Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bizarný kalendár ruskej FSB pre rok 2024: Američania neskrývajú zdesenie, svalnatý Putin útočí na Kapitol!

Nový ruský kalendár je plný vojnovej tematiky. Ruský prezident je v ňom vykreslený ako poriadny svalovec.
Nový ruský kalendár je plný vojnovej tematiky. Ruský prezident je v ňom vykreslený ako poriadny svalovec. (Zdroj: X/Lord Bebo/Roman Sheremeta)

MOSKVA/WASHINGTON – Vzťahy medzi Ruskom a USA výrazne ovplyvnila invázia Kremľa na Ukrajinu vo februári 2022. Od tej chvíle sú títo aktéri nepriatelia, i keď proti sebe nebojujú ich armády, ale zbrane. Kyjevu sa naďalej darí udržiavať pozície najmä vďaka dodávkam zbraní a munície zo Západu. V týchto časoch je preto akýkoľvek pokus o žart spojený s útokom skôr nepochopený. Ruská FSB má však iný názor, alebo sa cez tento bizár snaží odkázať ďalší postup?

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 662 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Ruská tajná služba FSB vyrobila pre rok 2024 kalendár, ktorého kúpou sa dá prispieť veteránom tejto bezpečnostnej služby. Ako informuje portál NY Post, jeden kus stojí 50 dolárov. Obrazový materiál je plný ruskej propagandy. Z niektorých obrázkov až vyžaruje nenávisť voči USA. Keď sa objavili na sociálnych sieťach, mnoho Američanov to vystrašilo. 

Temné mraky nad USA 

V súčasnej dobe, kedy Rusko naďalej bojuje na Ukrajine podporovanej Západom, môže symbolika typu nového kalendára FSB vzbudzovať u širokej verejnosti strach a zdesenie. Veď pre mesiac november, ktorý je v ruských srdciach spájaný s revolúciou, vybrala FSB obrázok vojaka stojaceho pred Kapitolom vo Washingtone. Obloha je temná, stmieva sa a okolo budovy krúžia vojenské lietadlá a helikoptéry. 

Na ďalšom bizarnom obrázku stojí Putin opretý o svoj džíp. Jeho ruky sú svalnaté a pohľadom priam zabíja. Má oblečené čierne tričko s bielym "Z" na hrudi, ktoré používajú ruskí vojaci na Ukrajine. Tento symbol znamená ruskú podporu obsadenia Ukrajiny. Na ľavom ramene má vlajku Ruskej federácie. O Vladimirovi Putinovi sa už niekoľko rokov šíria teórie, že bojuje so smrteľnou chorobou. Tento obrázok však ukazuje jeho fyzickú silu, ktorá môže predstavovať armádu. 

Američanov samozrejme takéto obrázky znepokojili. Mnohí začali teoretizovať, že po Ukrajine zaútočí Moskva práve na nich. Doktor Ian Garner, ktorý sa dlhé roky venuje ruskej propagande a odcudzuje ju, uverejnil obrázok Kapitolu na sociálnu sieť X s popisom: "Veľa šťastia v novembri 2024, Amerika…" zažartoval. Podľa neho takýto postup nehrozí. 

Jeden používateľ priamo tweetoval obrázky predsedovi Snemovne reprezentantov Mikeovi Johnsonovi a odkázal mu: "Videli ste tento kalendár FSB? Putin nie je náš priateľ. Prestaňte hrať jeho hry."

Téma vojny 

Kresby pri ďalších mesiacoch vyzerajú tiež desivo. Nechýba ani medveď s vojenskou baretkou a ruskou vlajkou, alebo ďalší ozbrojený muž, ktorý vyzerá ako člen špeciálnych jednotiek, hladká malú opicu na okne zničenej budovy. Obidve kresby priamo poukazujú na možné situácie počas vojny. Podľa jedného z príspevkov je autorkou týchto kresieb ilustrátorka žijúca v Moskve Tatiana Kazantsevová 

Niektoré kresby symbolizujú aj druhú svetovú vojnu. FSB je nástupcom bývalej KGB. Bezpečnostné služby majú s prezidentom Ruskej federácie vždy veľmi pevné a silné väzby. Výroba kalendárov s obrázkami Putina je v Rusku už tradičná záležitosť, no nepriamy odkaz pre budúci rok  je podľa verejnosti až príliš útočný.

Viac o téme: VojnaTajná službaSymbolikaRuskoPutinMoskvaKapitolFSBKalendár 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu