Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Prezidentské voľby v Rusku sa blížia: Na post kandiduje neuveriteľný počet uchádzačov, víťaz je už vopred jasný

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Prezidentské voľby sú v Rusku naplánované na marec budúceho roka. Zatiaľ sa hovorí, že bojovať o post bude vyše 30 kandidátov. Reálne šance však má len jeden človek.

V Rusku bude v marcových prezidentských voľbách kandidovať viac ako 30 kandidátov. Oznámila to predsedníčka Ústrednej volebnej komisie Ella Pamfilová podľa utorkovej správy tlačovej agentúry Tass. "Samozrejme, že predvolebná kampaň bude vysoko konkurenčná, pretože je zrejmé, že kandidátov bude viac," povedala Pamfilová. "V každom prípade je už viac ako 30 uchádzačov, ktorí chcú kandidovať."

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 671 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Minulú sobotu bola z volieb vylúčená bývalá televízna novinárka Jekaterina Duncová. Pamfilová to zdôvodnila chybami v žiadosti o prijatie za kandidátku. Bývalá novinárka sa zasadzovala za ukončenie vojny na Ukrajine a prepustenie politických väzňov.

Jekaterina Duncová
Zobraziť galériu (2)
Jekaterina Duncová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Žiadny opozičný kandidát nebude pripustený

Kritici považujú tieto prezidentské voľby za falošné, ich cieľom je len legitimizovať ďalšie funkčné obdobie úradujúceho Vladimíra Putina. Sťažujú sa, že žiadny skutočný opozičný kandidát nebude môcť kandidovať vo voľbách.

Putin sa prvýkrát stal prezidentom na prelome rokov 1999/2000, keď nahradil Borisa Jeľcina. Odvtedy určoval politiku Ruska, hlavne ako prezident. Predsedom vlády bol v rokoch 2008 až 2012, keďže ústava predpokladala len dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia prezidenta. V tom čase si vymenili pozície s Dmitrijom Medvedevom. Začiatkom roku 2020 však došlo k zmene ústavy, aby sa počet Putinových období v úrade vynuloval. 71-ročný muž teda môže opäť kandidovať v roku 2024.

Viac o téme: Prezidentské voľbyRuskoVladimir PutinJekaterina Duncová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu