Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pri jordánskom útoku na Sýriu zahynulo najmenej deväť ľudí vrátane detí

(Zdroj: SITA/AP Photo/Hadi Mizban)

BEJRÚT - Najmenej deväť ľudí vrátane dvoch detí zahynulo v noci na štvrtok pri jordánskom útoku na domy civilistov v sýrskej provincii Suvajda. Informovalo o tom exilové Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR); TASR správu prevzala od agentúr DPA a AFP.

"Jordánske vojenské lietadlá uskutočnili nálety, ktoré zasiahli obytné oblasti a sklad v juhovýchodnej sýrskej provincii Suvajda, pričom zabili najmenej deväť ľudí vrátane dvoch neplnoletých dievčat a štyroch žien," uviedlo SOHR a celú udalosť popísalo ako masaker.Pri prvom útoku na dom v obci Urman zahynul muž, jeho manželka a ich dve dcéry, ako aj jeho brat s manželkou. V ďalšom dome, ktorý sa stal terčom útoku, našli záchranári bezvládne telá muža, jeho matky a tety, uviedlo SOHR. Sýrsky spravodajský web Suwayda24 uviedol, že usmrtení muži boli pravdepodobne pašerákmi drog.

Riaditeľ SOHR zároveň upozornil, že jordánska armáda často pod zámienkou boja s obchodovaním s drogami útočí na domy civilistov. Podľa neho zatiaľ nie je potvrdené, že muži skutočne pašovali drogy. Jordánske orgány útoky bezprostredne nekomentovali. Jordánsko už roky bojuje s pašerákmi drog z vojnou zničenej Sýrie, ktorí využívajú Jordánsko ako tranzitnú krajinu pri dodávkach drog do krajín Perzského zálivu bohatých na ropu. Od začiatku občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 došlo v tejto krajine, ako aj v susednom Libanone k rozmachu aktivít spojených s pašovaním stimulantu captagon, čo je droga amfetamínového typu, uvádza agentúra DPA.
 

Viac o téme: SýriaJordánskoObete
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu