Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

MIMORIADNY ONLINE Putinove výroky skrývajú hrozbu budúcej vojny proti NATO: Poľskí farmári sa pripojili k blokáde na ukrajinskej hranici

Vladimir Putin Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - V jednej z možných budúcich kancelárií náčelníka generálneho štábu ukrajinskej armády Valerija Zalužného sa dnes našlo odpočúvacie zariadenie. Na sociálnej sieti Telegram o tom informovala ukrajinská tajná služba SBU. Tá zdôraznila, že zariadenie sa našlo v kancelárii, ktorú Zalužnyj aktuálne nepoužíva a že nebolo funkčné. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 662

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 662 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:47 V Kremenčuku v Poltavskej oblasti zaznamenali výbuchy.

21:12 Ruská Federálna služba pre finančný monitoring (Rosfinmonitoring) zaradila v pondelok na zoznam extrémistov a teroristov spisovateľa Borisa Akunina. Ten sa z exilu vyslovil proti ruskej invázii na Ukrajinu.

21:04 Bezpečnostní experti apelujú na americký Kongres, aby schválil návrh zákona o pomoci Ukrajine.

20:12 Dánsko poskytne finančný príspevok 1,8 milióna dánskych korún (zhruba 241.000 eur) na švédsku dodávku bojových vozidiel pechoty (BVP) CV90 na Ukrajinu a tiež na výrobu nových BVP pre Kyjev. Uviedlo to v pondelok dánske ministerstvo obrany.

19:21 Odborníčka OSN na ľudské práva Marijana Kacarovová v pondelok vyhlásila, že "nútené zmiznutie" väzneného ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného je alarmujúce. Moskvu požiadala o jeho okamžité prepustenie.

18:45 Ruské ostreľovanie Chersonskej spoločnosti zabilo ochranku.

17:17 Ukrajinská armáda obmedzila niektoré operácie pre nedostatok zahraničnej pomoci.

16:38 Členské krajiny Európskej únie oficiálne schválili 12. balík sankcií proti Rusku za vedenie vojny proti Ukrajine. Oznámila to v pondelok Rada EÚ.

16:12 Prezident Zelenskyj a jeho vrchný veliteľ Valerij Zalužnyi sa spolu na verejnosti neukázali takmer dva mesiace. Množstvo jednoznačných signálov poukazuje na nezhody medzi nimi.

15:00 Rusko zabavilo majetok patriaci 77 jednotlivcom a spoločnostiam na okupovanom Kryme.

14:11 Európska komisia (EK) vyčlení viac ako 65 miliónov eur z Azylového migračného a integračného fondu (AMIF) pre Bulharsko, Česko, Poľsko a Rumunsko, aby mohli poskytovať pomoc utečencom z Ukrajiny, ktorí utiekli pred ruskou agresiou. Uvádza sa to v pondelkovej tlačovej správe EK.

13:50 Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) poskytne prevádzkovateľovi ukrajinskej elektrickej siete Ukrenergo ďalšiu pôžičku vo výške 150 miliónov eur na podporu energetickej infraštruktúry poškodenej pri ruských útokoch. Banka to oznámila v pondelok. Najnovšia pôžička tak zvýši na 520 miliónov eur celkový objem úverov, ktorý EBOR poskytla Ukrajine od začiatku ruskej invázie vo februári 2022.

13:05 Ruskí väzni, ktorí sa vrátili z frontu, už spáchali najmenej 27 vrážd, cituje Welt vyšetrovanie skupiny "Agentúra".

12:41 Šéf Kremľa Vladimir Putin "pohrozil Fínsku" a pripravuje sa na "potenciálnu rozsiahlu budúcu vojnu proti NATO," uviedol v súvislosti s Putinovým nedeľňajším interview pre ruskú štátnu televíznu Rossija 1 Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW). Informuje správa stanice Sky News.

11:10 Poľskí farmári sa pripojili k blokáde na ukrajinskej hranici. Poľské združenie farmárov United Village sa 18. decembra pripojí k blokáde poľsko-ukrajinskej hranice na priechode Jahodyn-Dorohusk, uviedol 17. decembra organizátor protestu Rafal Mekler.

10:05 Opozičného politika Alexeja Navaľného nemožno nájsť 13 dní.

9:33 Ruský premiér Michail Mišustin v utorok začne dvojdňovú návštevu Číny, počas ktorej sa má stretnúť s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a rokovať s premiérom Li Čchiangom. Oznámila to dnes štátna agentúra TASS.

9:00 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 18. decembru podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:10 Rusko zvyšuje počet špeciálnych síl v okupovanej Chersonskej oblasti. Ruské okupačné sily zvyšujú „protisabotážne“ snahy o zastrašenie obyvateľov, ktorí odovzdávali informácie ukrajinskej armáde.

7:35 Ukrajinská ekonomika by pravdepodobne mohla vydržať oneskorenie financovania o „pár mesiacov“, ale dlhšia medzera by vážne ohrozila oživenie ekonomiky krajiny, povedala riaditeľka MMF Kristalina Georgievová.

7:00 ISW: Putinova rétorika NATO predstavuje hrozbu pre západnú bezpečnosť. Putin v rozhovore pre štátnu televíziu povedal, že obavy z priameho boja Ruska s členmi NATO sú „úplný nezmysel“. ISW verí, že Putinove uistenia sa najlepšie interpretujú ako hrozby.

6:20 Senátor: Kongres „nie je blízko“, aby riešil pomoc Ukrajine. "Nie sme blízko k dohode. Pôjde to možno budúci rok," povedal 17. decembra republikánsky senátor Lindsey Graham.

6:00 Niekoľko lokalít v ruskej Belgorodskej oblasti neďaleko hraníc s Ukrajinou sa dnes stalo terčom paľby. Ruské médiá z útoku obvinili ukrajinskú armádu, podľa ukrajinských tajných služieb útok vykonali odporcovia ruského režimu, uviedla agentúra DPA. Informácie nebolo možné nezávisle overiť.

Polícia a armáda začali vyšetrovanie prípadu

O náleze odpočúvania pôvodne informovala ruskojazyčná verzia spravodajského serveru BBC News a nebolo jasné, kde presne sa zariadenie nachádzalo. "Zdôrazňujeme, že zariadenie nebolo priamo v kancelárii Valerija Zalužného, ale v priestoroch, ktoré by mohol v budúcnosti pracovne využívať," uviedla tajná služba. Zariadenie podľa nej nebolo aktivované a nenašli sa ani žiadne systémy na zber údajov alebo ich vysielanie.

Zdroje BBC neuviedli, či boli podobné zariadenia objavené aj u ďalších členov generálneho štábu. Podľa niektorých ukrajinských médií to tak ale byť mohlo. Zariadenie bolo podľa médií vyrobené z takých častí, že nemožno identifikovať ich pôvod. Polícia a armáda začali vyšetrovanie prípadu.

BBC v tejto súvislosti pripomenula, že v novembri bol pri výbuchu blízko Kyjeva zabitý asistent Zalužného Hennadij Častjakov. V rukách mu explodoval granát, ktorý bol súčasťou darčeka k jeho narodeninám.

V posledných mesiacoch množstvo pozorovateľov a novinárskych zdrojov informovalo o vážnom konflikte medzi ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a Valerijom Zalužným. Predstavitelia ukrajinskej vlády popierajú, že by takýto konflikt existoval.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu