Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Putin prišiel o popredného vedca: Chavinson tvrdil, že ľudské telo je schopné dožiť sa sto rokov! Zomrel ako 77-ročný

Ruský vedec Vladimir Chavinson (1947-2024). Presadzoval teóriu, že ľudia sa dožijú minimálne sto rokov
Ruský vedec Vladimir Chavinson (1947-2024). Presadzoval teóriu, že ľudia sa dožijú minimálne sto rokov (Zdroj: Instagram/vladimir.khavinson)

MOSKVA - Vedec a člen ruskej akadémie vied Vladimir Chavinson opustil tento svet vo veku 77 rokov. Smrť vyvrátila teóriu samotného vedca, ktorý tvrdil, že ľudské telo je schopné sa dožiť minimálne sto rokov. Chavinson pôsobil počas života ako osobný gerontológ ruského prezidenta Vladimira Putina.

archívne video

Europoslanec Vladimír Bilčík v Európskom parlamente po rozprave o zatykači na Vladmira Putina a deportáciách ukrajinských detí do Ruska (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Jeden z popredných ruských gerontológov, člen ruskej akadémie vied Vladimír Chavinson zomrel vo veku 77 rokov, uviedol na svojom ruskojazyčnom webe denník The Moscow Times s odvolaním sa na oznámenie petrohradského guberátora. Vedec, ktorého médiá označovali za "osobného gerontológa" prezidenta Vladimira Putina, sa zaoberal problémami starnutia a predĺženia aktívneho života.

Patentovaných mal 13 liekov a 64 doplnkov stravy na základe peptidov, teda chemických zlúčenín organického pôvodu, tvorených aminokyselinami.

Šialená teória 

V roku 2017 dostal od prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina štátne vyznamenanie za zvláštne zásluhy v medicíne. Vtedy Chavinson pre petrohradský server Fontanka uviedol, že ľudský organizmus je schopný dožiť sa 120 rokov a rozhodne minimálne sto rokov. Svoje tvrdenie podľa svojich slov opieral o Bibliu a Guinnessovu knihu rekordov."Veď Francúzka Jeanne Calmentová sa dožila 122 rokov a Ruska Varvara Semenjakovová 117 rokov. Stovka je teda minimum," tvrdil vedec.

Lekár v spomínanom interview sľuboval Putinovi ďalších "prinajmenšom 20 rokov" aktívneho života a označoval ho za "vzor s vynikajúcim potenciálom". Medicína podľa neho mala pomôcť predĺžiť život štátnych predstaviteľov, pretože podľa Chavinsonovho tvrdenia nie je nikto schopný nahradiť skúseného vodcu.

Obete katastrof

Práve objavné využitie peptidov prinieslo Chavinsonovi svetovú známosť, keď s ich pomocou zachraňoval zdravie likvidátorov havárie v Černobyľskej jadrovej elektrárni. Pomáhal tiež ľuďom postihnutým zemetrasením v Arménsku v roku 1988 a ďalším 112 miliónom ľudí po celom svete, napísal petrohradský gubernátor Oleg Ergašev v nekrológu.

Viac o téme: úmrtieRuskoVedaVladimir Chavinson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu