Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Venezuela a Spojené štáty americké sa dohodli na výmene väznených osôb

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Spojené štáty a Venezuela sa dohodli na prepustení desiatich amerických väzňov výmenou za Alexa Saaba – spojenca venezuelského prezidenta Nicolása Madura. Informuje o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na stredajšie vyjadrenie predstaviteľov americkej vlády.

Prezident USA Joe Biden vo vyhlásení uviedol, že domov sa vracia desať Američanov. Ďalší americkí predstavitelia osobitne uviedli, že Washington prepustil Saaba, ktorého obviňujú z prania špinavých peňazí v prospech Madura.

archívne video

Bitka vo venezuelskom parlamente

Predstaviteľka venezuelskej mimovládnej organizácia Koalícia za ľudské práva a demokraciu uviedla, že prepustených bolo celkovo 21 ľudí, z toho osem Američanov a 13 Venezuelčanov. Medzi prepustenými Američanmi sú aj Luke Denman a Airan Berry, bývalí príslušníci špeciálnej armádnej jednotky známej ako Zelené barety. Tí si odpykávali 20-ročné tresty odňatia slobody za účasť na pokuse o ozbrojené vniknutie do Venezuely v roku 2020.

Antony Blinken
Zobraziť galériu (2)
Antony Blinken  (Zdroj: SITA/AP)

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu uviedol, že očakáva dobré správy v spojitosti s Američanmi zadržiavanými vo Venezuele v reakcii na uvoľnenie napätia medzi vládou USA a režimom venezuelského prezidenta Nicolása Madura. "Chceme zaistiť, že naši americkí spoluobčania budú prepustení. Tiež sa zameriavame na politických väzňov vo Venezuele a usilujeme sa zaistiť ich prepustenie," povedal. Americké médiá už predtým informovali, že USA a Venezuela sa dohodli na prepustení Saaba, ktorý je blízkym spolupracovníkom Madurovho režimu. Saaba zatkli v roku 2020 za pranie špinavých peňazí.

Viac o téme: VäzniUSAVenezuelaJoe BidenVýmenaNicolás Madura
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu