Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Šéf Úradu vlády vypenil: Prudká reakcia na obvinenia SaS, označil ich za babrákov! Všetko je vraj inak

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Ramon Leško, TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Nie zoštíhlovanie, ale rozrastanie? Počet štátnych úradníkov podľa opozičnej strany SaS narástol v minulom roku o 567 miest. Mzdové výdavky na nich predstavujú 750 miliónov eur. Liberáli problematiku rozobrali detailne na dnešnej tlačovke. To však rozčúlilo Úrad vlády SR na čele s jeho šéfom. SaS adresoval tvrdé slová.

Tlačová konferencia strany SaS na tému Ficove sľuby verzus realita (Zdroj: Topky/Ramon Leško)
 

"V pondelok na výbore nám pritom pristal materiál, že treba navýšiť ich počet na Úrade vlády SR o 11, a následne sa to v tom istom týždni schválilo v parlamente. Verejne hovorí o znižovaní počtu úradníkov a o týždeň na to ich navyšujeme," tvrdí poslanec za SaS Vladimír Ledecký. Dodal, že počet tabuľkových miest narástol o 770, čo znamená, že bol plánovaný ešte vyšší nárast. Pomenoval aj ďalšie problémy, ako je napríklad nárast inštitútu osobného platu, ktorý je definovaný len tým, že musí byť väčší ako funkčný plat. "Niektorí zamestnanci ani nemajú opis činnosti, ale len osobný plat, ktorý je nad 5-tisíc eur," uviedol.

Juraj Gedra
Zobraziť galériu (4)
Juraj Gedra  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Netrvalo dlho a prišla reakcia Úradu vlády. Vedúci úradu Juraj Gedra liberálom odkázal, že sú géniovia v opozícii, ale babráci, keď sú pri moci. "Páni z SaS si pri svojom dnešnom obvinení, že ideme navyšovať počet zamestnancov, pomýlili pojmy s dojmami. Pomýlili si spustenie projektu Centrálneho informačného systému hradeného z EÚ fondov, ktorý bude slúžiť na efektívne riadenie ľudských zdrojov v celej štátnej službe SR, so samotným fungovaním Úradu vlády SR, ako ostatného ústredného orgánu štátnej správy. Treba uviesť, že prijatie legislatívy nebude mať žiadny negatívny dopad na štátny rozpočet, čo je uvedené aj v samotnej dôvodovej správe, z ktorej čítali poslanci SaS na svojej tlačovej konferencii," uviedol Gedra. 

Úrad vlády príde podľa neho v krátkom čase s riešením efektívneho nastavenia vlastného fungovania, ktoré bude sprevádzané aj znížením počtu zamestnancov v rozsahu desiatok percent.  "Žiaľ, diletanti z SaS dnes potvrdili, že ani nešli okolo odbornosti a ich prosté vyjadrenia len potvrdzujú, prečo za rozvrat Slovenska nesú rovnako veľkú zodpovednosť, ako samotný Matovič," dodal šéf Úradu vlády. 

Viac o téme: VládaSaSÚrad vládyŠtátni úradníci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu