Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

MIMORIADNY ONLINE Obyvateľstvu Pásma Gazy hrozí hladomor: Počet obetí vojny presiahol 20-tisíc

Izraelské jednotky v pozícii neďaleko hranice Izraela s pásmom Gazy na juhu Izraela 21. decembra 2023. Zobraziť galériu (2)
Izraelské jednotky v pozícii neďaleko hranice Izraela s pásmom Gazy na juhu Izraela 21. decembra 2023. (Zdroj: TASR/AP Photo/Ohad Zwigenberg)

NEW YORK - Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) preložila na piatok hlasovanie o rezolúcii o konflikte v Pásme Gazy medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. V noci na piatok o tom informovali agentúry AFP a Reuters.

Naživo z Gazy

Izraelský vojak ukazuje teroristické tunely Hamasu pri miestnej škole

Izraelský vojak ukazuje teroristické tunely Hamasu pri miestnej škole (Zdroj: Facebook/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:18 Izrael v reakcii na piatkovú rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN uviedol, že bude aj naďalej kontrolovať všetku humanitárnu pomoc prichádzajúcu do Pásma Gazy. Palestínska strana rezolúciu označila sa správny krok, žiada však aj okamžité prímerie.

20:00 Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár ocenil piatkové prijatie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o situácii v Pásme Gazy s cieľom zabezpečenia čo najrýchlejšej humanitárnej pomoci.

19:45 Generálny tajomník OSN António Guterres označil v piatok izraelskú ofenzívu za skutočný problém, ktorý vytvára obrovské prekážky pri dodávaní humanitárnej pomoci do Pásma Gazy. Reagoval tak na rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN žiadajúcu umožnenie týchto dodávok

18:12 IDF objavili a prepadli tunel vybudovaný Hamasom v južnej časti mesta Gaza.

18:00 Bezpečnostná rada OSN v piatok schválila rezolúciu, ktorá požaduje nárast objemu humanitárnej pomoci pre obyvateľov v Pásme Gazy, nie však zastavenie bojov. USA ani Rusko nevyužili právo veta a zdržali sa hlasovania.

16:47 Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že poskytne Palestínskej samospráve vyše 118 miliónov eur. Z tejto sumy budú vyplatené mzdy štátnych zamestnancov na západnom brehu Jordánu, sociálne dávky pre zraniteľné rodiny, ako aj platby nemocniciam vo východnom Jeruzaleme.

15:00 Teroristická organizácia Hizballáh v piatok uviedla, že IDF od začiatku ich vojnového ťaženia proti Izraelu od októbra zabilo 121 jej agentov.

14:23 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok v telefonáte s palestínskym vodcom Mahmúdom Abbásom informoval o krokoch, ktoré údajne podnikla ruská strana na deeskaláciu palestínsko-izraelského konfliktu, ako aj o dodávkach humanitárnej pomoci do Pásma Gazy. Ubezpečil pritom, že Rusko v tejto pomoci bude pokračovať.

13:55 Izraelská armáda začala vyzývať obyvateľov mesta Burajdž v strednej časti palestínskeho Pásma Gazy, aby sa evakuovali na juh a zamierili do krytov v meste Dajr al-Balah.Informoval o tom v piatok denník The Times of Israel (TOI), ktorý doplnil, že toto oznámenie prišlo v čase, keď sa pozemná ofenzíva izraelskej armády rozširuje na ďalšie územia.

13:48 Malé dievčatko utrpelo zranenia pri izraelskom nálete v Gaze.

13:21 Hustá hmla pokrýva väčšinu frontu na hraniciach s okupovanou Palestínou.

12:39 Pochod na podporu Gazy v Ramalláhu.

11:56 Od 7. októbra uplynulo 76 dní. O život prišlo najmenej 20 000 Palestínčanov, z toho najmenej 8 000 detí a 6 200 žien.

10:50 Sahar Kalderon (16) strávila ako rukojemníčka 52 dní.

10:19 Jordánska armáda zostrelila samovražedný dron vypustený z Iraku smerom na Izrael.

9:52 Hovorca UNICEF Ricardo Pires uviedol, že deti v Gaze v súčasnosti žijú v "apokalyptickej situácii", s nedostatkom vody a vodou, ktorá nie je bezpečná na pitie.

9:04 Organizácia Spojených národov varuje, že vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas zvyšuje hrozbu prepuknutia hladomoru v Pásme Gazy. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

8:48 Ku koalícii vedenej Spojenými štátmi, ktorá má chrániť námornú dopravu v Červenom mori pred útokmi jemenských povstalcov, sa pripojilo už viac ako 20 krajín. Podľa agentúry AFP o tom vo štvrtok informovalo americké ministerstvo obrany.

8:34 Rusko posiela obyvateľom Gazy ďalšiu dávku 20 ton humanitárnej pomoci.

8:07 Izraelská armáda oznámila, že jej jednotky získali kontrolu nad štvrťou Rimál v Gaze, kde predtým objavila tunely, ktoré používali politickí a vojenskí vodcovia Hamasu ako je Ismáíl Haníja, Jahjá Sinvár a Muhammad Díf. Informoval o tom dnes denník Haarec.

7:52 „Nielenže je to chirurgická budova, kde by normálne fungovalo 20 operačných sál, ale v súčasnosti je domovom tisícok vnútorne presídlených osôb, ktoré sú napadnuté v areáli nemocnice“

7:24 Toto nie je Hirošima v roku 1945, toto je Gaza v roku 2023!

6:44 Počet palestínskych obetí, ktoré prišli o život počas vojny medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas, presiahol 20.000, uviedli vo štvrtok predstavitelia palestínskeho rezortu zdravotníctva v Pásme Gazy. Informuje o tom agentúra AP.

6:05 Izraelské správy vysvetľujú verejnú mienku v Egypte. "Treba poznamenať, že egyptská verejná mienka je voči Izraelu veľmi nepriateľská".

Hlasovanie Bezpečnostnej rady OSN o Pásme Gazy opäť odložili

Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) preložila na piatok hlasovanie o rezolúcii o konflikte v Pásme Gazy medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. V noci na piatok o tom informovali agentúry AFP a Reuters. Hlasovanie o rezolúcii sa posúva už niekoľko dní. Pôvodne sa malo konať už v pondelok.

Rokovania v snahe dosiahnuť kompromis a vyhnúť sa vetu zo strany Spojených štátov pokračovali aj vo štvrtok. Najnovší návrh znenia rezolúcie, do ktorého nahliadla AFP, vyzýva na prijatie urýchlených krokov na zaistenie bezpečného humanitárneho prístupu do Pásma Gazy, ktorému nebude nič brániť. Okrem toho vyzýva aj na vytvorenie podmienok pre udržateľné zastavenie nepriateľských akcií. Rezolúcia tak nevyzýva na okamžité zastavenie bojov.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová uviedla, že ak bude rezolúcia predložená tak, ako je, Spojené štáty ju môžu podporiť. Návrh rezolúcie pôvodne predložili Spojené arabské emiráty. Thomasová-Greenfieldová pritom odmietla tvrdenia, že by upravený text rezolúcie vyznel oslabene. Podľa americkej veľvyslankyne je text veľmi silný a "má plnú podporu arabskej skupiny".

Na to, aby BR OSN rezolúciu prijala, za ňu musí zahlasovať aspoň deväť z jej 15 členov. Za rezolúciu musia hlasovať aj všetky krajiny, ktoré majú právo veta - teda Británia, Čína, Francúzsko, Rusko a Spojené štáty, píše agentúra DPA. Washington pritom použil právo veta už dvakrát pri hlasovaniach o Pásme Gazy proti rezolúciám, s ktorým nesúhlasil Izrael. Ten sa stavia proti výrazu "prímerie".
 

Viac o téme: BojeIzraelPalestínaHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu