Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

MIMORIADNY ONLINE Putin vyzdvihol výkon armády na Ukrajine a prisľúbil splnenie cieľov Moskvy

Vladimir Putin Zobraziť galériu (9)
Vladimir Putin (Zdroj: TASR/AP/Mikhail Klimentyev)

KYJEV/MOSKVA - Krajiny Európskej únie dnes schválili dvanásty balík sankcií proti Rusku kvôli jeho vojne proti Ukrajine. EÚ v ňom okrem iného postihuje zisky, ktoré Rusku plynú z vývozu diamantov. Informovala o tom Rada EÚ zastupujúca členské štáty. Česku sa podarilo presadiť predĺženie výnimky na dovoz ruskej ocele do roku 2028 a do decembra budúceho roka bola predĺžená aj výnimka na dovoz produktov z ruskej ropy do ČR. Podľa Moskvy nový balík ukazuje, že doterajšie sankcie zlyhali. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 663

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 663 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:35 Ukrajinskí vojaci na fronte čelia novej hrozbe - plynu, ktorý proti nim v poslednom čase niekoľkokrát nasadila ruská armáda, tvrdí americká stanica CNN. Odvoláva sa na vyjadrenie nemenovaného predstaviteľa ukrajinskej rozviedky, armádneho zdravotníka a dvoch vojakov, ktorí útok plynom prežili.

21:10 Ukrajina vyrobí v budúcom roku 1 milión bezpilotných lietadiel. Ukrajina vyrobí v roku 2024 1 milión bezpilotných lietadiel, povedal 19. decembra prezident Volodymyr Zelenskyj, keďže cieľom krajiny je zvýšiť výrobu zbraní na ďalší rok vojny.

20:15 Zelenskyj: Otvorenie letiska Boryspil bude pre Ukrajinu veľkým víťazstvom.  "Boryspil je ako Čierne more, otvorenie Boryspilu bude pre ukrajinskú protivzdušnú obranu veľkým víťazstvom, naznačí, že Ukrajina vyhráva."

19:40 Ak sa v roku 2024 stane americkým prezidentom Donald Trump, mohlo by to výrazne zmeniť priebeh vojny na Ukrajine, uviedol v utorok na koncoročnej tlačovej konferencii ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje agentúra AFP a denník The Guardian. "Ak bude politika budúceho prezidenta (USA), nech je ním ktokoľvek, k Ukrajine iná, chladnejšia alebo ekonomickejšia, myslím si, že to bude mať veľmi silný vplyv na kurz vojny," povedal Zelenskyj s odvolaním sa na Trumpa, ktorý bude mať podľa neho "určite inú politiku".

Donald Trump
Zobraziť galériu (9)
Donald Trump  (Zdroj: SITA/AP Photo/Yuki Iwamura)

19:21 USA nezmenia svoj celkový postoj k Ukrajine, vyhlásil na dnešnej konferencii v Kyjeve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Reagoval tak na otázku, čo sa stane, ak sa do Bieleho domu vráti bývalý americký prezident Donald Trump. Zelenskyj však pripustil, že Trumpova politika bude vo vzťahu k jeho krajine, ktorá sa už viac ako rok bráni ruskej agresii, zrejme iná ako súčasného prezidenta Joea Bidena, podporujúceho Ukrajinu. Budúci prezident USA bude mať na ďalší priebeh vojny na Ukrajine vplyv, uvedomuje si Zelenskyj.

18:50 Ruský prezident Vladimir Putin v utorok vyhlásil, že armáda na Ukrajine prevzala iniciatívu po tom, ako odrazila protiofenzívu Kyjeva a Moskva je na dobrej ceste k dosiahnutiu svojich cieľov. Uviedla to  agentúra AP. Putin na stretnutí najvyššími predstaviteľmi armády pochválil ruské jednotky za ich výkon počas letnej ukrajinskej protiofenzívy. Vyzdvihol ich odvahu a odolnosť a dodal, že nepriateľ utrpel veľké straty a vyčerpal svoje zálohy.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelensyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu