Piatok14. jún 2024, meniny má Vasil, zajtra Vít

Vďaka bizarnej právnej medzere mohli muži beztrestne vraždiť: Stačilo dodržať túto podmienku! Choré

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

AUSTIN – Vo svete existuje množstvo zákonov, ktoré znejú pomerne bizarne a ešte bizarnejšie sa prejavujú v praxi. Príkladom je aj zákon, ktorý v americkom Texase dlhé roky umožňoval vraždu. Malo to však jednu podmienku.

Podivná právna medzera v Texase kedysi umožňovala vraždu, keď muž prichytil svoju manželku s iným milencom. Až do roku 1973, keď bol zrušený senátnym návrhom zákon, bola vražda „ospravedlniteľná“, ak ju spáchal manžel, za predpokladu, že k zabitiu došlo predtým, ako sa strany činu rozišli. Jedným zo známych príkladov bol prípad vraždy z 50. rokov, v ktorom súd vyhlásil stopára nevinného z vraždy. Tú vykonal po tom, čo našiel svoju manželku v posteli s iným mužom.

Vďaka bizarnej právnej medzere
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Zákon však nedovoľoval milencovi zabiť manžela. Bol by obvinený z vraždy, uvádza sa v článku publikovanom v SMU Law Review v roku 1959. Rovnako zákon neplatil, ak bol neverný muž – žena nemohla legálne zabiť jeho milenku, ak ich spolu prichytila. Zdá sa však, že v USA nejde ani zďaleka o jediný bizarný zákon, píše portál Indy100.

V Little Rock v štáte Arkansas je napríklad po 21:00 nezákonné trúbiť na klaksón pred obchodom so sendvičmi alebo akýmkoľvek miestom, kde sa podávajú studené nápoje. V Sandy Springs v štáte Georgia sú zase zakázané sexuálne hračky. Zákon deklaruje, že akékoľvek zariadenie navrhnuté alebo predávané na stimuláciu ľudských pohlavných orgánov je obscénny materiál. V roku 2016 sa uskutočnil pokus odvolať sa proti zákazu, no neúspešne.

Viac o téme: VraždaZákonTexasPrávna medzera
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu