Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Turecko schváli vstup Švédska do NATO: Kanada ale musí zrušiť zbrojné embargo

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: TASR/AP Photo/Denes Erdos)

ANKARA - Ratifikácia členstva Švédska v NATO tureckým parlamentom závisí od toho, či Kongres USA schváli žiadosť Ankary o nákup stíhačiek F-16. Podmienkou je tiež zrušenie zbrojných embárg voči Turecku zo strany Kanady a ďalších členov NATO. Uviedol to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, oznámila v utorok jeho kancelária. Informuje agentúra AP.

"Pozitívny vývoj zo Spojených štátov ohľadom otázky F-16 a splnenie prísľubu Kanady urýchli pozitívny pohľad nášho parlamentu na (členstvo Švédska)," povedal Erdogan. "Všetko je to spojené." Turecký líder sa vyjadril v pondelok večer počas návratu z návštevy Maďarska. Práve Maďarsko a Turecko sú jedinými členmi NATO, ktorí zatiaľ neratifikovali vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie.

archívne video

Juraj Blanár v NATO o vojenskej pomoci Slovenska pre Ukrajinu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Erdogan novinárom povedal, že turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan tento týždeň na stretnutí s americkým kolegom Antonym Blinkenom navrhol súbežné schválenie v tureckom parlamente a americkom Kongrese. "Ak to budeme robiť súčasne, máme možnosť presadiť to v parlamente oveľa ľahšie," uviedol podľa Erdogana Fidan. Erdogan predložil prístupový protokol Švédska tureckému parlamentu v októbri, odvtedy však ratifikačný proces nepokročil.

Viac o téme: VstupEmbargoNATOTureckoŠvédskoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu