Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ďalšie kruté potlačenie protestujúcich v Rusku: Slzotvorný plyn a mlátenie s obuškami, polícia pritvrdila!

Tvrdé potlačenie protestu proti zatknutiu aktivistu Faila Alsynova
Tvrdé potlačenie protestu proti zatknutiu aktivistu Faila Alsynova (Zdroj: Twitter/@BerberDoris)

UFA - Odsúdenie aktivistu Faila Alsynova sprevádzali v Rusku nevídane mohutné protesty. Podľa miestnych zdrojov sa aktivista iba snažil chrániť miestnu prírodu pred ťažbou. Súd ho však včera odsúdil na trest odňatia slobody v trvaní štyroch rokov. Aj keď podľa agentúry Reuters polícia zadržala najmenej siedmich ľudí, protesty neutíchajú.

Demonštrácie pred budovou súdu prerástli aj do potýčky s políciou, ktorá podľa Reuters použila slzotvorný plyn a bila demonštrantov obuškami. Kriminalisti po protestoch podľa serveru Meduza uviedli, že pri stretoch bolo zranených niekoľko policajtov a že účastníkov demonštrácie vyšetrujú kvôli použitiu násilia voči poriadkovým silám a rozpútavaniu masových nepokojov.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 693 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Pred budovou súdu v mestečku Bajmak v Baškortskej autonómnej republike na východe európskej časti Ruska sa podľa médií zhromaždilo niekoľko tisíc demonštrantov. Dav skandoval heslá ako "Slobodu!", "Hanba! "a" Faile, sme s tebou! ".

Veľké protesty v Rusku sú mimoriadne zriedkavé najmä kvôli riziku zatknutia na zhromaždeniach, ktoré úrady považujú za nepovolené. Za posledné dva roky boli zadržané tisíce ľudí za to, že sa postavili proti vojne na Ukrajine, poznamenala v tejto súvislosti agentúra Reuters.

Aj proti protestujúcim v Baškortskej autonómnej republike tvrdo zasiahli policajní ťažkoodenci a kvôli raneným na miesto prišla sanitka. Na sociálnych sieťach sa podľa Reuters tiež šírilo video so ženou prosiacou policajtov, aby prestali biť osobu bezvládne ležiacu na zemi. Úrady podľa miestnych v oblasti vypli internet. Demonštranti sa podľa BBC nakoniec začali rozchádzať potom, čo otec odsúdeného aktivistu začal so strážcami zákona vyjednávať. Podľa niektorých správ tiež policajti účastníkom demonštrácie sľúbili, že keď sa rozídu, tak prepustia niektorých zadržaných. Policajné vozidlo s odsúdencom odišlo od budovy súdu za potlesku zvyšných protestujúcich.

Aktivistu začali stíhať po tom, ako sa na neho sťažoval šéf autonómnej republiky Radij Chabirov. Alsynov podľa neho štve miestnych obyvateľov proti predstaviteľom arménskeho, ruského a tatárskeho národa. V tomto duchu potom vyznel aj znalecký posudok. Aktivistovi stúpenci veria, že ho úrady prenasledujú z pomsty za to, že pred rokmi prekazil plánmi na ťažbu z hory Kuštau, vyhlásenej následne za prírodnú rezerváciu. Alsynov sa pravidelne zúčastnil všetkých demonštrácií za ochranu prírody v autonómnej republike a tiež sa zasadzoval za zachovanie baškirského jazyka.

Podľa miestnych médií však protesty neutíchajú ani dnes. Protest sa v regionálnej metropole uskutočnil aj napriek varovaniu šéfa autonómnej republiky Radija Chabirova, že úrady opäť tvrdo zasiahnu proti demonštrantom, ktorých označil za "zradcov a extrémistov". V autonómnej republike ležiacej na juhu pohoria Ural, ktoré rozdeľuje Rusko na európsku a ázijskú časť, to bol už tretí nedovolený protest tento týždeň, ale prvý v regionálnej metropole. Načasovanie je o to citlivejšie, že prezident Vladimir Putin kandiduje v marcových prezidentských voľbách. Aj keď o Putinovom víťazstve niet pochýb, analytici tvrdia, že na regionálneho vodcu Chabirova je vyvíjaný tlak, aby udržal situáciu pod prísnou kontrolou a neurobil Kremľu počas volebnej kampane hanbu, dodal Reuters.

Viac o téme: ProtestyOdňatie slobodyRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu