Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Čína sa dostáva pod tlak! Rusko plánuje bojovať na Ukrajine aspoň päť rokov: Nakoniec vyhráme, tvrdí Putin

Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

PEKING/MOSKVA – Čínsky prezident si na stretnutí s ruským vládcom Vladimirom Putinom v Moskve vypočul veľmi nelichotivé plány, ktoré jeho krajine rozhodne nepomôžu. Čína patrí medzi najväčších ekonomických gigantov, pričom jej prosperita sa zvyšuje zo vzťahov ako s EÚ, tak aj s Ruskom. Kvôli vojne na Ukrajine to však môže byť problém.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 671 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Počas návštevy Moskvy sa čínsky prezident Si Ťin-pching dozvedel, že jeho ruský kolega plánuje bojovať na Ukrajine aspoň päť rokov. Informoval o tom japonský web Nikkei Asia. Stretnutie prebehlo ešte v marci tohto roku a vyzerá to tak, že prezident Ruskej federácie myslel svoje slová úprimne. 

Varovanie pre Čínu

Putin týmto spôsobom zhrnul vtedajšiu nepriaznivú situáciu pre Rusko a uistil Si Ťin-pchinga, že Rusko nakoniec z vojny vyjde ako víťaz. Táto poznámka bola zároveň varovaním pre Si Ťin-pchinga, aby nemenil svoj proruský postoj. Mala to byť zrejme reakcia na slová čínskeho prezidenta, ktorý opakovane tvrdil, že "vo svete prebiehajú najväčšie zmeny v tomto storočí". 

Stretnutie prezidentov Vladimíra Putina a Si Ťin-pchinga v Moskve
Zobraziť galériu (3)
Stretnutie prezidentov Vladimíra Putina a Si Ťin-pchinga v Moskve  (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File)

Pokiaľ ide o slová Putina, že na Ukrajine plánuje bojovať päť rokov, nie je jasné, či to myslel za celú dobu konfliktu, alebo od stretnutia s čínskym prezidentom. Je rozdiel či vojna potrvá ešte tri, alebo ďalších päť rokov. A to platí aj pre Čínu. Tá sa kvôli rozsiahlej vojenskej spolupráci s Ruskom dostala pod ešte väčší tlak z strany Západu. Okrem toho rieši aj súkromné spory s Taiwanom, kde na druhej strane stojí USA, ako spojenec tohto ostrovného štátu.  

Popularita pred voľbami 

The New York Times sa pred časom s odvolaním na bývalých vysokých ruských predstaviteľov blízkych Kremľu vyjadril, že "od septembra Putin prostredníctvom sprostredkovateľov signalizuje, že je otvorený prímeriu". Zmrazilo by to boje v súčasných vojnových zónach, ktoré sú podľa jeho slov ďaleko od ambícií ovládnuť Ukrajinu. Možné rokovania preferuje aj šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. Ukrajina však s ruskými podmienkami (demilitarizácia) dlhodobo nesúhlasí. "Prezident Zelenskyj zaviedol dňa 30. septembra 2022 zákaz rokovaní s ruskými lídrami. Toto nariadenie stále platí," vyjadril sa Lavrov. 

Čína sa dostáva pod
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa analytikov by sa Putinove slová nemali brať vážne. Ako tvrdia, možno chcel len vyvolať ilúziu, že pred marcovými prezidentskými voľbami smeruje k prímeriu alebo dokonca k mieru. Takáto situácia by mu navyše zdvihla na popularite. 

Čína medzitým prehodnotila svoju stratégiu. Ak by sa vojna medzi Ruskom a Ukrajinou predĺžila, výrazne by to ovplyvnilo plány a ambície Si Ťin-pchinga pre jeho tretie funkčné obdobie v prezidentskom kresle a generálneho tajomníka Komunistickej strany Číny. Ovplyvnený môže byť aj spomínaný veľký cieľ Si Ťin-pchinga zjednotiť Taiwan s pevninskou Čínou.

Putin stratil dôveru

Je však nepravdepodobné, že by bol Si Ťin-pching Putinovou poznámkou plne presvedčený. Čínsky vládca už prechováva nevôľu voči ruskému prezidnetovi od ich spoločného summitu, ktorý sa konal 4. februára 2022, v deň otvorenia zimných olympijských hier v Pekingu. Putin bol jediným vodcom z veľkých a silných krajín, ktorý sa zúčastnil otváracieho ceremoniálu. Prezidenti tu dokonca vyhlásili "partnerstvo bez obmedzení". O dvadsať dní Rusko spustilo inváziu na Ukrajinu. Celý svet si preto myslel, že Čína súhlasí s týmto činom a Moskvu podporuje. Si Ťin-pching ale nesprávne odhadol skutočné zámery Ruska. 

Viac o téme: RuskoČínaVladimir PutinSi Ťin-pchingVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu