Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Prezidenti Venezuely a Guyani sa dohodli: Spor o územie vyriešia mierovo

Venezuelský prezident Nicolás Maduro
Venezuelský prezident Nicolás Maduro (Zdroj: SITA/AP Photo/Matias Delacroix)

CARACAS - Venezuelský prezident Nicolás Maduro a guyanský prezident Irfaan Ali sa vo štvrtok dohodli, že spor o región Esequiba bohatý na ropu vyriešia mierovo. Informuje správa agentúr AFP a AP.

"Venezuela a Guyana sa nebudú navzájom ohrozovať alebo používať silu za žiadnych okolností vrátane tých, ktoré súvisia s existujúcimi spormi," uvádza sa v spoločnom vyhlásení po stretnutí prezidentov v karibskom štáte Svätý Vincent a Grenadíny, ktoré prečítal jeho premiér Ralph Gonsalves."Vynikajúci deň strávený rozhovormi! Dokázali sme to," napísal Maduro na sociálnej sieti X.

archívne video

Zábery z bezpečnostných kamier v nemocnici Shifa (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Nedohodli sa na právnom riešení

Vo vyhlásení prezidentov sa ďalej uvádza, že Venezuela ani Guyana sa zatiaľ nedohodli na právnom riešení svojho sporu o dané územie, no obe krajiny vyjadrili ochotu znížiť napätie. Zaviazali sa preto spor urovnať "v súlade s medzinárodným právom" a zároveň sa dohodli "na mierovom spolunažívaní a jednote Latinskej Ameriky a Karibiku". Lídri sa tiež dohodli na opätovnom stretnutí do troch mesiacov v Brazílii. Na týchto rokovaniach by sa mal ako sprostredkovateľ zúčastniť aj brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva.

Napätie v súvislosti s Esequibou sa vystupňovalo po tom, čo Madurova vláda začiatkom decembra vo Venezuele usporiadala konzultačné referendum, v ktorom drvivá väčšina voličov hlasovala za pričlenenie regiónu k Venezuele. Maduro v reakcii na výsledky referenda, ktoré spochybňujú viacerí pozorovatelia, navrhol vytvoriť novú administratívnu provinciu "Guyana Esequiba".

Guyana – anglicky hovoriaca bývalá kolónia Británie a Holandska – trvá na tom, že Esequiba je jej územím. Argumentuje, že hranicu tohto regiónu určil arbitrážny tribunál v roku 1899. Venezuela však tvrdí, že rieka Essequibo na východe regiónu tvorí prirodzenú hranicu uznanú už v roku 1777.

Viac o téme: MierúzemieGuyanaVenezuelaSpor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu