Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Húsíovia odpálili raketu smerom k americkému torpédoborcu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File)

WASHINGTON - Americká armáda v nedeľu oznámila, že zostrelila riadenú raketu vypálenú na americký torpédoborec z oblastí Jemenu kontrolovaných húsíjskými povstalcami. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

Ako na sociálnej sieti X uviedlo Centrálne velenie americkej armády (CENTCOM), 14. januára približne o 16.45 h miestneho času bola z oblastí Jemenu ovládaných Iránom podporovanými húsijskými militantmi smerom k lodi USS Laboon, ktorá operovala na juhu Červeného mora, odpálená protilodná riadená strela. 

archívne video

Izraelská armáda útočí na teroristov Hamasu (Zdroj: Facebook/Israel Defense Forces)

Americké stíhacie lietadlo raketu zostrelilo, pričom podľa CENTCOM-u neboli hlásené žiadne zranenia ani škody. Červené more je jednou z najdôležitejších trás pre prepravu ropy a pohonných hmôt. Húsíovia začali od vlaňajšieho novembra ohrozovať medzinárodnú lodnú dopravu v tejto oblasti, pričom na komerčné plavidlá majúce väzby na Izrael útočia raketami a dronmi. 

Eskalácia napätia v oblasti súvisí s pokračujúcou vojnou medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy. Húsíovia deklarovali svoju podporu Hamasu a vyhlásili, že budú útočiť na lode, ktoré smerujú do izraelských vôd a prístavov. Výmenou za zastavenie útokov požadujú ukončenie izraelskej "agresie" v Pásme Gazy a zintenzívnenie dodávok humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy. USA a Veľká Británia uskutočnili v noci na 12. januára rozsiahle útoky na pozície húsíov.

Viac o téme: PovstalciRaketaJemenHúsíovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu