Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Iráne popravili niekdajšiu detskú nevestu za vraždu manžela

Ilustračná foto.
Ilustračná foto. (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - V Iráne v stredu popravili ženu usvedčenú z vraždy manžela, za ktorého sa musela vydať ešte ako neplnoletá. Popravu obesením zatkli napriek medzinárodnej kampani za ženino omilostenie, oznámila ľudskoprávna organizácia Iran Human Rights (IHR) so sídlom v Nórsku.

Samíra Sábzianová strávila posledné desaťročie vo väzení. Popravili ju vo väznici v meste Karádž neďaleko metropoly Teherán, píše agentúra AFP. Podľa IHR bola tzv. "detskou nevestou", ktorá sa za svojho manžela musela vydať vo veku 15 rokov. Podľa príbuzných bola navyše obeťou domáceho násilia. Zatkli ju pred desiatimi rokmi, keď mala 19 rokov, pre obvinenia z vraždy manžela. Následne bola odsúdená na trest smrti, spresňuje AFP. Mala dve deti, ktoré nevidela od svojho zatknutia, s výnimkou posledného stretnutia vo väznici, ku ktorému došlo začiatkom tohto mesiaca, uviedla organizácia. 

"Samíra bola roky obeťou rodového apartheidu, detského sobáša a domáceho násilia a dnes sa stala obeťou vraždiacej mašinérie nekompetentného a skorumpovaného (iránskeho) režimu," uviedlo vedenie IHR. Organizácie na ochranu ľudských práv upozornili na zvýšený počet popráv v Iráne v priebehu tohto roka. Iba počas novembra prebehlo v krajine najmenej 115 popráv, uvádza organizácia Amnesty International (AI). Organizácia Amnesty International, ktorá opakovane vyzývala na Sábziánovej omilostenie, označila popravy v Iráne za "ohavné štátom podporované vraždenie". Na Teherán v tomto smere neúspešne naliehala aj britská vláda, píše AFP. Podľa organizácie Human Rights Watch bolo v priebehu tohto roka v Iráne popravených 18 žien vrátane Samíry Sábzianovej.

Viac o téme: VraždaIránDetská nevesta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu