Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Útoky húsíov na tankery v Červenom mori podľa Austina ohrozujú medzinárodný obchod

Lloyd Austin Zobraziť galériu (2)
Lloyd Austin (Zdroj: SITA/AP Photo/Roman Koksarov, File)

DUBAJ - Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok odsúdil bezprecedentné útoky jemenských povstalcov húsíov na medzinárodnú lodnú dopravu v Červenom mori, ktoré podľa neho ohrozujú svetový obchod.

 "Minister Austin označuje útoky húsíov na medzinárodnú lodnú prepravu a svetový obchod za neslýchané a neprijateľné a pripomína, že tieto útoky ohrozujú tok obchodu," uviedol vo vyhlásení hovorca Pentagónu generálmajor Pat Ryder.

Austin v pondelok oznámil vytvorenie desaťčlennej koalície na ochranu obchodných lodí plaviacich sa cez Červené more pred útokmi jemenských húsíjských povstalcov, ktorí sú podporovaní Iránom. Účasť na tejto koalícii okrem USA prisľúbili aj Spojené kráľovstvo, Bahrajn, Kanada, Francúzsko, Taliansko, Holandsko, Nórsko, Seychely a Španielsko.

Konflikt v Jemene neutícha
Zobraziť galériu (2)
Konflikt v Jemene neutícha  (Zdroj: SITA/AP Photo/Hani Mohammed, File)

Húsíovia nedávno deklarovali svoju podporu Hamasu

Niektoré z krajín budú vykonávať spoločné hliadky, zatiaľ čo iné budú poskytovať spravodajskú podporu pre operácie v južnej časti Červeného mora a v Adenskom zálive.Eskalácia napätia v oblasti súvisí s pokračujúcou vojnou medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Húsíovia nedávno deklarovali svoju podporu Hamasu a vyhlásili, že budú útočiť na lode, ktoré popri pobreží Jemenu smerujú do izraelských vôd a prístavov.

Viac o téme: útokyUSAČervené moreTankeryLloyd Austin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu