Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

MIMORIADNY ONLINE Švajčiarsko a Ukrajina plánujú zorganizovať mierový summit za účasti svetových lídrov

Volodymyr Zelenskyj a Viola Amherdová Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj a Viola Amherdová (Zdroj: STIA/Alessandro della Valle/Keystone via AP, Pool)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu vyjadril nádej, že Ukrajine sa podarí aj s inými krajinami uzavrieť podobné bezpečnostné dohody, ako uzavrela tento týždeň s Britániou. Informovala o tom agentúra DPA. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 690

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 690 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

19:16 Švajčiarsko a Ukrajina plánujú zorganizovať mierový summit za účasti svetových lídrov. Oznámili to v pondelok v švajčiarskom Berne prezidenti oboch krajín Volodymyr Zelenskyj a Viola Amherdová. Informujú o tom správy z agentúr AFP a DPA.

18:43 Prominentný ukrajinský investigatívny novinár Jurij Nikolov, ktorý sa zameriava na korupciu v ukrajinskej armáde, uviedol, že sa neznámi muži pokúsili vyraziť dvere jeho bytu a zanechali mu na nich výhražné odkazy. Nikolov predtým kritizoval množstvo ukrajinských vládnych predstaviteľov a pred dvoma týždňami adresoval kritiku aj prezidentovi Volodymyru Zelenskému. Podľa neho hlava štátu nedokáže verejnosti odovzdávať zlé správy, uviedla agentúra Reuters.

17:57 Európska únia v pondelok vyjadrila sústrasť nad úmrtím ruského disidenta, básnika a sociálneho aktivistu Leva Rubinštejna. Zomrel cez víkend vo veku 76 rokov, niekoľko dní po tom, čo ho zrazilo auto. Informovala o tom správa z tlačovej agentúry AFP.

17:53 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok uviedla, že v roku 2024 potrebuje 1,5 miliardy dolárov na život zachraňujúcu humanitárnu pomoc pre desiatky miliónov ľudí vrátane obyvateľov Ukrajiny a Pásma Gazy. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

17:03 Rokovania vo švajčiarskom Davose o mierovom pláne Kyjeva nič nedosiahnu, pretože sa na nich nezúčastňuje Rusko. Vyhlásil to v pondelok Kremeľ s tým, že Moskva bude pokračovať vo vojenských operáciách na Ukrajine až do dosiahnutia svojich cieľov. Informovala o tom správa z tlačovej agentúry Reuters.

17:02 Východné štáty Európskej únie žiadajú, aby EÚ zaviedla dovozné clá na ukrajinské obilie. Ako dôvod uvádzajú nespravodlivú konkurenciu, v pondelok to oznámilo maďarské ministerstvo poľnohospodárstva. Informovala o tom správa z tlačovej agentúry Reuters.

16:18 Pri ruskom raketovom útoku na Krasnohorivku v Doneckej oblasti 15. januára zahynul jeden civilista a ďalší bol zranený, informoval gubernátor Vadym Filaškin. Píše portál The Kyiv Independent.

14:06 Poslanci Európskeho parlamentu sa pripravujú na frontálny útok proti predsedovi maďarskej vlády Viktorovi Orbánovi, keďže jeho krajina naďalej blokuje reformu rozpočtu Európskej únie vrátane pomoci vo výške 50 miliárd eur pre Ukrajinu. S odvolaním sa na týždenník Politico na to v pondelok upozornilo niekoľko maďarských médií.

13:40 Ruský štatistický úrad (Rosstat) v roku 2022 - po desiatich rokoch poklesu - zaznamenal prvé zvýšenie počtu ľudí, u ktorých bola diagnostikovaná závislosť od alkoholu. Ide o 54.200 nových pacientov, z toho v prípade 12.900 z nich lekári konštatovali alkoholovú psychózu. V pondelok o tom informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), ktorá sa odvolala na článok ruského denníka Kommersant vychádzajúceho z údajov Rosstatu. 

13:37 Zelenskyj prichádza do Švajčiarska na Svetové ekonomické fórum, kde rokuje so švajčiarskymi lídrami. Ukrajinský prezident sa má stretnúť so švajčiarskou kolegyňou Violou Amherdovou, šéfkami oboch komôr švajčiarskeho parlamentu a šéfmi strán a frakcií.

13:15 Od začiatku ruskej vojny proti Ukrajine bolo do európskych nemocníc prevezených viac než 3000 ukrajinských pacientov. V pondelok to potvrdila Európska komisia (EK), informuje spravodajca.

12:30 Rusko bude ďalej rozvíjať partnerstvo so Severnou Kóreou a budovať vzťahy založené na dohodách, ku ktorým dospeli ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský vodca Kim Čong-un počas ich vlaňajšieho stretnutia na ruskom Ďalekom východe. Pri príležitosti oficiálnej návštevy severokórejskej ministerky zahraničných vecí Čche Son-hui v Rusku to v pondelok uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje agentúra Reuters.

12:10 Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj v pondelok informoval, že ukrajinské letectvo v nedeľu v oblasti Azovského mora zlikvidovalo prieskumné lietadlo včasnej výstrahy A-50 a bombardér IL-22M ruských leteckých síl. Správu o tom priniesla britská stanica BBC, ktorá doplnila, že správy o tom nateraz nedokázala overiť z nezávislých zdrojov.

12:00 Ruské útoky proti Ukrajine za posledný deň zranili 7 ľudí. Ruské útoky proti Ukrajine zranili za posledných 24 hodín sedem ľudí v Chersonskej, Charkovskej a Doneckej oblasti, informovali regionálne úrady skoro 15. januára.

11:25 Rusko odsúdilo 20-ročného študenta na päť rokov väzenia za údajnú spoluprácu s ukrajinskými špeciálnymi službami a plánovanie sabotážnych útokov na vojenské základne, oznámili v pondelok miestne úrady. Informuje správa agentúry AFP. 

11:00 Rusko v pondelok oznámilo, že odsúdilo viac než 200 ukrajinských vojnových zajatcov na dlhé tresty odňatia slobody "za vraždenie civilistov a zlé zaobchádzanie s vojnovými zajatcami" - takmer dva roky od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Podľa agentúry AFP bol niektorým z nich uložený aj doživotný trest.

10:45 Ukrajina tvrdí, že v nedeľu nad Azovským morom zostrelila ruské prieskumné lietadlo A-50 a streľbou poškodila bombardér IL-22M ruských leteckých síl. Náklady na jedno lietadlo A-50 sa odhadujú na 330 miliónov dolárov. Obe lietadlá slúžili ako vzdušné komunikačné a veliteľské stanovištia. Na základe statusov poslancov ukrajinského parlamentu Jurija Mysiagina a Alexandra Fedienka o tom v pondelok informovala rozhlasová stanica Deutsche Welle.             

10:37 Severná Kórea odovzdala Rusku približne 1 milión delostreleckej munície, oznámilo hlavné ukrajinské riaditeľstvo spravodajstva.

10:25 Organizácia spojených národov (OSN) v pondelok uviedla, že v tomto roku bude potrebovať 4,2 miliardy dolárov na poskytnutie humanitárnej pomoci Ukrajine a jej občanom, ktorí utiekli z vojnou zmietanej krajiny, informuje agentúra AFP a Reuters. Rusko v posledných týždňoch zintenzívnilo útoky a nálety na Ukrajinu, začalo výraznejšie zbrojiť a dlhej vojne prispôsobilo aj svoju ekonomiku.

10:15 Severokórejská ministerka zahraničných vecí Čche Son-hui odcestovala na oficiálnu návštevu Ruska, ktorá sa uskutočňuje od pondelka do stredy na pozvanie ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. Informovali v pondelok severokórejské štátne médiá. 

10:00 Ruské útoky proti Ukrajine za posledný deň zranili 7 ľudí. Ruské útoky proti Ukrajine zranili za posledných 24 hodín sedem ľudí v Chersonskej, Charkovskej a Doneckej oblasti, informovali regionálne úrady skoro 15. januára.

9:05 Ruskú novinárku a bývalú kandidátku prezidentských volieb Jekaterinu Duncovovú v nedeľu zadržala polícia. Došlo k tomu v čase, keď sa vracala zo stretnutia organizačného štábu novej strany Úsvit, ktorú má v úmysle založiť, informovala v pondelok rozhlasová stanica Deutsche Welle.

8:22 Reuters: Spojené kráľovstvo vyčlení 20 000 vojakov na cvičenia NATO. Spojené kráľovstvo rozmiestni 20 000 vojakov po celej Európe, aby sa zúčastnili na veľkých cvičeniach NATO v prvej polovici tohto roka, informovala 15. januára agentúra Reuters s odvolaním sa na ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva.

7:43 Ukrajina zostrelila ruské lietadlo A-50 nad Azovským morom. Ukrajinské sily údajne zostrelili ruské vojenské lietadlo A-50 nad Azovským morom, informovala RBC Ukraine 14. januára. Údajne bolo poškodené aj ďalšie ruské vojenské lietadlo Il-22M.

7:15 Bieloruský diktátor Alexander Lukašenko prijal reštriktívny náboženský zákon, ktorý nariaďuje opätovnú registráciu všetkých náboženských organizácií v krajine a rozširuje dôvody pre ich zákaz, informovala jeho tlačová služba 3. januára.

6:30 Estónsko nevyhostí z krajiny Ukrajincov, ktorí boli odvedení do armády, vyhlásila premiérka Kaja Kallasová.  Vláda podľa nej rokovala na tému ukrajinských mužov v mobilizačnom veku.

6:00 Do spoločného úsilia o ukončenie vojny na Ukrajine treba zapojiť Čínu. Podľa agentúry Reuters to dnes vyhlásil švajčiarsky minister zahraničia Ignazio Cassis, ktorý spolupredsedá dnešnej globálnej schôdzke vrcholných diplomatov v Davose o napĺňaní mierového plánu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

"Čína zohráva významnú úlohu. Musíme nájsť spôsoby, ako na tom spolupracovať s Čínou," povedal Cassis na tlačovej konferencii po zasadnutí. Čína nevyslala na stretnutie poradcov pre národnú bezpečnosť, ktoré sa konalo deň pred začiatkom Svetového ekonomického fóra v Davose, svojho zástupcu. Zúčastní sa však konferencie na budúci týždeň, čínsky premiér Li Čchiang má na fóre hovoriť v utorok.

Dohoda o bezpečnostnej spolupráci

Dohoda o bezpečnostnej spolupráci s Britániu dodáva Ukrajine sebadôveru, zatiaľ čo sa bráni proti invázii Ruska. Zároveň "fixuje našu silnú bezpečnostnú pozíciu, kým Ukrajina nevstúpi do NATO," uviedol Zelenskyj na Facebooku. "Budeme pokračovať v spolupráci s ďalšími partnermi, aby sme zabezpečili rozvoj našej bezpečnosti," uviedol Zelenskyj. "Krok za krokom robíme Ukrajinu silnejšou," dodal.

Bezpečnostnú dohodu podpísal so Zelenským v piatok britský premiér Rishi Sunak počas návštevy Kyjeva. Londýn sa v nej zaväzuje, že Ukrajinu bude podporovať nielen teraz, ale aj v budúcnosti v prípade ďalšieho konfliktu s Ruskom. Podľa dohody by mala Británia poskytnúť Ukrajine rýchlu a dlhodobú vojenskú pomoc, ktorá však nezahŕňa vyslanie britských vojakov.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu