Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vo Francúzsku sa postavilo pred súd sedem ľudí: Čelia obvineniu z napojenia na Islamský štát

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - V Paríži sa v pondelok postavilo pred súd sedem ľudí za údajné napojenie na jedného z prívržencov skupiny Islamský štát, ktorý v roku 2018 zabil na juhu Francúzska štyroch ľudí a zranil ďalších 16. Informujú o tom správy z agentúr AFP a DPA.

Redouane Lakdim, 25-ročný Francúz marockého pôvodu, zabil v mestách Carcassonne a Trébes v marci 2018 štyroch ľudí vrátane príslušníka žandárskej jednotky Arnauda Beltrama. Polícia pri zásahu útočníka zastrelila. Priateľka útočníka a šesť mužov sú obžalovaní z "teroristického sprisahania". Hrozí im až 30 rokov väzenia.

archívne video

Muž útočil nožom vo francúzskom Annecy (Zdroj: Twitter)

Podľa prokuratúry Lakdimova vtedy 18-ročná priateľka, zradikalizovaná moslimská konvertitka Marine Péquignotová, vedela, že Lakdim je schopný takéhoto útoku. Vyšetrovateľom povedala, že útočník vlastnil päť alebo šesť mačiet a nožov, dve brokovnice a pištoľ a často hovoril, že "pre tých neveriacich raz stratí nervy".

Jeden z mužov, 28-ročný Samir Manaa je obžalovaný z toho, že s Lakdimom kúpil nôž, ktorým útočník neskôr zabil žandára. Tridsaťštyriročný Reda el-Yaakoubi je obžalovaný z toho, že "finančne a materiálne" pomohol Lakdimovi k útoku, keď ho zamestnal pri obchodovaní s drogami, aj keď vedel o jeho extrémistických sklonoch.

Lakdim pózoval so zbraňami a zverejňoval fotografie na sociálnych sieťach

Lakdim na fotografiách na sociálnych sieťach pózoval so zbraňami a svojim známym sa často chválil, že jedného dňa bude v televíznych správach za "zabitie neveriacich". Lakdim 23. marca 2018 ukradol auto v meste Carcassonne. Osobu, ktorá sa v ňom nachádzala, zabil. Potom sa vybral do supermarketu v Trébes a cestou strieľal na policajtov, ktorí si boli zabehať. V obchode potom zastrelil dvoch ľudí a jednu ženu si zobral ako rukojemníčku. Polícii sa v telefóne predstavil ako "desiatnik skupiny Islamský štát".

Štyridsaťštyriročný žandár Beltrame sa ponúkol ako náhrada za rukojemníčku. Lakdim ho bodol do krku, na následky zranenia neskôr žandár zomrel v nemocnici. Prezident Emmanuel Macron vyzdvihol žandára za prejav "francúzskeho ducha vzdoru" a vystrojili mu štátny pohreb. K útoku sa prihlásil Islamský štát, avšak vyšetrovatelia uviedli, že útočník so skupinou nekomunikoval. Súdny proces by mal trvať do 23. februára.

Viac o téme: Obvinenie Súd útok FrancúzskoIslamský štátNapojenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu