Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Už sme si mysleli, že sa to skončilo, no opäť sa otvárajú brány covidu: Potomok omikronu JN.1 sa dostal do Európy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Už od začiatku celosvetovej pandémie koronavírusu z roku 2020 sme si prešli viacerými vývojmi a variantami vírusu. Skončili sme pri omikrone, ktorý však hlási nového potomka. Jeho presný názov je JN.1. Ide o zmutovaný omikron a podľa posledných informácií sa veľmi rýchlo šíri, čomu nahráva aj studené počasie. Okrem iného má ešte aj novú superschopnosť.

archívne video

Možný koniec mimoriadnej situácie pre covid sa bude riešiť vo štvrtok (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

O novom rýchlo sa šíriacom variante informuje portál Independent. Ten informuje o štúdii ZOE Health Study, kde bol zistený nový potomok variantu omikron. Spojené kráľovstvo je znepokojené, pretože k 6. decembru je až 97 904 nových symptomatických prípadov Covid -19.

Potenciál na veľmi rýchle šírenie

Vedúci primárnej starostlivosti a verejného zdravia na Imperial College v Londýne profesor Azeem Majeed povedal, že JN.1 "sa v súčasnosti javí ako najrýchlejšie rastúci variant v Spojenom kráľovstve".

Už sme si mysleli,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nová superschopnosť JN.1, WHO zatiaľ len pozoruje vývoj

Výhodou (pre vírus) je, že nová verzia omikronu má jednu mutáciu vo svojom vrcholovom proteíne (ktorá určuje, ako ľahko môže infikovať naše bunky) v porovnaní s verziou BA.2.86 ale existuje aj niekoľko ďalších mutácií inde. Podľa najnovších údajov Agentúry pre zdravotnú bezpečnosť Spojeného kráľovstva (UKHSA) ide o najrýchlejšie šíriaci sa variant s týždenným tempom rastu 84,2 percenta.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v súčasnosti tento variant monitoruje, no zatiaľ nebol označený ako Variant of Concern (Variant, ktorý vyvoláva obavy).

Liečiť sa dá aj doma, no bude ťažšie sa ho zbaviť

Ohľadom liečby prehovoril doktor Nighat Arif. "Symptómy sa zvyčajne dajú liečiť sami, ale ak sa u vás objavia závažnejšie príznaky, ako je dýchavičnosť, mali by ste vyhľadať lekársku pomoc," povedal lekár v ITV.

Už sme si mysleli,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Profesorka Sheena Cruickshanková, imunologička z Univerzity v Manchestri uviedla, že spike proteínová mutácia znamená, že v prípade JN.1 môže trvať dlhšie, kým sa ho zbavíme, alebo môže spôsobiť vážnejšie ochorenie. Pre Sky News povedala: "Zdá sa, že jedna z mutácií JN.1 má potenciál pomôcť jej lepšie sa uchytiť v našich bunkách, vďaka čomu môže byť infikovanie pre vírus ľahšie. To v spojení s mechanizmami vyhýbania sa imunite znamená, že pre náš imunitný systém môže byť ťažké sa ho zbaviť."

Viac o téme: VariantMutáciaKoronavírusCovid-19Nový variantJN.1
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu