Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Iránske Revolučné gardy oznámili útoky v severnom Iraku a Sýrii: V ofenzívnych operáciách plánujú pokračovať!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AeroVironment, Inc.)

TEHERÁN – Iránske Revolučné gardy v noci na utorok oznámili, že zaútočili na ciele v severnom Iraku, a to v odvete za zabitie veliteľov gárd Izraelom. Ďalší útok uskutočnili v susednej Sýrii.

Gardy v oznámení na svojom webe tvrdia, že v irackom kurdskom regióne zasiahli balistickými raketami špionážnu centrálu izraelskej tajnej služby Mosad. "Ubezpečujeme náš milovaný ľud, že ofenzívne operácie Revolučných gárd budú pokračovať dovtedy, kým nebude pomstená aj posledná kvapka krvi mučeníkov," píše sa vo vyhlásení.

V severoirackom mesta Arbíl bolo krátko pred polnocou počuť hlasné výbuchy. V blízkosti nového konzulátu USA, ktorý je tam vo výstavbe, podľa svedkov dopadli viaceré rakety. Miestne bezpečnostné zdroje uviedli, že pri útoku zahynuli štyria civilisti. Rakety podľa správ zasiahli okrem iného domy na farmách severne od mesta či medzinárodné letisko v Arbíle.V Sýrii iránske gardy podľa vlastných slov útočili na ciele skupiny Islamský štát (IS), aby sa pomstili za nedávne teroristické útoky v Iráne. Údajne pritom zničili viacero balistických striel tejto džihádistickej organizácie. Bližšie informácie o cieľoch úderu neposkytli.

Situácia na Blízkom východe je mimoriadne napätá od začiatku vojny v Pásme Gazy, ktorá vypukla v októbri minulého roka po útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael. Iránske Revolučné gardy odvtedy raketové útoky nepodnikli, militantné skupiny spojené s Iránom však zintenzívnili útoky na ciele v Sýrii a Iraku.Koncom decembra v Sýrii zahynul vysoký dôstojník iránskych Revolučných gárd, údajne pri izraelskom nálete. Teherán následne prisahal pomstu. Začiatkom januára prišlo pri teroristickom útoku v Iráne o život viac ako 90 ľudí, k činu sa prihlásil IS.

USA odsúdili "bezohľadné" raketové útoky Iránu na iracký Kurdistan

Spojené štáty ostro kritizovali Irán za "bezohľadné" nočné raketové útoky na iracký autonómny región Kurdistan. Washington zároveň upozornil, že takéto útoky podkopávajú stabilitu v regióne."Spojené štáty dôrazne odsudzujú dnešné útoky Iránu na Arbíl a vyjadrujú sústrasť rodinám tých, ktorí boli pri nich zabití. Odmietame bezohľadné raketové údery Iránu, ktoré podkopávajú stabilitu Iraku," uviedol vo vyhlásení hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller.V meste Arbíl, metropole irackého autonómneho regiónu Kurdistan, bolo v pondelok krátko pred polnocou miestneho času počuť hlasné výbuchy. V blízkosti rozostavanej budovy nového konzulátu USA podľa svedkov dopadli viaceré rakety.

Izrael sa nevyjadril

Miestne bezpečnostné zdroje uviedli, že pri útoku zahynuli štyria civilisti a ďalší šiesti utrpeli zranenia. Rakety podľa správ zasiahli okrem iného domy na farmách severne od mesta či medzinárodné letisko v Arbíle.Iránske Revolučné gardy v noci na utorok oznámili, že zaútočili na "teroristické" ciele v severnom Iraku, a to v odvete za zabitie veliteľov gárd Izraelom.Rakety údajne zničili "špionážnu centrálu" izraelskej tajnej služby Mosad v Arbíle, uviedla v utorok oficiálna iránska tlačová agentúra IRNA s odvolaním sa na Revolučné gardy.Izrael sa k tvrdeniu Iránu o zničení centrály Mosadu v Arbíle bezprostredne nevyjadril.Ďalší útok Irán podnikol v severnej Sýrii, a to údajne na ciele súvisiace s extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS).

Irak i Kurdistan odsúdili útoky Iránu: Považujú ich za ohrozenie suverenity

Irak v utorok odsúdil raketové útoky susedného Iránu zamerané na protiteheránske skupiny a údajnú izraelskú "špionážnu centrálu" v jeho autonómnom regióne Kurdistan. Podľa Bagdadu ide o útoky na suverenitu Iraku, informovala agentúra AFP.Vo vyhlásení irackého ministerstvo zahraničných vecí sa uvádza, že iracké vedenie podnikne všetky potrebné právne kroky - vrátane podania sťažnosti Bezpečnostnej rade OSN.Iracké úrady sú pripravené zverejniť aj výsledky vyšetrovania útokov, aby irackej a medzinárodnej verejnej mienke dokázali "nepravdivosť obvinení zo strany osôb zodpovedných za tieto odsúdeniahodné činy".

Predseda vlády irackého Kurdistanu Masrúr Barzání vo vyhlásení odsúdil iránsky útok na Arbíl ako "zločin proti kurdskému ľudu", informovala v utorok agentúra Reuters.Pri tomto útoku zahynuli najmenej štyria civilisti a šiesti utrpeli zranenia, uviedla vo vyhlásení bezpečnostná rada kurdskej vlády, ktorá útok tiež označila za zločin.Medzi obeťami je aj kurdský podnikateľ a niekoľko členov jeho rodiny, ktorí zahynuli, keď ich dom zasiahla najmenej jedna zo striel. Tento podnikateľ mal blízko k vládnucemu klanu Barzáníovcov a vlastnil firmy s veľkými realitnými projektmi v Kurdistane.

Ďalšia raketa dopadla na dom vysokého predstaviteľa kurdskej spravodajskej služby. Zásah dostalo aj centrum kurdských tajných služieb v Arbíle, kde v dôsledku útoku pozastavili premávku na miestnom letisku.Iránske Revolučné gardy v noci na utorok oznámili, že zaútočili na "teroristické" ciele v severnom Iraku, a to v odvete za zabitie veliteľov gárd Izraelom.

Rakety údajne zničili "špionážnu centrálu" izraelskej tajnej služby Mosad v Arbíle, uviedla v utorok oficiálna iránska tlačová agentúra IRNA s odvolaním sa na Revolučné gardy.Izrael sa k tvrdeniu Iránu o zničení údajnej centrály Mosadu v Arbíle bezprostredne nevyjadril.Irán už v severnom Kurdistane v Iraku v minulosti útočil - tvrdil, že táto oblasť slúži ako základňa pre iránske separatistické skupiny, ako aj pre agentov jeho úhlavného nepriateľa - Izraela.Bagdad sa pokúsil riešiť iránske obavy zo separatistických skupín v horskom pohraničnom regióne a v rámci bezpečnostnej dohody, ktorú s Teheránom dosiahol v roku 2023, pristúpil k relokácii niektorých členov.

Viac o téme: útok IránSýriaIrakRevolučné gardy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu