – Sergeja Šojgua a Mohammada Rezá Aštijáního, uvádza sa v správe stanice Rádio Sloboda (RFE/RL).Ministri počas telefonátu diskutovali o vojensko-technickej spolupráci a otázkach regionálnej bezpečnosti, doplnila RFE/RL.

8:46 Ruské sily ostreľujú Sumskú oblasť 110-krát za jeden deň.

7:28 Zalužnyi informuje najvyššieho amerického generála o postupe vojny.

6:53  Zomrel predstaviteľ Zakarpatskej oblasti zranený pri výbuchu granátu, čím sa počet obetí zvýšil na 2.

6:00 Zalužnyi oznámil, že Ukrajina zostrelila ruské špionážne lietadlo A-50 a vzdušné riadiace stredisko Iljušin Il-22; Švajčiarsko súhlasilo s usporiadaním globálneho mierového summitu; Kanada zdieľala návrh plánu bezpečnostných záruk pre Ukrajinu; a viac.

Rusko hlási zostrelenie ukrajinských dronov nad Voronežskou oblasťou

Systémy protivzdušnej obrany zničili tri bezpilotné lietadlá, uviedlo ministerstvo na Telegrame.Gubernátor Voronežskej oblasti ležiacej pri ukrajinskej hranici Alexandr Gusev následne tiež na Telegrame uviedol, že časti zostreleného dronu zranili jedno dieťa. Škody podľa neho vznikli na viacerých bytových a rodinných domoch, pričom na jednom balkóne museli hasiť požiar.

MIMORIADNY ONLINE Putin sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

 Ukrajina sa už takmer dva roky bráni proti ruskej vojenskej invázii. Jej ozbrojené sily opakovane uskutočňujú útoky na ruskom území, dodáva DPA.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu