Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Konflikt na Blízkom východe sa dramatizuje! Moslimskí teroristi zaútočili v medzinárodných vodách na nórsky tanker

Nórsky tanker MT Strinda po zásahu raketou, ktorá bola odpálená z Jemenu
Nórsky tanker MT Strinda po zásahu raketou, ktorá bola odpálená z Jemenu (Zdroj: X/SilverPhytoPatho)

BÁB-AL-MANDAB – V medzinárodných vodách pri pobreží Jemenu došlo k nečakanému útoku na tanker pod nórskou vlajkou. K útoku sa prihlásili Húsíovia a podľa vyjadrení sa len bránili, pretože loď na ich varovania vôbec nereagovala.

archívne video

Izraelské obranné sily pozemné, vzdušné a námorné jednotky pokračujú v operáciách (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Severne od prielivu Báb al-Mandab, ktorý sa nachádza medzi Jemenom a východoným pobrežím Afriky, došlo k nešťastiu, ktoré mohlo mať ďalekosiahle dôsledky. Tanker pod nórskou vlajkou Motor Tanker (MT) Strinda zasiahla náhle protilodná strela. Ako informuje nórsky GCaptain, k incidentu došlo v medzinárodných vodách.

Riadená strela 

Útok sa odohral 11. decembra okolo 16:00 východoného času (EST). Raketa mala byť vystrelená z Jemenu z oblasti pod kontrolou Húsióv. Malo ísť o model protilodnej riadenej strely s plochou dráhou ASCM. MT Strinda po zásahu hlásila požiar na palube. V doterajšom priebehu neboli hlásené žiadne obete. Loď naložila v Malajzii rastlinný olej a biopalivá a mierila do talianskych Benátok.

Americké zdroje uvádzajú, že v čase útoku nebolo v blízkosti nórskeho tankera žiadne americké plavidlo. Ako prvá sa mala ozvať USS Mason, ktorá odpovedala na volanie o pomoc. V súčasnej dobe nie je známe, aké škody zanechal po sebe požiar. Britské námorné sily sa o incidente dozvedeli až po jeho nahlásení námorným obchodným operáciám (UKMTO) zhruba o polnoci miestneho času. 

Hlásené varovania 

MT Strinda mala namierené na sever smerom k Suezskému prieplavu. Lídri Húsíov sa už cez víkend vyhrážali, že zaútočia na každú loď, ktorá sa bude plaviť v blízkosti Izraela. Spojenie s nórskym tankerom je však nejasné. Podľa zistených informácií ju vlastní nórska spoločnosť Mowinckel Chemical Tankers AS.

"V čase útoku neboli v blízkosti žiadne americké lode, ale USS MASON (torpédoborec amerického námorníctva) zareagoval na prvé volanie M/T STRINDA a momentálne jej poskytuje pomoc," uviedlo na X Ústredné velenie americkej armády, ktoré dohliada na americké sily na Blízkom východe.

Spojenci Palestíny 

Incident s nórskym tankerom z oblasti Červeného mora je zatiaľ posledným od vypuknutia vojny medzi Hamasom a Izraelom zo začiatku októbra. Husiovia sú spojencami Iránu, úhlavného nepriateľa Izraela. Na lode v Červenom mori útočia v rámci kampane, ktorej cieľom je podľa nich podpora Palestínčanov. Len minulý týždeň sa odohrala séria niekoľkých útokov na tri civilné komerčné plavidlá v tejto oblasti. Vo všetkých prípadoch išlo o priestor medzinárodných vôd. 

Minulý mesiac boli z Jemenu odpálené dve balistické rakety smerom k USS Mason a tankeru Central Park. Námorné bezpečnostné incidenty v Červenom mori majú potenciál narušiť lodnú dopravu cez hlavnú námornú obchodnú cestu, ktorá predstavuje zhruba 12 percent celosvetového obchodu od Suezského prieplavu cez úžinu Bab el Mandeb až po Adenský záliv.

Viac o téme: útok JemenPalestínaIzrael vo vojneMT StrindaHúsíoviaNórsky tankerMedzinárodné vody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu